“Αν μου ζητούσαν έναν και μόνο λόγο για να απευθύνω μομφή στην κυβέρνηση, αυτός θα ήταν η οικονομική εγκατάλειψη της Θράκης που γεννά απελπισία και μετανάστευση, και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο κράτος”. 

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

“Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη δημοσκοπική επέλαση και την κοινωνική αποδοχή του Κινήματος Αλλαγής που έρχεται να ανατρέψει τον καχεκτικό και ατελέσφορο δικομματισμό που ζούμε τα τελευταία χρόνια”, σημείωσε και υπογράμμισε πως “το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας αλλά δεν θα πέσει στην παγίδα να συγκρίνει ποια κυβέρνηση παράγει περισσότερο πόνο, θύματα, και κοινωνικά αδιέξοδα, καθώς ενδιαφέρεται για την Ελλάδα που κοιτάζει στο μέλλον”.

Επιπλέον, επεσήμανε οτι “θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα που δημιουργεί ευκαιρίες και προοπτικές για την νέα γενιά, που προσφέρει ένα κοινωνικό μοντέλο προστασίας στους πιο αδύναμους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στην τρίτη ηλικία”, και κάλεσε την κυβέρνηση “να αφουγκραστεί την κοινωνία που σύσσωμη της ζητά να «πάρει την ευθύνη» χωρίς υπεκφυγές και δικαιολογίες ή «συγνώμες» χωρίς αντίκρισμα”.   

“Οι πολίτες απαιτούν πράξεις και όχι μια υποκριτική επίκληση στο συναίσθημα που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά επιτρέπει τελικά την επανάληψη του σε κάθε κρίση”, πρόσθεσε ο Ιλχάν Αχμέτ, και συνέχισε: “Πόσες φορές μπορεί μία «συγνώμη» να είναι αρκετή; Το καλοκαίρι είχαμε τις πυρκαγιές, το φθινόπωρο τις πλημμύρες, και τώρα τον χιονιά. Και στις τρεις περιπτώσεις η διαχείριση ήταν όχι μόνο απογοητευτική, αλλά και καταστροφική”.

Ως τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΚΙΝΑΛ, ο Ιλχάν Αχμέτ, τόνισε ακόμη οτι “δεν μπορεί να συνεχιστεί στο όνομα της ταχύτητας της ψηφιοποίησης η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος μέσα από τις απ’ ευθείας αναθέσεις”, και κάλεσε την κυβέρνηση “να προχωρήσει σε ανοιχτούς και διαφανείς διαγωνισμούς προκειμένου να προχωρήσει ουσιαστικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους σε όλα τα επίπεδα”. Παράλληλα έθιξε το θέμα την κυβερνοασφάλειας και προειδοποίησε την κυβέρνηση για μελλοντικές κυβερνοαπειλές, λέγοντας πως “καθώς όλο και περισσότεροι τομείς της καθημερινότητας συνδέονται με το διαδίκτυο, όλο και περισσότερο οι πολίτες θα βρίσκονται εκτεθειμένοι στο ηλεκτρονικό έγκλημα”.

Τέλος, για τις αποζημιώσεις στα καπνά και την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή τους εκ μέρους της κυβέρνησης, ο βουλευτής Ροδόπης ξεκαθάρισε ότι “ο χρόνος μετρά αντίστροφα” και ότι “η υπομονή των καπνοπαραγωγών εξαντλείται”. Με έμφαση, δε, συμπλήρωσε: “Κύριοι της κυβέρνησης πάρτε επιτέλους εδώ και τώρα την πρωτοβουλία να υλοποιήσετε την υπόσχεσή σας προς του καπνοπαραγωγούς της Θράκης! Μπορεί για εσάς ο χρόνος να είναι άπλετος, για εκείνους όμως μετρά ήδη αντίστροφα για την παραμονή τους στις καλλιέργειές τους και στις πατρογονικές τους εστίες”.

Ολόκληρη η ομιλία του Ιλχάν Αχμέτ:

“Κύριες και κύριοι συνάδελφοι.

Συζητούμε σήμερα την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης, στην οποία το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει εξαρχής δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσει.

Είναι σαφές ότι το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ με τεκμηριωμένες προτάσεις και ουσιαστικό πολιτικό λόγο ασκεί εδώ και 2,5 χρόνια μια υπεύθυνη αντιπολίτευση που αναγνωρίζεται από τους πολίτες και απέχει πολύ από τις κραυγές και τις ύβρεις άλλων πολιτικών δυνάμεων εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην δημοσκοπική επέλαση και την κοινωνική αποδοχή του ΚΙΝΗΝΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, που έρχεται να ανατρέψει τον καχεκτικό και ατελέσφορο δικομματισμό που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Για τον κ. Σκουρλέτη, για παράδειγμα, οι 124 νεκροί στο Μάτι και την Μάνδρα είναι μια καραμέλα που έχει λιώσει.

Και οι νεκροί βέβαια έχουν λιώσει.

Όχι όμως ως καραμέλες..

Είναι ποτέ δυνατόν αριστερός άνθρωπος να παρομοιάζει την ανθρώπινη απώλεια με λιωμένη καραμέλα?

Από την άλλη, έχουμε μια πανδημία. Έχουμε ένα ελλειμματικό ΕΣΥ, εκατομμύρια ανεμβολίαστους, μία κακή διακυβέρνηση.

Εμείς δεν θα τυμβωρυχήσουμε πάνω σε νεκρούς. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα συγκρίνουμε ποια κυβέρνηση παράγει περισσότερο πόνο, θύματα και κοινωνικά αδιέξοδα.

Γιατί θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα που κοιτάζει στο μέλλον, που δημιουργεί ευκαιρίες και προοπτικές για την νέα γενιά,

που προσφέρει ένα κοινωνικό μοντέλο προστασίας στους πιο αδύναμους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στην τρίτη ηλικία.                   

Αν υπάρχει μία φράση που σύσσωμη η κοινωνία φωνάζει αυτές τις μέρες είναι χωρίς αμφιβολία το: «πάρτε την ευθύνη επιτέλους»!

Την «ευθύνη» που τόσο επιτακτικά και με κάθε ευκαιρία ζητάει η παρούσα κυβέρνηση από τους πολίτες.

Την «ευθύνη» που δυστυχώς αποφεύγει με «συγνώμες» δίχως αντίκρισμα.

Οι πολίτες δεν πείθονται πλέον.

Απαιτούν πράξεις και όχι μια υποκριτική επίκληση στο συναίσθημα που όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά επιτρέπει τελικά την επανάληψη του σε κάθε κρίση. 

Πόσες φορές μπορεί μία «συγνώμη» να είναι αρκετή;

Το καλοκαίρι είχαμε τις πυρκαγιές, το φθινόπωρο τις πλημμύρες και τώρα τον χιονιά.

Και στις τρεις περιπτώσεις η διαχείριση ήταν όχι μόνο απογοητευτική, αλλά και καταστροφική.

Η κυβέρνηση επαίρεται για το επιτελικό της κράτος και την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Από την πλευρά μου ως τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ έχω να πω τούτο:

Οι απευθείας αναθέσεις στο όνομα της ταχύτητας της ψηφιοποίησης μπορεί να οδηγεί σε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος!  

Πρέπει να γίνουν ανοιχτοί και διαφανείς διαγωνισμοί για την ψηφιοποίηση σε όλα τα επίπεδα, ώστε το κράτος να είναι φιλικό προς τον πολίτη και όχι δυνάστης του!

Η διαφάνεια, η λογοδοσία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελούν τα κρίσιμα εκείνα στοιχεία που θα αποκαταστήσουν την χαμένη αξιοπιστία του κράτους προς την κοινωνία.

Και όταν μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό δεν αναφερόμαστε ασφαλώς στην ψηφιακή γραφειοκρατία που απλά θα αντικαταστήσει το χαρτοβασιλείο του ελληνικού δημοσίου!     

Ζούμε σε μία χώρα που έχει το πιο ακριβό internet σε όλη την Ευρώπη!

Που η πρόσβαση σε γρήγορες και ασφαλείς υπηρεσίες διαδικτύου για πολλά σημεία της χώρας αποτελεί ακόμα ζητούμενο.

Σε μια χώρα όπου οι πολίτες πέφτουν καθημερινά θύματα ηλεκτρονικής απάτης, την ίδια στιγμή που η πανδημία εκτόξευσε το ηλεκτρονικό εμπόριο και την χρήση του από τους πολίτες.          

Καθώς όλο και περισσότεροι τομείς της καθημερινότητας μας συνδέονται με τον ψηφιακό χώρο – και η πανδημία το δίχως άλλο επιτάχυνε αυτή την εξέλιξη – είμαστε όλο και πιο εκτεθειμένοι σε κυβερνοαπειλές.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Πριν από δύο μήνες ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η στήριξη των καπνοπαραγωγών της Θράκης με μια ενίσχυση της τάξεως των 90 ευρώ ανά στρέμμα για τις απώλειες του εισοδήματος τους στην περίοδο του κορωνοϊού.

Ήμουν εγώ ο ίδιος που ευχαρίστησα από αυτό εδώ το βήμα τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Διακομματικής για τη Θράκη γι αυτή την εξέλιξη.

Δυστυχώς, όμως έχω να παρατηρήσω ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρούνται και ότι οι εβδομάδες περνούν χωρίς να υλοποιείται η απόφαση.

Και είναι μια απόφαση για την οποία δεσμεύτηκε προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Κύριοι της κυβέρνησης, πάρτε επιτέλους ΕΔΩ και ΤΩΡΑ την πρωτοβουλία να υλοποιήσετε την υπόσχεσή σας προς του καπνοπαραγωγούς της Θράκης!

Μπορεί για εσάς ο χρόνος να είναι άπλετος, για εκείνους όμως μετρά ήδη αντίστροφα για την παραμονή τους στις καλλιέργειες τους και στις πατρογονικές τους εστίες.

Αν μου ζητούσαν έναν και μόνο λόγο για να απευθύνω ΜΟΜΦΗ στην κυβέρνηση κύριοι συνάδελφοι, αυτός θα ήταν η οικονομική εγκατάλειψη της Θράκης, που γεννά απελπισία, μετανάστευση και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και την δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο κράτος.

Γιατί το κάνατε αυτό;

Τι είναι εκείνο που σας εμποδίζει να δείτε την πραγματικότητα του σοβαρού κινδύνου απερήμωσης που διατρέχει η Θράκη;

Εάν αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή τότε θα κριθείτε στις κάλπες από τον Λαό.

Αλλά για μένα, πέρα και πάνω από το όποιο στενό πολιτικό και κομματικό συμφέρον, προέχει η σωτηρία των φτωχών αγροτών και μη προνομιούχων της Θράκης. Κάντε το πριν να είναι πολύ αργά για τον τόπο μας και την περιοχή μας.                           

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ επιμένει στο να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, διεκδικώντας να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος που αναπαράγει η πόλωση και η συσπείρωση των κομματικών στρατών.

Η επόμενη Σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση της Χώρας μας, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έχει κορμό και ιδεολογικό εκφραστή το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Μέχρι τότε θα είμαστε παρόντες σε όλες τις μάχες μέσα και έξω από την Βουλή, δίπλα στους πολίτες, μαζί με τον Λαό, έχοντας ως στόχο να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για το μέλλον αυτού του τόπου.

Σας ευχαριστώ”.