Ιλχάν Αχμέτ προς Πιερρακάκη: “Συνιστά αναβάθμιση του ΔΠΘ η συγχώνευση τμημάτων χωρίς διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα;”

"Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια σταθερή μείωση των εισακτέων".
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΒΟΥΛΗ

Αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, που αφορά στο ψήφισμα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., με το οποίο τα μέλη του Τμήματος δημοσιοποιούν την αντίθεσή τους στην απόφαση συγχώνευσης της Φιλολογίας σε ένα τμήμα μαζί με τα άλλα δύο τμήματα του Σ.Κ.Α.Σ., που εδρεύουν στην Κομοτηνή. 

” Η κυβέρνηση διατείνεται ότι στοχεύει να μετατρέψει το Δ.Π.Θ. στο τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας. Καλοδεχούμενοι αυτοί οι μεγαλεπήβολοι στόχοι, καθώς είναι κάτι που το αξίζει και το δικαιούται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και η ακριτική Θράκη.

Σε αναντιστοιχία, όμως, με αυτές τις διακηρύξεις παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια σταθερή μείωση των εισακτέων, γεγονός που έχει αντανάκλαση στην φθίνουσα λειτουργία πολλών τμημάτων αλλά και συνολικά στην τοπική οικονομία της Θράκης.

Όπως αναφέρεται σε ψήφισμα του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., τα μέλη του ενημερώθηκαν για την – χωρίς προηγούμενη διαβούλευση- απόφαση του υπουργείου Παιδείας να νομοθετήσει, και μάλιστα άμεσα, την συγχώνευση των τριών τμημάτων της Σ.ΚΑ.Σ. του Δ.Π.Θ. σε ένα Τμήμα, γεγονός που τους βρίσκει απόλυτα αντίθετους”,  τονίζεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της αναφοράς του κ. Ιλχάν Αχμέτ το οποίο και σας επισυνάπτεται.   

Η ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων & Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη      

Θέμα: Συγχώνευση των τριών τμημάτων του Σ.ΚΑ.Σ. του Δ.Π.Θ. σε ένα τμήμα

Κύριε Υπουργέ,

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι στοχεύει να μετατρέψει το Δ.Π.Θ. στο τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας. Καλοδεχούμενοι αυτοί οι μεγαλεπήβολοι στόχοι, καθώς είναι κάτι που το αξίζει και το δικαιούται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και η ακριτική Θράκη.

Σε αναντιστοιχία, όμως με αυτές τις διακηρύξεις παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια σταθερή μείωση των εισακτέων γεγονός που έχει αντανάκλαση στην φθίνουσα λειτουργία πολλών τμημάτων αλλά και συνολικά στην τοπική οικονομία της Θράκης.

Όπως αναφέρεται σε ψήφισμα του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., τα μέλη του ενημερώθηκαν για την – χωρίς προηγούμενη διαβούλευση- απόφαση του υπουργείου Παιδείας να νομοθετήσει και μάλιστα άμεσα την συγχώνευση των τριών τμημάτων της Σ.ΚΑ.Σ. του Δ.Π.Θ. σε ένα Τμήμα, γεγονός που τους βρίσκει απόλυτα αντίθετους.

Όπως σημειώνουν στο Ψήφισμά τους το οποίο σας καταθέτω με την παρούσα αναφορά μου, « η συγχώνευση που επιχειρείται θα ήταν μια προφανής αντιφατική ενέργεια σε σχέση με τα λεγόμενα των κυβερνόντων για την ενίσχυση της Θράκης και του ρόλου του Δ.Π.Θ..»

Παράλληλα, η συγχώνευση αυτή θα αδικούσε το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Κομοτηνής που επί 30 χρόνια πρωτοπορεί στις σπουδές του αντικειμένου του, με ικανοποιητική επιλεξιμότητα και υψηλό επιστημονικό προφίλ.

Κατόπιν αυτών, κ. Υπουργέ, σας ζητώ να επανεξετάσετε άμεσα την απόφασή σας για την συγκεκριμένη συγχώνευση και να λάβετε σοβαρά υπόψη τα επιχειρήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας του Δ.Π.Θ. και την βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Ο αναφέρων βουλευτής,

Ιλχάν Αχμέτ

Ακολουθεί αναλυτικά το ψήφισμα διαμαρτυρίας της Συνέλευσης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ:

« Τα μέλη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Ενημερωθήκαμε για την ήδη ειλημμένη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να νομοθετήσει, και μάλιστα άμεσα, την συγχώνευση των τριών Τμημάτων της Σ.Κ.Α.Σ. του Δ.Π.Θ. σε ένα Τμήμα, και δηλώνουμε απερίφραστα την έντονη αντίθεσή μας σ’ αυτήν την ενέργεια και την λύπη μας για την σπουδή στον τρόπο μεθόδευσής της.

Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητη μια τέτοια ενέργεια συρρίκνωσης της Ελληνικής Φιλολογίας στην Ελληνική Επικράτεια και ειδικά στη Θράκη. Σε καμμία χώρα του κόσμου δεν καταργούνται τα Τμήματα της εθνικής γλώσσας και φιλολογίας, αντικείμενα τα οποία εξετάζονται στις γενικές εισαγωγικές εξετάσεις παγκοσμίως. Ακόμη και αν οι υποψήφιοι όλης της χώρας έπαυαν να επιλέγουν την Ελληνική Φιλολογία, δεν θα νομιμοποιούνταν καμία Ελληνική κυβέρνηση να την καταργήσει για αυτονόητους λόγους.

Η συγχώνευση που επιχειρείται θα ήταν προφανής απόδειξη της αδιαφορίας των κυβερνώντων για τη Θράκη ειδικότερα και για την ελληνική περιφέρεια γενικότερα, και μάλιστα αντιφατική ενέργεια στο πλαίσιο της πολιτικής για ενίσχυση και επέκταση του Δ.Π.Θ. και την ανάδειξή του ως τρίτου μεγαλύτερου Α.Ε.Ι.

Ειδικότερα, για το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας η συγχώνευση αυτή θα αποτελούσε εντελώς άδικη υποβάθμιση, όπως αποδεικνύουν τα αντικειμενικά δεδομένα: Το Τμήμα, που πλησιάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του, παρουσιάζει πολύ ικανοποιητική επιλεξιμότητα (ο αριθμός εισαγομένων/πρωτοετών φοιτητών είναι εφέτος πάνω από τον μέσο όρο των Τμημάτων Φιλολογίας της χώρας, ενώ η μικρή κάμψη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχει πολλές αιτίες και δεν αφορά μόνο στο συγκεκριμένο Τμήμα). Το υψηλό επιστημονικό προφίλ των μελών του, η διοργάνωση συνεδρίων και η παραγωγή επιστημονικού έργου εν γένει αναγνωρίζονται από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Από τα τρία Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του (τα δύο Διϊδρυματικά) αποφοιτούν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό πάρα πολλοί διπλωματούχοι.

Στο Τμήμα υλοποιούνται ερευνητικά προγράμ­ματα υψηλού προϋπολογισμού, προσοδοφόρα για το Δ.Π.Θ. και την ευρύτερη Περιφέρεια. Επιπλέον, το Τμήμα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της αγοράς και η εργασιακή απορρόφηση των αποφοίτων του αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία ως απολύτως ικανοποιητική. Η εξωστρέφεια του Τμήματος και η σύνδεσή του με την τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία είναι επίσης αδιαμφισβήτητες.

Στις σχετικά πρόσφατες πιστοποιήσεις του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών δεν διατυπώθηκε η παραμικρή αμφισβήτηση της βιωσιμότητας του Τμήματος. Και, παρά τα παραπάνω, έχει αποφασιστεί ότι αξίζει να θυσιαστεί αυτό το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας εξαιτίας της χαμηλής βιωσιμότητας των άλλων δύο Τμημάτων της Σ.Κ.Α.Σ., και ενώ το ίδιο είναι απολύτως υγιές.

Όμως: Η συγχώνευση όχι μόνο δεν θα κάνει πιο ελκυστικό για τους υποψηφίους το ένα και μοναδικό νέο Τμήμα που θα προκύψει, εφόσον αυτό θα έχει επιστημονική ανομοιογένεια, αλλά, αντίθετα, θα παρασύρει σε περιπέτειες βιωσιμότητας και το καθ’ όλα υγιές Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, και θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες στην επιλεξιμότητα, στην εξειδίκευση του πτυχίου, στις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, αλλά και στο ερευνητικό/ακαδημαϊκό προφίλ των μελών του.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι, για να ενισχυθούν τα αδύναμα Τμήματα και παραμένουμε πρόθυμοι να συνδράμουμε για την επίλυση του προβλήματος, όπως ήδη έχουμε δηλώσει στη σχετική ενημερωτική συνάντηση, μέσα σε κλίμα συνεργασίας και παραγωγικής συζήτησης. »

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΛΟΓΙΑΣ

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood