Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο βουλευτής Ροδόπης στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις», επικεντρώνοντας την ομιλία του αποκλειστικά στα 25 άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν το νομικό πλαίσιο των Μουφτειών της Θράκης.

Ο βουλευτής Ροδόπης υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να γίνει σαφές με κάθε τρόπο πως στη χώρα μας η θρησκευτική ελευθερία είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη, ενώ παράλληλα επεσήμανε οτι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κυρώσει και καταστήσει εσωτερικό της δίκαιο με υπερνομοθετική μάλιστα ισχύ την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, δεν αφήνει περιθώρια για άλλες παρερμηνείες. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «μέσα από τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία προκύπτει και το δικαίωμα της θρησκευτικής ισότητας, της ίσης δηλαδή μεταχείρισης ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. Δικαίωμα, το οποίο άλλωστε απορρέει και από την αρχή της ισότητας, με την οποία και διασταυρώνεται».

Ο Ιλχάν Αχμέτ υποστήριξε πως αν και συμφωνεί με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τον λίγο χρόνο διαβούλευσης των εν λόγω άρθρων, καθώς και με το γεγονός πως έρχονται μέσα σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, επιβάλλεται η συζήτηση να επικεντρωθεί στην ουσία, καθώς το συζητούμενο νομικό πλαίσιο έρχεται να αντιμετωπίσει ένα θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 1991 ταλαιπωρώντας τη μειονότητα.

Ο Βουλευτής Ροδόπης επεσήμανε πως από το 2004 που εκλέχτηκε βουλευτής, έχοντας την τιμή να εκπροσωπεί τη μειονότητα επί τρεις τετραετίες, υποστήριζε πως ο ορισμός του Μουφτή πρέπει να γίνεται έμμεσα, αφού η καθολική ψήφισή του από τον λαό μέσω κάλπης αφενός είναι μη συμβατή με το γεγονός της άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του, αφετέρου θα επέτρεπε την πολιτικοποίηση του Μουφτή με προφανείς αρνητικές συνέπειες στην άσκηση των θρησκευτικών του καθηκόντων.

«Εμείς ως προοδευτική παράταξη ήμασταν πάντα υπέρ αυτού του διαχωρισμού. Εφόσον, όμως, η προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας μια τεράστια μεταρρύθμιση – και με τη δική μας ψήφο, του ΠΑΣΟΚ ως προοδευτικός χώρος – αναγνώρισε τη συντρέχουσα αρμοδιότητα του Μουφτή, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στον μειονοτικό πολίτη να επιλέγει αν θέλει να πάει στον Μουφτή, στον ιεροδίκη ή όχι, το να υπάρχει ένα εκλεκτορικό σώμα, κατ’ αρχήν, είναι υποχρεωτικό από τη στιγμή που ο Μουφτής κρατάει αυτές τις αρμοδιότητες. Και δεν πρέπει να μιλάμε εδώ με υποκρισία και να κάνουμε μικροκομματισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το θέμα των Μουφτειών κερδίζοντας μικροκομματικά οφέλη. Παράλληλα, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπήκε στη συζήτηση με σοβαρότητα και κατέθεσε πολύ λεπτομερειακά και με μεγάλη διαφάνεια προτάσεις και στα είκοσι πέντε άρθρα που αφορούν το θέμα των Μουφτειών και για πρώτη φορά από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας υπήρξε ξεκάθαρα θετική στάση σε ό,τι αφορά τις εν λόγω προτάσεις.

Απευθυνόμενος στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ο Ιλχάν Αχμετ ζήτησε όταν θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες και η ίδια βάσει του νομοσχεδίου κληθεί να κρίνει ποιος μπορεί να διοριστεί μουφτής, να το κάνει σεβόμενη τη βούληση της μειονότητας, λέγοντας με έμφαση: «Να είναι κάποιος αποδεκτός, να έχει υψηλό κύρος έτσι ώστε να φωνάξουν όλοι οι Μουσουλμάνοι στη Θράκη «άξιος»! Όπως φωνάζουν και στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Να είναι επιλογή τέτοιας φύσης. Με καλή πίστη και με γνώμονα τη βούληση της μειονότητας και την πανεπιστημιακή και ηθική καταξίωση, να ορίσει ως μουφτή αυτόν που θα είναι ο καταλληλότερος, προκειμένου να φύγει αυτή η διχόνοια που υπάρχει στην περιοχή, προκειμένου να φύγει αυτή η πολιτικοποίηση του θέματος του Μουφτή!»

Τα παιδιά της μειονότητας να σπουδάζουν στην Ελλάδα

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής παρακάλεσε την Υπουργό να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την ποσόστωση των μουσουλμάνων φοιτητών-σπουδαστών, ώστε από 0,5% να ανέβει στο 1%. «Είναι δεύτερη φορά που το καταθέτουμε, διότι η μειονότητα πρέπει να σπουδάσει στα ελληνικά πανεπιστήμια και στις θεολογικές σχολές […] η τροπολογία δεν αφαιρεί καμία θέση από άλλους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Με το 1‰ δεν αφαιρείται καμία θέση, ο Χασάν δεν παίρνει τη θέση από τον Δημήτρη», είπε χαρακτηριστικά.

 

Δείτε την ομιλία του Βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ: