Ερώτηση-διαμαρτυρία για την εξαίρεση δικηγόρων και ασκούμενων δικηγόρων από την λήψη του εκτάκτου επιδόματος των 800 ευρώ “τη στιγμή μάλιστα που με κυβερνητική απόφαση ανεστάλη υποχρεωτικά η λειτουργία όλων των Δικαστηρίων, καθώς και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του Κορωνοϊού”, συνυπέγραψε σήμερα ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ μαζί με άλλους οκτώ συναδέλφους του από την Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και “να αποκαταστήσουν την αδικία καταβάλλοντας και στους δικηγόρους το έκτακτο επίδομα, πράγμα για το οποίο η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί”.

Παράλληλα, το ίδιο μέτρο ζητείται να ισχύσει και για τους ασκούμενους δικηγόρους ενώ τίθεται επιτακτικά και το ζήτημα να απαλλαγούν οι δικηγόροι από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ κλάδου Υγείας, ποσού 30 € περίπου, για τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, και για όσο χρονικό διάστημα εν τέλει ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα.

Με αυτόν τον τρόπο ο Ιλχάν Αχμέτ ανταποκρίνεται στο αίτημα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που υιοθετήθηκε και από την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, τα κόμματα και οι βουλευτές που προέρχονται από τον ευρύτερο νομικό κόσμο της χώρας να ζητήσουν άμεσα από την κυβέρνηση την αποκατάσταση αυτής της αδικίας, ειδικά σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του δικηγορικού κόσμου της χώρας που καλούνται με κλειστά δικαστήρια να επιβιώσουν και πάλι σε πολύ αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Το κείμενο της ερώτησης.

“Προς τους Υπουργούς:

Α) Δικαιοσύνης  Κ. Τσιάρα και

Β) Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

Γ) Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ι. Βρούτση

ΘΕΜΑ: «Να λάβει το επίδομα των 800 ευρώ ο κλάδος των  δικηγόρων αλλά και οι ασκούμενοι δικηγόροι».

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, εξαιρούνται οι Δικηγόροι της καταβολής του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που με κυβερνητική απόφαση ανεστάλη υποχρεωτικά η λειτουργία όλων των Δικαστηρίων, καθώς και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του Κορωνοϊού. Αυτό συμπαρασύρει από την εξαίρεση και τους ασκούμενους δικηγόρους.

Οι Δικηγόροι είναι αναμφίβολα ένας από τους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται βαρύτατα από τις επιπτώσεις του Κορωνοϊού στην οικονομία και η περίπτωσή τους εξισώνεται de facto, ως προς τις οικονομικές της συνέπειες, με εκείνη των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους ανεστάλη υποχρεωτικά με κυβερνητική απόφαση. Επιπρόσθετα, τα πάγια έξοδα των δικηγορικών γραφείων εξακολουθούν να υφίστανται επιτείνοντας έτι περαιτέρω το πρόβλημα.

Λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και της συνακόλουθης μείωσης των εισοδημάτων των δικηγορικών γραφείων και εταιρειών, τόσο η συνέχιση της απασχόλησης μεγάλου αριθμού ασκούμενων δικηγόρων, όσο και η καταβολή αμοιβής-αποζημίωσης σε αυτούς, δυστυχώς θα τεθούν εν αμφιβόλω για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Κύριοι Υπουργοί, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό τη μία ημέρα να καθησυχάζετε έναν ολόκληρο κλάδο και να τον ενημερώνετε πως οι Νομικές Δραστηριότητες με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ 6910) είναι ανάμεσα στους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του Κορωνοϊού και ως εκ τούτου θα επιδοτηθούν και την επομένη, να δηλώνετε πως η κυβέρνηση θα προσφέρει στους επιστήμονες σεμινάρια αντί των 800 ευρώ.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, καθώς και την αναφορά του Υπουργού Οικονομικών ότι η λίστα των δικαιούχων είναι «δυναμική» και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις και εκτιμώντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν όλοι οι εργαζόμενοι που πραγματικά πλήττονται, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διευκρινισθεί μέσω των Υπουργικών Αποφάσεων που αναμένεται να εκδοθούν, ότι τα μέτρα στήριξης αφορούν στους δικηγόρους καθώς και στους ασκούμενους δικηγόρους

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σκοπεύετε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας και να αποκαταστήσετε την αδικία καταβάλλοντας και στους δικηγόρους το έκτακτο επίδομα, πράγμα για το οποίο η Κυβέρνησή σας είχε δεσμευτεί;
  2. Σκοπεύετε να περιλάβετε στην λίστα των δικαιούχων του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ και τους ασκούμενους δικηγόρους (και όσοι έχουν επιτύχει στις πρόσφατες εξετάσεις ασκούμενων δικηγόρων, αλλά δεν έχουν ακόμα κάνει έναρξη επαγγέλματος στη ΔΟΥ) για την ίδια χρονική περίοδο με τους υπόλοιπους δικαιούχους, ήτοι από 16.3.2020 έως 30.4.2020, και για όποιο ακόμα χρονικό διάστημα ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα;
  3. Θα απαλλαγούν οι δικηγόροι από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ κλάδου Υγείας, ποσού 30 € περίπου, για 3 μήνες, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, και για όσο χρονικό διάστημα εν τέλει ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα;

         Οι ερωτώντες βουλευτές

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Γεώργιος Μουλκιώτης

Ιλχάν Αχμέτ

Χάρης Καστανίδης

Ανδρέας Λοβέρδος

Ευαγγελία Λιακούλη

Δημήτριος Μπιάγκης”.