«Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θυμίζει παραμονές της Τουρκικής εισβολής του 1974. Μοιάζουμε με ασθενή που τον ετοιμάζουν για χειρουργείο και βρίσκεται σε ήπια νάρκωση. Αυτή δεν είναι λύση επανένωσης του Νησιού, είναι η προδιαγραφόμενη ολική καταστροφή του Κυπριακού Ελληνισμού».

«Εισερχόμαστε σε τροχιά που μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην πλήρη Τουρκοποίηση της Κύπρου, στον παντελή αφανισμό των Ελληνοκυπρίων από το νησί».

«Πρόεδρε Αναστασιάδη, έχετε πλήξει ανεπανόρθωτα τα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κινδυνεύετε να καταλήξετε ο τελευταίος, μοιραίος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα είστε προσωπικά υπεύθυνος  για το ξεκλήρισμα του Ελληνισμού της Κύπρου».

«Μοναδική ακτίνα φωτός, το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου».

ΕΚΚΛΗΣΗ προς τους Προέδρους της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου, τις ηγεσίες των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων Ελλάδος και Κύπρου, τα μέλη των Κοινοβουλίων Ελλάδος και Κύπρου, καθώς και σε όλους τους Ευρωβουλευτές Ελλάδος και Κύπρου, με θέμα τις δυσοίωνες προοπτικές της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό και τον διαγραφόμενο κίνδυνο μιας καταστροφικής λύσης για τον Κυπριακό Ελληνισμό, απευθύνει ο μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός International Hellenic Association, που εδρεύει στο Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πλήρες κείμενο της έκκλησης έχει ως εξής:

“Ως Έλληνες που προερχόμαστε από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Διασπορά, παρακολουθούμε με φοβερή ανησυχία και αγωνία την επικαιρότητα που αφορά τις εξελίξεις σχετικά με την επερχόμενη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σε όλους μας η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θυμίζει παραμονές της Τουρκικής εισβολής του 1974. Αυτή συνίσταται από περίεργες ανακοινώσεις των επισήμων, συχνά αντικρουόμενες, χωρίς μια εσωτερική δομή, και την ταυτόχρονη βουβαμάρα των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή την πλειοψηφία των Κυπρίων.

Μοιάζουμε με ασθενή που τον ετοιμάζουν για χειρουργείο και βρίσκεται σε μια ήπια νάρκωση, ακούμε, βλέπουμε, συνειδητοποιούμε τι πάει να γίνει αλλά δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να αντιδράσουμε.

Μπροστά μας όμως υπάρχει μια φοβερή προοπτική που αφορά την ίδια την ύπαρξη μας, ημών και των παιδιών μας, η αμείλικτη προοπτική του ότι:

Μετά τις 12 Ιανουαρίου εισερχόμαστε σε τροχιά η οποία μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην παγίδευση της Ελλάδας. Δυστυχώς δεν τέθηκαν “κόκκινες γραμμές ” που να διασφαλίζουν κάποια ζωτικά θέματα ύπαρξης του Ελληνισμού της Κύπρου στη διαδικασία των συνομιλιών. Παρ’ όλα αυτά, και οι απλές ανακοινώσεις της Ελληνοκυπριακής και Ελλαδικής ηγεσίας περί «ανάγκης άμεσης αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής και τερματισμού εγγυήσεων», οδήγησαν τις συνομιλίες σε εμπλοκή.

ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣΜε πρωτοβουλία όμως του Προέδρου κ. Αναστασιάδη, ξαναξεκίνησαν. Πώς; Με ποιές προϋποθέσεις ή υποχωρήσεις, εφ’ όσον είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η Τουρκική πλευρά δεν υποχώρησε στο παραμικρό; Μήπως υποχωρήσαμε και πάλι σε όλα όσα θέτει η Τουρκική πλευρά ως προϋποθέσεις; Η Τουρκική πλευρά δείχνει πολύ περισσότερο αξιόπιστη σε αυτά που επιδιώκει και θεωρεί απαράβατα, τα ανακοινώνει δημόσια και στη συνέχεια τα επιτυγχάνει βήμα-βήμα με συνεχείς υποχωρήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Το χειρότερο όμως για εμάς είναι ότι οι Τουρκικές ανυποχώρητες απαιτήσεις οδηγούν με βεβαιότητα στην πλήρη Τουρκοποίηση της Κύπρου και στον παντελή αφανισμό των Ελληνοκυπρίων από το νησί. Δεν πρόκειται για μια “κακή” ή “μη-βιώσιμη” λύση, αλλά για ολική καταστροφή.

Ακόμη όμως και αν οι επερχόμενες συνομιλίες ναυαγήσουν, η σύνθεση της “Πενταμερούς Διάσκεψης” πλήττει ανεπανόρθωτα το κύρος και τη διεθνή προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά από πολλές παλινωδίες, παραδέχτηκε ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης το προφανές, ότι η διάσκεψη θα είναι πενταμερής και σε αυτήν δεν έχει προσκληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ισχυρίζεται όμως ότι θα την αντιπροσωπεύσει αφού είναι Πρόεδρος. Ο καθένας γνωρίζει ότι στις διασκέψεις αυτού του επιπέδου συμμετέχουν αποκλειστικά οι προσκεκλημένες “Οντότητες: Κράτη, Κοινότητες”, συνεπώς ο κ. Αναστασιάδης θα αντιπροσωπεύει απλά την Ελληνο-Κυπριακή Κοινότητα. Το χειρότερο όμως είναι ότι αν καταφέρει να εμφανισθεί ότι συμμετέχει ως Πρόεδρος της “Κυπριακής Δημοκρατίας”, τότε απλά την υποβιβάζει στο επίπεδο της προσκεκλημένης Ελληνο-Κυπριακής Κοινότητας.

Έχει εμπεδωθεί από όλους ότι η Τουρκία από το 1974 δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεχώς επιδιώκει την εξαφάνιση της. Μάλιστα η Τουρκία αξιολογεί αυτόν τον στόχο ως τόσο υψηλής προτεραιότητας, που έθεσε γι’ αυτόν εν-αμφιβόλω την προοπτική ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα κατά το χρονικό διάστημα που την επιθυμούσε διακαώς. Η Τουρκία γνωρίζει καλά γιατί πρέπει αυτή να είναι η προτεραιότητά της: η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία είναι το Κράτος μας, είναι ο φορέας που διασφαλίζει την ύπαρξη των Ελλήνων της Κύπρου, εξασφαλίζει την ευημερία των πολιτών της και το αύριο των παιδιών μας.

Δυστυχώς κύριε Πρόεδρε, με αυτές σας τις κινήσεις έχετε πλήξει ανεπανόρθωτα τα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτού του μόνου μέσου που διασφάλισε την ύπαρξη μας μετά το 1974. Ακόμη και αν η “Πενταμερής Διάσκεψη” ναυαγήσει, θα έχετε κ. Πρόεδρε κάνει ανεπανόρθωτη ζημία στον θεσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βέβαια, οι συνέπειες θα είναι πλήρως καταστροφικές αν η “Πενταμερής Διάσκεψη” επιτύχει τους στόχους της, που κοινή καταθλιπτική πρόβλεψη όλων είναι η αναμενόμενη για άλλη μια φορά υποχώρηση σας κ. Πρόεδρε στις ακλόνητες Τουρκικές απαιτήσεις.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, σας καλούμε να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και να θέσετε με τον οποιοδήποτε τρόπο, ακόμα και τώρα, στο “παραπέντε”, τις δικές μας κόκκινες γραμμές:

1) την πλήρη κατάργηση όλων των Εγγυήσεων και άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, και

2) την επίσημη πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διεθνή-Πολυμερή, και όχι Πενταμερή διάσκεψη.

Διαφορετικά κ. Αναστασιάδη, θα καταλήξετε ο τελευταίος, μοιραίος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα είστε προσωπικά υπεύθυνος, αλλά και τα μέλη της κυβέρνησής σας για το ξεκλήρισμα του Ελληνισμού της Κύπρου.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥΜοναδική δυστυχώς ακτίνα φωτός προς την αφύπνιση των ναρκωμένων συνειδήσεων, είναι το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου. Συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες του Αρχιεπισκόπου και καλούμε την Κυπριακή αντιπολίτευση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να πράξει ανάλογα. Καλούμε όμως προπαντός όλους τους Έλληνες της Κύπρου και τους απανταχού Έλληνες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντισταθούμε στις ζοφερές προοπτικές της επερχόμενης καταστροφικής διάσκεψης.

Αυτή δεν είναι καμιά λύση επανένωσης του Νησιού, είναι η προδιαγραφόμενη ολική καταστροφή του Κυπριακού Ελληνισμού”.

Πηγή: ΙΗΑ