Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα “Τέχνη, πολιτική και κοινωνία: Όταν οι καλλιτέχνες αλλάζουν τον Κόσμο-Παρελθόν, παρόν και μέλλον”, διοργανώνει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης.

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο όραμα για την ανάδειξη της δυναμικής των καλλιτεχνών για κοινωνική και πολιτική αλλαγή και για ένα καλύτερο αύριο, εν μέσω των αυξανόμενων διεκδικήσεων του πολιτισμού στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική ατζέντα.

Στόχος της είναι να αναδειχθούν παραδείγματα καλλιτεχνών, έργων τέχνης, πολιτικών και καλών πρακτικών, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν και να εμπνεύσουν τη δυναμική των καλλιτεχνών του σήμερα, για την πολιτισμική αφύπνιση της κοινωνίας του αύριο, μέσα από την τέχνη.

Η ημερίδα θα μεταδοθεί από το hashtag #artsempower.

georgoulis 1“Με αφορμή την απουσία της λέξης πολιτισμός από τα χαρτοφυλάκια των Επιτρόπων, θα ήθελα να αναδείξω μέσα από αυτή την εκδήλωση τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι καλλιτέχνες μέσα στους αιώνες στη δημόσια σφαίρα”, τονίζει ο Αλέξης Γεωργούλης, και συμπληρώνει: “Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη συμβολή τους στο παρελθόν, στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί πάλι στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών ο πολιτισμός. Όχι μόνο ως απόλαυση και διασκέδαση στον ελεύθερο χρόνο μας, αλλά και ως γνώση και εμπειρία που ανταποκρίνεται χρήσιμα στα κοινωνικά ζητήματα. Πιστεύω ότι οι προσκεκλημένοι θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα του ζητήματος”.

5c99eaae image001Πρόγραμμα ημερίδας:

 • 18:30–18:40 Έναρξη από τον Ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη.
 • 18:40–18:50 «Η πολιτική πλευρά της έμπνευσης: αντανακλώντας και διαμορφώνοντας τον κόσμο του καλλιτέχνη», από τον Σπυρίδωνα Συρόπουλο, Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Διευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο”, Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Συνόδου Πρυτάνεων στην European University Association, τ. Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 • 18:50–19:00 «Πολιτική Τέχνη και το Πολιτικό στην Τέχνη», από τον Γιώργο Χαρβαλιά, Ζωγράφο, Καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
 • 19:00–19:10 “Art, Politics and Society: UNESCO’s perspective”, από την Louise Haxthausen, Director of the UNESCO Liaison Office in Brussels and UNESCO Representative to the EU.
 • 19:10–19:20 “ARTIVISM DRIVES DEMOCRACY: Οι καλλιτέχνες ως πρωτοστάτες στην αλλαγή της κοινωνίας”, από τη Δρ Τζένη Αρσένη, Σκηνοθέτη-Δραματουργό, Υποψήφια Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας.
 • 19:20–19:30 “Καλλιτέχνης, Πολίτης και Πολιτική”, από τον Γιάννη Ζουγανέλη, Μουσικό, Ηθοποιό και Καθηγητή στην Ακαδημία του Μονάχου.
 • 19:30–19:40 Βίντεο–Παρέμβαση από τον Λάκη Λαζόπουλο, Συγγραφέα, Ηθοποιό, Σκηνοθέτη.
 • 19:40–19:50 Διάλειμμα
 • 19:50–20:00 Βίντεο–Παρέμβαση από τον Γιώργο Χωραφά, Ηθοποιό.
 • 20:00–20:10 “Η βιωματική διδασκαλία: Η εκπαίδευση μέσω του θεάτρου”, από τον Δημήτρη Λιγνάδη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή Εθνικού Θεάτρου, Σκηνοθέτη, Ηθοποιό.
 • 20:30–20:40 “Εκτός Θέματος: Θέσεις κοινωνίας και κριτικής για τις πολιτικές παρεμβάσεις στο ελληνικό κινηματογραφικό γίγνεσθαι”, από τον Αλέξανδρο Ρωμανό-Λιζάρδο, Κριτικό Κινηματογράφου, Θεατρολόγο, Σκηνοθέτη.
 • 20:40–20:50 “Τι θα έπρεπε να συνδέει την Τέχνη με την Πολιτική”, από τη Σοφία Μουτίδου, Ηθοποιό, Stand-Up Comedian και Youtuber.
 • 21:00 Συμπεράσματα από τον Ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη.