Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος εξελέγη ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης με τη διακομματική υποστήριξη των βουλευτών, λαμβάνοντας 40 ψήφους και 2 λευκά.

  • Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης προτάθηκε για Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος με απόφαση Κυριάκου Μητσοτάκη – θυμηθείτε εδώ και εδώ.

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου με 36 ψήφους, και Γραμματέας ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης με 40 ψήφους.

Ο Ευρ. Στυλιανίδης έδειξε απόλυτα έτοιμος για τον σημαντικό αυτό θεσμικό ρόλο που του ανέθεσε το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ευχαριστώντας μετά την ψηφοφορία τους συναδέλφους του για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του καθώς και τους επικεφαλής των κομμάτων για την αντίστοιχη θετική τους θέση, κατέθεσε προγραμματισμό λειτουργίας και τόνισε: «Το Σύνταγμά μας είναι ένα Σύνταγμα αυστηρό και ανοιχτό. Η αναθεωρητική διαδικασία είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική πράξη για τη Δημοκρατία μας. Η αναθεώρηση, όσο περιορισμένη και αν είναι, δεν μπορεί  να αντιμετωπιστεί ως ένας κοινός νόμος, διότι αφορά στον Πολιτειακό Χάρτη της ψώρας μας και στη θεσμική έκφραση του αξιακού κώδικα του Πολιτισμού μας. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο πολιτικός κόσμος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι η εδραίωση νέας νοοτροπίας που θα βασίζεται στην ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των κομμάτων, στη θεσμική συνεννόηση, στην ιδεολογική σύνθεση, και τέλος, στην κοινή αποτελεσματική απόφαση για αλλαγές. Όλοι μας έχουμε υποχρέωση στο χρονικό διάγραμμα που μας έταξε η Ολομέλεια της Βουλής να διαμορφώσουμε μια σύγχρονη πρόταση έχοντας το βλέμμα στραμμένο όχι στις επόμενες εκλογές αλλά στις επόμενες γενιές».

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κατέγραψε τις 49 αναθεωρητέες διατάξεις, και πρότεινε να συζητηθούν σε δέκα θεματικές ενότητες εντός του μήνα. Επιπρόσθετα ζήτησε κατά την πρώτη συνεδρία να γίνει συζήτηση επί της αρχής, και κατά την τελευταία συνεδρία ψηφοφορία επί των άρθρων. Αποδέχθηκε, δε, εναλλακτικές προτάσεις της αντιπολίτευσης, διαμορφώνοντας θετικό κλίμα συνεργασίας.

Η ετοιμότητα του νέου Προέδρου φάνηκε επίσης εμπράκτως όταν πριν εγερθούν ακόμη ζητήματα από το Σώμα της Βουλής, διένειμε σε όλα τα μέλη της Επιτροπής ψηφιακό υλικό με τα υπό αναθεώρηση άρθρα και τις προτάσεις των κομμάτων.

Στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για περιορισμένο χρόνο, που αποφάσισε η Ολομέλεια για την Αναθεωρητική Επιτροπή, απάντησε αποστομωτικά παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία των τελευταίων Αναθεωρήσεων. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην Αναθεώρηση του 1986, για 17 διατάξεις χρειάστηκαν δεκατρείς συνεδρίες. Στην Αναθεώρηση του 2001, για 88 διατάξεις χρειάστηκαν είκοσι μία συνεδρίες. Στην Αναθεώρηση του 2008 για 35 διατάξεις χρειάστηκαν εννέα συνεδρίες. Τώρα προτάθηκε καταρχήν για 49 διατάξεις ο χρόνος των δώδεκα συνεδριάσεων, με δυνατότητα επέκτασής τους εντός της προθεσμίας που αποφασίστηκε».

Η συνεδρία ολοκληρώθηκε με τις εργασίες μέσα σε πολύ καλό κλίμα, και προγραμματίστηκε η επί της ουσίας έναρξη των συζητήσεων να γίνει την επόμενη Τετάρτη 24/9.