Ιλχάν Αχμέτ: “Είναι η ώρα που θα λογοδοτήσουν στους αγρότες της Ροδόπης για τα καπνά”

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ "κόβουν" τις αποζημιώσεις των καπνοπαραγωγών της Θράκης από τα ΠΣΕΑ - Γιατί εξαιρούνται μόνιμα και συστηματικά τα καπνά ποικιλίας Μπασμά που καλλιεργούνται στη Θράκη από τις ενισχύσεις;
Screenshot_1137
  • “Εξαιρούν και πάλι από τις ενισχύσεις, φωτογραφικά, τον μπασμά!”.

Μετά την αιδήμονα σιωπή των υπευθύνων κυβερνητικών παραγόντων για το κοινό ραντεβού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, και τις πρόσφατες αποκαλυπτικές των προθέσεών τους δηλώσεις στη Βουλή του κ. Σπήλιου Λιβανού ο οποίος μίλησε για αίτημα ενίσχυσης από deminimis της ποικιλίας καπνών Βιρτζίνια αλλά όχι του Μπασμά που αποτελεί τη βασική καλλιέργεια στη Ροδόπη, “η κυβέρνηση καλείται πλέον να λογοδοτήσει ενώπιον της τοπικής κοινωνίας για τις πράξεις και τις παραλείψεις της στον τομέα αυτό”, τονίζει ο Βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ.

Ο Βουλευτής μάλιστα, προσθέτει με νόημα, ότι “η διοίκηση Κουρεμπέ του ΕΛΓΑ επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως μαρτυρούν τα Πρακτικά της Βουλής από την ομιλία του κ. Λιβανού, είχε κόψει την ένταξη στα ΠΣΕΑ των καπνών για τη νεκρωτική ίωση του 2018, απόφαση την οποία δεν άλλαξε μετά το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ!”.

Ιλχάν Αχμέτ: "Είναι η ώρα που θα λογοδοτήσουν στους αγρότες της Ροδόπης για τα καπνά"Τούτων δοθέντων, ο Ιλχάν Αχμέτ σε δήλωσή του αναφέρει:

“Το 2018, ο ένας πνεύμονας της αγροτικής παραγωγής του νομού μας που είναι ο καπνός, υπέστη μια τεράστια ζημιά από τη νεκρωτική ίωση, που απομείωσε το 80% της παραγωγής και στοίχισε σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων από το εισόδημα των καπνοπαραγωγών και από την τοπική οικονομία. Ξεκίνησε έκτοτε ένας δυναμικός αγώνας για την αποκατάσταση των ζημιών αυτών με εύλογες και δίκαιες αποζημιώσεις που θα οδηγούσαν στην ανόρθωση του εισοδήματος 30.000 περίπου ανθρώπων που ζουν αποκλειστικά και μόνο από τον καπνό στην περιοχή μας. Προσωπικά υπέβαλα στη Βουλή, και προς την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προς τη σημερινή της ΝΔ, αλλεπάλληλες ερωτήσεις και επερωτήσεις για αποζημιώσεις μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, δηλαδή με τη γνωστή διαδικασία των ΠΣΕΑ, όπως το δικαιούνται οι καπνοπαραγωγοί μας και είναι απολύτως συμβατό με τους κανονισμούς σε σχέση με την ζημιά που υπέστησαν. Μαρτυρείται αυτό το γεγονός άλλωστε και από τα σχετικά επίσημα υπηρεσιακά έγγραφα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έχω στη διάθεσή μου και κατέθεσα σε διαδοχικές μου ομιλίες και παρεμβάσεις στα Πρακτικά της Εθνικής μας Αντιπροσωπείας. Όμως, παρ’ όλα αυτά, για κάποιον λόγο ακατανόητο για τα δεδομένα και το μέγεθος της ζημίας, εισπράξαμε άρνηση, υπεκφυγές και κοροϊδίες, με κορυφαία εξ αυτών την άφαντη επιστημονική επιτροπή την οποία υποτίθεται ότι θα σύστηνε ο κ. Βορίδης για να εκδώσει πόρισμα σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων αυτών. Επιτροπή η οποία ουδέποτε συστάθηκε, μεγαλώνοντας το αίσθημα αδικίας, απογοήτευσης και θυμού των καπνοκαλλιεργητών μας. Ο κορωνοϊός, οι φετινές χαμηλές τιμές, η έλλειψη ενισχύσεων όλο αυτό το χρονικό διάστημα, επέτειναν το πρόβλημα και δημιούργησαν καταστάσεις οικονομικής ασφυξίας. Τα χωριά μας ερημώνουν και οι κάτοικοί τους καταφεύγουν στη μετανάστευση μπροστά στο φάσμα της πείνας και της ολοσχερούς οικονομικής τους καταστροφής. Μπροστά σε αυτή τη δραματική πραγματικότητα δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια και μικροκομματικοί υπολογισμοί για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Χρειάζεται δράση, σχέδιο, συντονισμός, και κινητοποίηση του συνόλου των κοινωνικών δυνάμεων και των θεσμικών μας εκπροσώπων για να απαιτήσουμε μία δίκαιη λύση, άμεσα! Να το ακούσουμε καλά όλοι και να το καταλάβουμε βαθιά: Η αποκατάσταση της αδικίας που έγινε στους καπνοπαραγωγούς της Θράκης και της Ροδόπης ειδικότερα, δεν αφορά ένα κόμμα και έναν βουλευτή. Πολύ περισσότερο, δεν είναι πολιτικός τζόγος για την πρόσκαιρη αποκόμιση εντυπώσεων με τους καπνοπαραγωγούς μας σε απόγνωση και στην γωνία. Μόνο ενωμένοι θα είμαστε δυνατοί για να πετύχουμε!”.  

