Κοινή αναφορά με ακόμα πέντε συναδέλφους του από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε ο Bουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, με θέμα «Ένταξη του τομέα των πρατηρίων καυσίμων και ενέργειας στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα».

Τα μέλη της Ομοσπονδίας των πρατηριούχων εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην αδικαιολόγητη εξαίρεση των επιχειρήσεών τους από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρ’ όλο που ο κλάδος τους συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομία της χώρας.

Συγκεκριμένα, για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 (ΕΣΠΑ) και ειδικότερα για το πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021 – 2027», επισημαίνουν ότι ο τομέας τους αποτελείται από ανεξάρτητες επιχειρήσεις είτε με το κατάλληλο σήμα είτε με το σήμα της εταιρίας εμπορίας πετρελαιοειδών οι οποίες είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους αυτού του προγράμματος ώστε να επεκτείνουν την ένταξή τους από την προηγούμενη Δράση στο ΕΣΠΑ 2014-2020, και παραθέτουν τα σχετικά επιχειρήματά τους.

Επίσης υπογραμμίζουν ότι σχετικά με το πρόγραμμα Pan-European Guarantee Fund της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο κύριος λόγος απόρριψής τους ήταν η εσφαλμένη ένταξή τους στην κατηγορία «Έρευνας για εντοπισμό και παραγωγή, διύλιση, μεταφορά, διανομή και αποθήκευση πετρελαίου», η οποία αφορά στις πετρελαϊκές εταιρείες και όχι στις εμπορικές επιχειρήσεις καυσίμων που η εν λόγω Ομοσπονδία αντιπροσωπεύει.

Παράλληλα σημειώνουν ότι για τη Δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», και τους Δυνητικούς Δικαιούχους του προγράμματος, ο κλάδος τους εξαιρείται από τα προγράμματα χρηματοδότησης-ενίσχυσης, αν και στις επιχειρήσεις τους απαιτείται ψηφιακός εκσυγχρονισμός.

Επισυνάπτεται η αναφορά των έξι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, καθώς και η αναφορά της ΠΟΠΕΚ κατά των Υφυπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης με την οποία αιτούνται την συμπερίληψη τους στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Η Κοινοβουλευτική Αναφορά

“Προς τους Υπουργούς:

  • Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη
  • Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή
  • Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
  • Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη

Θέμα: «Ένταξη του τομέα των πρατηρίων καυσίμων και ενέργειας στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα»

Κύριοι Υπουργοί, Σας καταθέτουμε την υπ. αριθμ.: 2360/11-08-2022 επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), σχετικά με τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου καυσίμων και ενέργειας από τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα μέλη της Ομοσπονδίας εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην αδικαιολόγητη εξαίρεση των επιχειρήσεών τους από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που ο κλάδος τους συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομία της χώρας. Συγκεκριμένα για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 (ΕΣΠΑ) και ειδικότερα για το πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021 – 2027», επισημαίνουν ότι ο τομέας τους αποτελείται από ανεξάρτητες επιχειρήσεις είτε με το κατάλληλο σήμα, είτε με το σήμα της εταιρίας εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους αυτού του προγράμματος, ώστε να επεκτείνουν την ένταξή τους από την προηγούμενη Δράση στο ΕΣΠΑ 2014-2020, και παραθέτουν τα σχετικά επιχειρήματά τους. Επίσης υπογραμμίζουν ότι σχετικά με το πρόγραμμα Pan-European Guarantee Fund της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο κύριος λόγος απόρριψής τους ήταν η εσφαλμένη ένταξή τους στην κατηγορία «Έρευνας για εντοπισμό και παραγωγή, διύλιση, μεταφορά, διανομή και αποθήκευση πετρελαίου», η οποία αφορά στις πετρελαϊκές εταιρείες και όχι στις εμπορικές επιχειρήσεις καυσίμων που η εν λόγω Ομοσπονδία αντιπροσωπεύει. Παράλληλα σημειώνουν ότι για τη Δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», και τους Δυνητικούς Δικαιούχους του προγράμματος ο κλάδος τους εξαιρείται από τα προγράμματα χρηματοδότησης- ενίσχυσης, αν και στις επιχειρήσεις τους απαιτείται ψηφιακός εκσυγχρονισμός. Παρακαλείσθε κ.κ. Υπουργοί, να λάβετε υπόψη σας τα αναφερόμενα στην ανωτέρω Επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, αλλά και τα επισυναπτόμενα σε αυτή σχετικά έγγραφα, καθώς περιέχουν σημαντικά στοιχεία που επιχειρηματολογούν για την ένταξη του κλάδου τους στα τρέχοντα αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά και στα μελλοντικά, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν και να βελτιωθούν, ώστε να επιβιώσουν και να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες με τη λειτουργία τους. Οι Αναφέροντες Βουλευτές: Χρήστος Γκόκας, Απόστολος Πάνας, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Ιλχάν Αχμέτ, Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Πουλάς”.