Ιλχάν Αχμέτ: “Ποια η αποτελεσματικότητα των μέτρων για τη μείωση του υπερπληθυσμού και την προστασία των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα;”

Ερώτηση με την οποία ζητά απαντήσεις από τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ, με θέμα "Αποτελεσματικότητα μέτρων για τη μείωση του υπερπληθυσμού και την προστασία των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα, και κοινωνικές συνέπειες από την αδυναμία εξάλειψης του φαινομένου".
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΒΟΥΛΗ

Ένα μείζον κοινωνικό και πολιτισμικό ζήτημα για τη χώρα μας, για το οποίο μετά την ψήφιση του νόμου 4830/20121 και τα ποσά που φαίνεται να έχουν κατευθυνθεί προς τους ΟΤΑ για την επίλυσή του, η κυβέρνηση καλείται από τον Βουλευτή Ροδόπης να δώσει απαντήσεις στα εξής επιτακτικά ερωτήματα:

1) Ποια είναι η εικόνα που αποκόμισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες όταν προ πενταμήνου ζήτησαν από όλους τους Δήμους στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των μέτρων περισυλλογής, περίθαλψης, φροντίδας, μείωσης και εξάλειψης του φαινομένου των αδέσποτων ζώων σε σχέση και με τα κονδύλια που διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό;

2)  Ποια τα αποτελέσματα από την αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων για τις παραβάσεις σε σχέση με την κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα;       

3) Πόσα περιστατικά έχουν καταγραφεί κατά το έτος 2022 στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των ελληνικών νοσοκομείων από πολίτες που προσήλθαν στις πρώτες βοήθειες μετά από επιθέσεις σκύλων (και ειδικά αδέσποτων, αν υπάρχει διάκριση);  

4) Πόσοι αντιλυσσικοί οροί χορηγήθηκαν σε όλη την επικράτεια κατά το 2022;

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς:

  • Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μαυρουδή Βορίδη
  • Τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη 

Θέμα: «Αποτελεσματικότητα μέτρων για την μείωση του υπερπληθυσμού και την προστασία των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα και κοινωνικές συνέπειες από την αδυναμία εξάλειψης του φαινομένου».        

Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν προσφάτως στην δημοσιότητα η χώρα μας έχει έναν τεράστιο και ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό αδέσποτων σκύλων, που μπορεί να αγγίζει ακόμα και τα 3 εκατομμύρια, τα περισσότερα, δε, από αυτά ζούνε μέσα σε αστικούς ιστούς και η ζωή τους κρέμεται ενίοτε από μια κλωστή.

Ο νόμος 4830 (ΦΕΚ 169/18-9-2021 (τεύχος πρώτο) ως προς τα αδέσποτα ζώα, ορίζει ότι η φροντίδα, η περισυλλογή και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι αρμοδιότητα των δήμων με πρόβλεψη ακόμη και για ελεγκτικό μηχανισμό.

Στο ίδιο νόμο προβλέπεται ότι «αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε καταφύγια, το ζώο επιστρέφεται στο οικείο περιβάλλον του και στις περιοχές που ορίζονται με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 45, με την προϋπόθεση, ότι είναι στειρωμένο. Ζώο που βρίσκεται σε καταφύγιο και δεν υιοθετείται μετά από διάστημα τρίμηνης συνεχούς παραμονής σε αυτό και ανάρτηση στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, δύναται να επιστρέφεται στο οικείο περιβάλλον και στις περιοχές που ορίζονται με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 45, μετά από απόφαση της επιτροπής της παρ. 8, με την προϋπόθεση, ότι είναι στειρωμένο».

Την ίδια στιγμή δαπανώνται κάθε χρόνο συγκριτικά τεράστια  πόσα για την λειτουργία δημοτικών κυνοκομείων, χωρίς το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αδέσποτων στην Ελλάδα να οδηγείται σε μία λύση που να είναι κοινωνικά και πολιτισμικά αποδεκτή για μια χώρα μέλος της Ε.Ε..           

Επειδή, κινούμαστε κόντρα σε κάθε ευρωπαϊκή εμπειρία και κοινή λογική  και το σύνθημα «Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο» είναι φανερό ότι δεν έχει επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Επειδή, φαίνεται να κατευθύνθηκαν προς τους Δήμους όλης της χώρας κονδύλια ύψους 40 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Άργος», προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες σχετικές αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει.

Επειδή, επιπλέον, υφίσταται εξαιρετικά μεγάλη χρηματοδοτική ενίσχυση -ύψους 5 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση ειδικού μαζικού προγράμματος στειρώσεων από τους δήμους για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεδομένου ότι οι στειρώσεις παρουσιάζονται ως ο βασικός πυλώνας της στρατηγικής της κυβέρνησης για την άμεση μείωση του πληθυσμού τους.

Επειδή, έχει επιβληθεί με τον νέο νόμο  η αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων για τις παραβάσεις, με παράλληλη διεύρυνση του ορισμού της κακοποίησης, καθώς και η πρόβλεψη ειδικής διάταξης τόσο για τη δημιουργία μητρώου παραβατών, όσο και για την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων.  

Ερωτώνται οι υπουργοί:

1) Ποια είναι η εικόνα που αποκόμισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες όταν προ πενταμήνου ζήτησαν από όλους τους δήμους στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των μέτρων περισυλλογής, περίθαλψης, φροντίδας, μείωσης και εξάλειψης του φαινομένου των αδέσποτων ζώων σε σχέση και με τα κονδύλια που διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό;

2)  Ποια τα αποτελέσματα από την αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων για τις παραβάσεις σε σχέση με την κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα;       

3) Πόσα περιστατικά έχουν καταγραφεί κατά το έτος 2022 στα Τ.Ε.Π. των ελληνικών νοσοκομείων από πολίτες που προσήλθαν στις πρώτες βοήθειες μετά από επιθέσεις σκύλων (και ειδικά αδέσποτων, αν υπάρχει διάκριση);  

4) Πόσοι αντιλυσσικοί οροί χορηγήθηκαν σε όλη την Επικράτεια κατά το 2022;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood