Σε 176 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Οι 109 ασθενείς παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ οι 67 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Οι θανόντες έφτασαν τους 20, όλοι ηλικίας άνω των 60 ετών.

Στον νομό Ροδόπης έχουν καταγραφεί συνολικά 8 κρούσματα – ένα περισσότερο, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκε κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών.

Αναλυτικότερα, τα 8 κρούσματα καταγράφονται σε τρεις Δήμους του νομού Ροδόπης, ως εξής:

Δήμος Αριθμός ασθενών ΜΕ εκδηλώσεις από το ΚΝΣ Ασθενείς ΜΕ εκδηλώσεις από το ΚΝΣ ανά 100.000 πληθυσμού Αριθμός ασθενών ΧΩΡΙΣ εκδηλώσεις από το ΚΝΣ
Ιάσμου 4 29,0 0
Αρριανών 1 6,0 1
Μαρώνειας – Σαπών 1 6,8 1

 

Τα υπόλοιπα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

«Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Σημειώνει επίσης ότι «καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια». Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.