Ιλχάν Αχμέτ: "Είναι η ώρα που θα λογοδοτήσουν στους αγρότες της Ροδόπης για τα καπνά"

  • Άλλη μια Κοινοβουλευτική παρέμβαση

Ο Βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν κατέθεσε σήμερα μια ακόμη Επίκαιρη Ερώτηση, με την οποία καλείται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  1. Αν προτίθετε να εντάξει και την ποικιλία του Μπασμά στην ενίσχυση de minimis που έχει αιτηθεί στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών για την αντίστοιχη ποικιλία των καπνών Βιρτζίνια.
  2. Γιατί εξαιρούνται μόνιμα και συστηματικά τα καπνά ανατολικού τύπου ποικιλίας Μπασμά που καλλιεργούνται στη Θράκη από τις ενισχύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με άλλα ομοειδή προϊόντα.
  3. Αν προτίθετε να συστήσει την ειδική επιστημονική επιτροπή που δεσμεύτηκε να πράξει ο προκάτοχός του για τις καθολικές ζημιές στα καπνά της Θράκης που προκλήθηκαν από τη νεκρωτική ίωση του 2018, προκειμένου να διακριβωθεί με το πόρισμά της κατά πόσον θα μπορούσαν να αναιρεθούν οι αιτιάσεις της κεντρικής συντονιστικής επιτροπής του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσουν στην συνέχεια να ενταχθούν στις ΚΟΕ.

Ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ:

“Επίκαιρη Ερώτηση.

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Θέμα: Οικονομικές Ενισχύσεις για την ποικιλία καπνών ανατολικού τύπου (μπασμά) της Θράκης.

Κύριε Υπουργέ.

Σε πρόσφατη αγόρευσή σας στην Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ενίσχυση των καπνών στην Θράκη αναφέρατε ότι : «είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, ώστε να πετύχουμε την έγκριση της ενίσχυσης του de minimis προς τους καλλιεργητές της ποικιλίας Βιρτζίνια».

Όμως, οι παραγωγοί των καπνών ανατολικού τύπου της ποικιλίας μπασμά που καλλιεργούνται εκτεταμένα στην Θράκη ως μονοκαλλιέργεια, έχουν απολέσει από το 2018 σε σχέση με το 2017 εισόδημα της τάξης των 24 εκατομμυρίων ευρώ, πέφτοντας από 41,7 εκατομμύρια σε μόλις 17 εκατομμύρια ευρώ.

Δεδομένου ότι, αυτή τη στιγμή οι καλλιεργητές της ποικιλίας μπασμά πλήττονται συνολικά και δραματικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης της πανδημίας και τις χαμηλές τιμές των εμπόρων.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις δικές σας δηλώσεις, έχετε ζητήσει έγκριση για ενίσχυση de minimis προς τους καλλιεργητές της ποικιλίας Βιρτζίνια.

Ερωτάσθε:

Α) Προτίθεστε να εντάξετε και την ποικιλία του μπασμά στην ενίσχυση de minimis που έχετε αιτηθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών για την αντίστοιχη ποικιλία των Βιρτζίνια; Γιατί εξαιρούνται μόνιμα και συστηματικά τα καπνά ανατολικού τύπου ποικιλίας μπασμά που καλλιεργούνται στη Θράκη από τις ενισχύσεις του υπουργείου σας σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με άλλα ομοειδή προϊόντα;

B) Προτίθεστε να συστήσετε εσείς την ειδική επιστημονική επιτροπή που δεσμεύτηκε να πράξει ο προκάτοχός σας για τις καθολικές ζημιές στα καπνά της Θράκης που προκλήθηκαν από την νεκρωτική ίωση του 2018, προκειμένου να διακριβωθεί με το πόρισμά της κατά πόσον θα μπορούσαν να αναιρεθούν οι αιτιάσεις της κεντρικής συντονιστικής επιτροπής του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσουν στην συνέχεια να ενταχθούν στις ΚΟΕ;

Ο επερωτών βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης”.

   

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood