Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Άχμετ, με την ιδιότητά του ως τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με τις υψηλές τιμές των τιμολογίων των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Ο βουλευτής αναφέρεται στη νέα έρευνα της εταιρείας Rewheel που επιβεβαιώνει εκ νέου ότι μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν πιο ακριβά για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 44 ευρώ, όταν σε πολλές χώρες τα πακέτα απεριόριστων data κοστίζουν 30 ευρώ.

“Δυστυχώς τα ευρήματα της νέας ειδικής έρευνας της εταιρείας δείχνουν και πάλι πως η χώρα μας παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες στον κόσμο και η πιο ακριβή στην Ε.Ε. στο κόστος δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, επαληθεύοντας την προ εξαμήνου μελέτη της Rewheel  που κοινοποιήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού”, σχολιάζει ο Ιλχάν Αχμέτ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία κατά την οποία θα προσέλθει στην Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να απαντήσει δια ζώσης στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης.   

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

“Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Rewheel επιβεβαιώνει εκ νέου ότι μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν πιο ακριβά για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, αφού η χώρα μας συνεχίζει να έχει τα υψηλότερα τιμολόγια στην Ευρώπη.

Παρά τις μειώσεις στα πακέτα των data, που έγιναν μετά την προ εξαμήνου κοινοποίηση της πρώτης μελέτης της Rewheel από την Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα ευρήματα της νέας ειδικής έρευνας της εταιρείας δείχνουν και πάλι πως η χώρα μας παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες στον κόσμο και η πιο ακριβή στην ΕΕ στο κόστος δεδομένων κινητής τηλεφωνίας με τη μέση τιμή να κυμαίνεται στα 44 ευρώ, όταν σε πολλές χώρες τα πακέτα απεριόριστων data κοστίζουν 30 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω δε, συμβαίνουν όταν εξαιτίας της πανδημίας και σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, η χρήση data στην Ελλάδα αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 στα 2,58 GB ανά ενεργό συνδρομητή ανά μήνα, έναντι 1,6 της αντίστοιχης περιόδου του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 61%.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σκοπεύετε να ζητήσετε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πάγια μείωση των χρεώσεων, προτίθεστε να επιβάλλετε ανώτατα όρια τιμών λιανικής για τη χρήση υπηρεσιών ευρυζωνικού κινητού δικτύου;
  2. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να αναβαθμίσετε το υπάρχον δίκτυο και να βελτιώσετε την ποιότητα των υποδομών προς όφελος των χρηστών ευρυζωνικών υπηρεσιών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ”.