Ημερίδες παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου MediciNet II «Προάγοντας την υγεία σε επιτυχημένη βάση: Ενισχύοντας τη συνεργασία των νοσοκομείων σε επείγοντα περιστατικά», πραγματοποιήθηκαν σε Κομοτηνή και Κίρτζαλι Βουλγαρίας, με αφορμή τη σύμπραξη του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», ως επικεφαλής εταίρος, με το Νοσοκομείο Multi-Profile Ηospital for Active Treatment “Dr. Atanas Dafovski” AD του Κίρτζαλι. 

a7bd188d voulgaria3
Ημερίδα Βουλγαρίας.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» και έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης και του Κίρτζαλι, ενώ βασική του δράση αποτέλεσε η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός των χειρουργείων του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο».

e0cc74aa voulgaria4
Ημερίδα Βουλγαρίας.

Το MediciΝet II αποτελεί τη συνέχεια του έργου medicinet I το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» με το ίδιο εταιρικό σχήμα και βραβεύτηκε ως καλή πρακτική διασυνοριακής συνεργασίας.

Αντίστοιχα, στις 31 Μαΐου 2019 το έργο MediciNet ΙΙ επιλέχθηκε μεταξύ των 8 καλύτερων έργων της Ευρώπης για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό “Interreg Project Slam 2019”. Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων, διεκδικώντας την πρωτιά και την ανάδειξή του σε έργο βέλτιστης πρακτικής.

88a3bc3c voulgaria5
Ημερίδα Βουλγαρίας.

Με συνολικό προϋπολογισμό 1.336.407,94 ευρώ, το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και κατά 15% από την Εθνική Συμμετοχή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020».

Στην ημερίδα του Κίρτζαλι, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής Δρ. Γεώργιος Φιλιππίδης μίλησε για τα νέα ανακαινισμένα χειρουργεία του Νοσοκομείου Κομοτηνής, για τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που έλαβαν χώρα σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου, για τις δράσεις εκπαίδευσης κατοίκων απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών της Ροδόπης με τον τίτλο «πως να σώσεις μία ζωή», καθώς και για τους προληπτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους που διοργάνωσε το Νοσοκομείο σε δημοτικά σχολεία. Επίσης ο τόνισε τη μεγάλη σημασία των διακρατικών αυτών προγραμμάτων στην ενίσχυση του κλίματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε χιλιομετρική απόσταση αναπνοής, και ευχήθηκε και στο μέλλον να γίνουν τέτοια προγράμματα “προς όφελος της υγείας, της κοινωνικής ανάπτυξης και της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των γειτονικών λαών Ελλάδας και Βουλγαρίας”.

e769c468 voulgaria1
Ημερίδα Βουλγαρίας.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου του Κίρτζαλι Δρ. Τοντόρ Τσερκέζοφ, συμφώνησε με τον κ. Φιλιππίδη και τον ευχαρίστησε από καρδιάς για την άριστη μέχρι σήμερα συνεργασία τους. Από την πλευρά του παρουσίασε τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο του Κίρτζαλι μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς και τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές, ενημερωτικές και προληπτικές δράσεις που έλαβαν χώρα σε αντίστοιχα απομακρυσμένα χωριά της επαρχίας του Κίρτζαλι.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο Υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας, ο οποίος χαιρέτησε με ιδιαίτερη ευαρέσκεια την αγαστή συνεργασία των δύο νοσοκομείων, η Υφυπουργός Υγείας της Βουλγαρίας, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας. Επίσης παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης του Κίρτζαλι, η Αντιδήμαρχος σε θέματα Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου του Κίρτζαλι, καθώς και Ακαδημαϊκοί σε θέματα δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Σόφιας και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου του Κίρτζαλι.