Υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης για 35 χρόνια της Εγνατίας Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis

Πάντως οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού καταγγέλλουν οτι επίκεινται θεαματικές αυξήσεις των διοδίων διέλευσης κατά 120%, καθώς και κατάργηση των απαλλαγών για τοπικούς χρήστες και ανέργους.
2024 03 29 Χ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑ (1)

«Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας μιας μεγάλης εθνικής υποδομής, της Εγνατίας Οδού», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο «που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του οδικού χάρτη της βόρειας Ελλάδας, από τους Κήπους του Έβρου μέχρι το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Συνδέεται με την ΠΑΘΕ και την Ιόνια Οδό, ενώ προχωρά και η σύνδεσή της με τον Ε65. Όλος ο κορμός της ηπειρωτικής Ελλάδας αποκτά έτσι ένα επαρκές δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που κάνει ασφαλέστερη και ταχύτερη τη διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων». Ο Υπουργός επεσήμανε ακόμη, ότι «το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σημαντικό τίμημα, το δεύτερο υψηλότερο που έχει καταγραφεί έως σήμερα από την αξιοποίηση περιουσιακού στοιχείου που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΑΙΠΕΔ». Όπως τόνισε, δε: «Πεποίθησή μας στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών είναι ότι με τη δημιουργική και θεσμική συμβολή όλων μας μπορούμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμες, ανθεκτικές και υψηλού επιπέδου υποδομές και μεταφορές».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε: «Κλείνουμε σήμερα τον μακρύ κύκλο ενός δύσκολου διαγωνισμού και έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό έργο: την παράδοση της Εγνατίας Οδού στον παραχωρησιούχο. Αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο άλμα που θα οδηγήσει και στον εκσυγχρονισμό της, καθώς ο δρόμος αυτός που έδωσε ζωή σε απομονωμένες περιοχές τριών Περιφερειών της βορείου Ελλάδος, ένα τιτάνιο επίτευγμα, είναι ένα έργο που ήδη έχει αρχίσει να γηράσκει. Από την πλευρά μας στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εξαντλήσουμε τις δυνάμεις μας ώστε όλες οι υποχρεώσεις μας να γίνουν πράξη με τον πιο σύντομο και αποτελεσματικό τρόπο».

Σύμφωνα με το Υπουργείο οι υποδομές του οδικού άξονα θα αναβαθμιστούν. Θα γίνει βαριά συντήρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων αξόνων της οι οποίοι έχουν συνολικό μήκος 225 χιλιόμετρα και συνδέουν την Ελλάδα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Επίσης θα αναβαθμιστεί ο οδικός άξονας Χαλάστρα–Εύζωνοι ώστε να αποκτήσει τεχνικές προδιαγραφές αυτοκινητόδρομου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα κατοίκων και φορέων της κεντρικής Μακεδονίας. Ακόμη, θα κατασκευαστούν 16 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, όπως αρμόζει σε κάθε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Κατά την πρώτη πενταετία αναμένεται να ολοκληρωθούν επενδύσεις άνω των 420 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια των 35 ετών της σύμβασης παραχώρησης προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες βαριάς συντήρησης συνολικού κόστους 1,8 δισ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, σε τρέχουσες τιμές. Τέλος, το κόστος ελαφράς περιοδικής συντήρησης και λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου ανέρχεται σωρευτικά στα 2,6 δισ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, σε τρέχουσες τιμές.

Υπενθυμίζεται πάντως οτι σύμφωνα με καταγγελία των εργαζόμενων της Εγνατίας Οδού, επίκεινται θεαματικές αυξήσεις των διοδίων διέλευσης κατά 120%, καθώς και κατάργηση των απαλλαγών για τοπικούς χρήστες και ανέργους – Δείτε ΕΔΩ.

Υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης για 35 χρόνια της Εγνατίας Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood