Με αφορμή την παρέλευση ενός ημερολογιακού έτους από τη στιγμή που προέκυψε το εκτεταμένο πρόβλημα από τη νεκρωτική ίωση στην παραγωγή των καπνών της Ροδόπης το 2018, καθώς και το γεγονός ότι ουδεμία αποζημίωση δόθηκε προς τους πληγέντες παραγωγούς της Ροδόπης παρά μόνον η οριζόντια αποζημίωση των 100 ευρώ προς τους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας από τα deminimis, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε την με αριθμό  258/7.8.2019 ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, προκειμένου να δοθούν επιτελούς πειστικές απαντήσεις για τη διαχρονικά συντελλούμενη αδικία σε βάρος των παραγωγών του νομού.

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το εκτεταμένο πρόβλημα από τη νεκρωτική ίωση στην παραγωγή των καπνών της Ροδόπης το 2018, υποδείχθηκε από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίας ως η πιο ασφαλής οδός αποζημιώσεων, αυτή μέσω των ΠΣΕΑ.

Στην ίδια άποψη είχε προσχωρήσει και ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος σε απάντησή του σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ πριν από έναν χρόνο και συγκεκριμένα στις 21-6-2018, μιλούσε για «αποζημιώσεις δυνάμενες να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΚΟΕ», δηλαδή στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, πιστοποιούνταν ότι:

α) η έκταση της καταγεγραμμένης ζημιάς ξεπερνούσε κατά πολύ το 30% που ορίζεται ως αναγκαία συνθήκη αποζημιώσεων.

β) στο τέλος Αυγούστου θα συντάσσονταν έκθεση ζημιών από τα ΠΣΕΑ προς τον Διοικητή του ΕΛΓΑ για την περίοδο 2018 και αυτή θα ολοκληρωνόταν στο τέλος του 2018 για όλες τις τυχόν ζημιές που θα καταγραφόταν και μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

γ) οι ξεροθερμικές συνθήκες στη Ροδόπη από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου του 2018 είχαν ευνοήσει την ανάπτυξη της ασθένειας του θρίπα και τη μετάδοσή της από τα μολυσμένα φυτά προς τα υγιή.

Τα ερωτήματα λοιπόν που ανακύπτουν και τίθενται είναι συγκεκριμένα:

Α) Γιατί μέχρι σήμερα και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των ΚΟΕ και δεν αποζημιώθηκαν όπως το δικαιούνται οι συγκεκριμένοι πληγέντες καλλιεργητές της Π.Ε. Ροδόπης;

Β) Σκοπεύει η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των καπνοπαραγωγών, βαμβακοπαραγωγών και σιτοπαραγωγών της Ροδόπης, οι οποίοι ουδέποτε αποζημιώθηκαν από την ένταξη στο πρόγραμμα των ΚΟΕ, και μάλιστα καλλιεργητών οι οποίοι επλήγησαν αποδεδειγμένα και πιστοποιημένα από τις σχετικές εκθέσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από ασθένειες στην παραγωγή τους σε ποσοστό άνω του 55% (καπνοπαραγωγοί);

Η ερώτηση που είχε καταθέσει ο Ιλχάν Αχμέτ

Η απάντηση που είχε δώσει ο τότε Υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου