Έντονη κριτική στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης άσκησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, χαρακτηρίζοντας ως «άδικη, αναποτελεσματική και αναχρονιστική» την επιλογή του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες που εγκαταλείπει το κεκτημένο του λογιστικού προσδιορισμού του φόρου από το 2010.
Ειδικότερα, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ επικαλέστηκε έξι λόγους για τους οποίους ο τεκμαρτός υπολογισμός φορολόγησης επιφέρει βαθύ τραύμα στην ελληνική κοινωνία:
“1) Γιατί αιφνιδιάζει τους πάντες καθώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2023 με ένα νέο τρόπο, φέρνοντας προ τετελεσμένων γεγονότων εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες.
2) Γιατί επιβάλλει οριζόντια φορολόγηση, για μη υπαρκτό εισόδημα (κατώτερος μισθός×14) και εξομοιώνει τις επιχειρήσεις με τον μέσο συντελεστή του κάθε κλάδου σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως πού είναι η επιχείρηση.
3) Γιατί οι έλεγχοι των «μαχητών τεκμηρίων» θα επικεντρωθούν σε όσους βρίσκονται κάτω του ορίου του τεκμαρτού και πραγματικά δεν έχουν κάτι να κρύψουν (αφού ζητούν φορολογικό έλεγχο) και όχι σε αυτούς που αποκρύβουν πολλαπλάσια αδήλωτα εισοδήματα.
4) Γιατί, το τέλος επιτηδεύματος που θα μειωθεί κατά 50% είναι ο μοναδικός φόρος παγκοσμίως που δεν φορολογεί ούτε το εισόδημα, ούτε την περιουσία, αλλά την… προσδοκία του μικροεπιχειρηματία ότι την επόμενη χρονιά δεν θα πάει από άποψη κερδοφορίας χειρότερα από την τρέχουσα.
5) Γιατί, τιμωρούνται οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους, προσαυξάνοντας το φορολογητέο εισόδημα.
6) Γιατί, πιθανώς να στερούνται από ευάλωτους πολίτες κοινωνικές παροχές και επιδόματα”.
«Είμαστε στο πλευρό των επιστημόνων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τους οποίους οδηγείτε μαθηματικά σε αναγκαστικό κλείσιμο βιβλίων και βίαιη έξοδο από την επαγγελματική δραστηριότητα», πρόσθεσε ο βουλευτής Ροδόπης και κατέληξε: «Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν συνιστά μια μακρόπνοη πολιτική πρόταση, έχει τα στοιχεία του λαϊκισμού και του φθηνού εντυπωσιασμού και επιζητά «αίμα στην αρένα» για να στραφεί η μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, στην λογική του «διαίρει και βασίλευε»”.