Σε 35 ανέρχονται τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που διαγνώσθηκαν μέχρι τις 8 Αυγούστου 2019 στο σύνολο της χώρας.  Εξ αυτών, τα είκοσι 21 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 14 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Από τα 35 κρούσματα, τα 4 οδήγησαν τους νοσούντες στο θάνατο – σε όλες τις περιπτώσεις άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών.

Κατά την τρέχουσα περίοδο νοσηλεύονται συνολικά 10 άτομα, εκ των οποίων τα 6 σε κλινικές και τα υπόλοιπα 4 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 77 έτη (εύρος: 52 – 91 ετών).

Τα κρούσματα με εργαστηριακά διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, έχουν καταγραφεί σε επτά περιφερειακές ενότητες, εκ των οποίων δύο στη «γειτονία» μας. Πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης και Καβάλας, όπου έχουν καταγραφεί 9 και 8 κρούσματα αντίστοιχα.

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας, που παρουσιάζει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων ανά περιφερειακή ενότητα και ανά δήμο:

7b8a3706 wnv weekly report 08 08 2019 gr page 003 e1565723395359

Επιπρόσθετα, από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του ΔΝ σε ιπποειδή, που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περίοδο 2019 (έως τις 2 Αυγούστου), έχουν καταγραφεί επτά περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, σε οικισμούς του Δήμου Αβδήρων και του Δήμου Τοπείρου της Π.Ε. Ξάνθης, σε οικισμό του Δήμου Τυρνάβου Π.Ε. Λάρισας και σε οικισμό του Δήμου Σοφάδων της Π.Ε. Καρδίτσας. Η καταγραφή ιπποειδών πρόσφατα μολυνθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές.