Τον Φεβρουάριο του 2020 το σωματείο των βενζινοπωλών της Ροδόπης είχε επισκεφθεί τον Βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, και του έθεσε το θέμα της βιωσιμότητας του επαγγέλματός τους και της οικονομικής αιμορραγίας στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου από την τεράστια εκροή συναλλάγματος προς τη Βουλγαρία εξαιτίας της φθηνότερης τιμής της βενζίνης στη γειτονική χώρα που απέχει από το κέντρο της Κομοτηνής καθώς και πολλά σημεία του νομού Ροδόπης λιγότερο από 30 χιλιόμετρα.
Με την Οδηγία 2003/96 ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου του 2003, στην οποία υπάρχουν σημαντικές πρόνοιες και για την Ελλάδα σχετικά με την αναδιάρθρωση των ενεργειακών προϊόντων, έχει προβλεφθεί για παραμεθόριες περιοχές της Ιταλίας με ανάλογο πρόβλημα με τη Ροδόπη, η δυνατότητα “για την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή που καταναλίσκονται στις περιφέρειες Udine και Trieste, υπό τον όρο ότι οι συντελεστές τους αυτοί είναι σύμφωνοι με τις υποχρεώσεις της συγκεκριμένης οδηγίας”.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2020, σχεδόν 40 μέρες πριν κηρυχθεί στην χώρα γενικό lock down, ο Ιλχάν Αχμέτ είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, και Οικονομικών, με τίτλο ” Θέσπιση ειδικού καθεστώτος στις τιμές καυσίμων στην Π.Ε. Ροδόπης”.
Τα ερωτήματα που έθετε ήταν τα εξής:
Α) Σκοπεύετε να λάβετε μέτρα για την θέσπιση ειδικού καθεστώτος τιμολόγησης καυσίμων στην Π.Ε. Ροδόπης με τρόπο ώστε αφενός να μη νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, αφετέρου όμως να διαφυλαχθεί και η δυνατότητα επιβίωσης ενός ολόκληρου κλάδου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται από τις τιμές των καυσίμων και ειδικά της βενζίνης και του αερίου που πουλά η Βουλγαρία 30% έως 40% φθηνότερα, σε απόσταση μόλις 17 χιλιομέτρων από το κέντρο της Κομοτηνής;
Β) Είναι στις προθέσεις σας, σε συνεννόηση με τα Κοινοτικά όργανα, να ακολουθήσετε κατά το πρότυπο της Οδηγίας 2003/96 ένα σύστημα έκπτωσης καυσίμων ανάλογο της Τεργέστης, και για τη Ροδόπη, με στόχο την ανάσχεση της πτώσης της ζήτησης, της εκροής τεράστιων κεφαλαίων στο εξωτερικό, τη σύγκλισή της με τον μέσο όρο της χώρας και την αποφυγή μεθόδων και πρακτικών λαθρεμπορίας καυσίμων με τεράστιες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία;
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας κατά την επίσκεψη του στην Κομοτηνή στις 6 Ιουλίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το μοντέλο της Τεργέστης, είχε απαντήσει ότι: «Όλα θέλουν προσοχή. Επειδή συζήτησα με τους φορείς, συμφωνήσαμε με την προσέγγιση τη δική μου. Όσο ήμασταν εδώ, έψαξα με τις Υπηρεσίες μου και με διαβεβαίωσαν ότι αυτό το μοντέλο αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό ζητάτε;».
Κι όμως, οι υπηρεσίες του διαβεβαίωσαν λάθος τον κ. Σταϊκούρα!
“Στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 2003/96 ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου του 2003, στη σελίδα 33, αναφέρονται οι “Μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές και απαλλαγές από την φορολογία αυτή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 παρ 1”. Εκεί, η Ελλάδα πέτυχε μειωμένους συντελεστές για “χρήση στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα επίσημα οχήματα του υπουργείου Προεδρίας, για τις διάφορες περιβαλλοντικές κατηγορίες της αμόλυβδης βενζίνης και για το υγραέριο GPL και το μεθάνιο που χρησιμοποιούνται για βιομηχανικούς σκοπούς”, σημειώνει ο Ιλχάν Αχμέτ, και προσθέτει: “Η Ιταλία, όμως, πέτυχε συγκεκριμένες πρόνοιες στο πλαίσιο του Παραρτήματος ΙΙ της Οδηγίας για την οποία μιλάμε, και συγκεκριμένα εξασφάλισε τα εξής: “Α) ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΗ ΒΕΝΖΙΝΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ FRIULI-VENEZIA GIULIA, ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ”. Β) ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΔΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ UDINE ΚΑΙ TRIESTE ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ”. Εξάλλου, όπως προβλέπεται ρητά στο προοίμιο της παρούσας Οδηγίας “ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΧΑΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ” ΚΑΙ “ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΟΥΝ Ή ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΟΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ’ ΟΨΗ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ (ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΦΠΑ)”.
Συνεπώς, όπως υπογραμμίζει ο Ιλχάν Αχμέτ, “δεν ισχύει η δήλωση του κ. Σταϊκούρα στην Κομοτηνή ότι η αναφορά στην Ιταλία της συγκεκριμένης Οδηγίας αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως “τον ενημέρωσαν οι συνεργάτες του”. Δεν ισχύει αυτό που ανέφερε ο καλός φίλος και συνάδελφος ότι η ενσωμάτωση της Οδηγίας στην ελληνική έννομη τάξη αποκλείει από την Ελλάδα τη δυνατότητα επιλογής εφαρμογής ειδικών φορολογικών καθεστώτων και σε άλλες περιοχές πλην κάποιων νησιών όπως είναι η Θράκη”.

Καταλήγοντας ο Ιλχάν Αχμέτ, σχολιάζει με έμφαση: “Ας αφήσουμε, λοιπόν, κατά μέρος τις προφάσεις εν αμαρτίαις. Η Θράκη χρήζει πολιτικών που θα την αναζωογονήσουν οικονομικά και θα συμβάλουν στην επανάκτηση της κοινωνικής της συνοχής και ευημερίας. Μόνο με ηρωικά εμβατήρια και την επίκληση των Θερμοπυλών, δουλειά δεν γίνεται!”.