Τη σύμβαση για την κατασκευή νέου, και την επισκευή-αναβάθμιση του υφιστάμενου τεχνητού εμποδίου (φράχτη), κατά μήκος της οριογραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, υπέγραψε σήμερα με τους εκπροσώπους των κατασκευαστικών εταιρειών ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η σύμβαση προβλέπει και την κατασκευή συνοδών έργων.

31082020 symvasi evrosΟ νέος φράχτης – στις Καστανιές – είναι έργο διαφορετικό από εκείνο του 2012. Πρόκειται για έργο σε χερσαίο σημείο και δεν παρεμβάλλεται ποταμός. Ο χαρακτήρας του είναι αμυντικός και αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό (χάλυβα) κιγκλίδωμα ύψους 5 μέτρων. Το πάνω τμήμα του (1,25 μ.) θα αποτελείται από λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές για τοποθέτηση αγκαθωτής κοντσερτίνας. Καθώς οι εν λόγω περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα, ο νέος φράχτης είναι απόλυτα προσαρμοσμένος με τη γεωγραφία της περιοχής και θα έχει και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα, με το κιγκλίδωμα να στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνονται σε βάθος 6 μέτρων.

Παράλληλα ο Στρατός κατασκευάζει 8 νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια σε απόσταση 10-15 μέτρων πίσω από τα σύνορα.