“Κάναμε πολλά, σχεδιάζουμε περισσότερα. Όχι με αοριστολογίες αλλά με στρατηγικό πλάνο. Εμείς μπορούμε”.

6e1c3a39 koinonia politon oloi maziΜε αυτή τη φράση η “Κοινωνία Πολιτών” και ο επικεφαλής της, υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, έδωσαν στη δημοσιότητα το πρόγραμμά τους για την επόμενη δημαρχιακή θητεία και ενόψει των εκλογών.

Συγκεκριμένα, το προγραμματικό κείμενο που καταθέτει η παράταξη, αναφέρει και περιλαμβάνει τα εξής:

“Συνδημότισσες, συνδημότες.

Λίγο καιρό πριν από τη διεξαγωγή των Δημοτικών Εκλογών του 2019, και με σαφή επίγνωση της κρισιμότητας και της σπουδαιότητάς τους, δηλώνουμε το ενεργό πολιτικό μας παρών.

Η επικείμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση θα αναδείξει τη δημοτική αρχή που θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, πολιτικές και οικονομικές, καλούμενη να διοικήσει τον Δήμο Κομοτηνής μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, καθώς το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας και της Ευρώπης έχει επιβάλει πολιτικές εγκράτειας και λιτότητας.

Ο Δήμος, εντούτοις, ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός, οφείλει μέσα σε ένα ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον, να διεκδικεί πόρους και προγράμματα που θα επενδύονται για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, για τις αναδυόμενες νέες ανάγκες, αλλά κυρίως για τη δημιουργία και για τη στήριξη ενός αναβαθμισμένου πλαισίου υπηρεσιών και ποιότητας ζωής για το σύνολο των δημοτών της πόλης και των οικισμών της.

Με αδιαμφισβήτητο προσόν την αυτοδιοικητική εμπειρία στην πράξη μεγάλου αριθμού υποψηφίων της, αλλά και με τη συμμετοχή νέων υποψηφίων με σύγχρονη κουλτούρα και εξοικείωση με τα μέσα και τους τρόπους της κοινωνίας της πληροφορίας, η δημοτική μας παράταξη, η «Κοινωνία Πολιτών», διαρκώς ανανεούμενη, συνεχίζει σταθερά την πορεία της προς το αύριο. Απευθύνοντας κάλεσμα στον λαό του Δήμου Κομοτηνής να συμπορευτεί για μια ακόμη αυτοδιοικητική περίοδο μαζί της, προκειμένου όλοι μαζί να ανοίξουμε νέες σελίδες στη συνεχή πορεία προς την ανάπτυξη με ρεαλιστικό περιεχόμενο.

Γιατί ο δρόμος προς τα εμπρός, για ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμη καλύτερο μέλλον, απαιτεί να γίνουν πολλά ακόμη, για την πόλη, αλλά κυρίως για τον πολίτη.

Σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες της εντιμότητας, της διαφάνειας, των δημοκρατικών διαδικασιών, αλλά και της συλλογικότητας στη λήψη των αποφάσεων, τα συγκριτικά πολιτικά μας πλεονεκτήματα είναι:

—η γνώση των προβλημάτων του τόπου αλλά και των τρόπων επίλυσής τους,

—η εμπειρία στην άσκηση διοίκησης, αλλά κυρίως,

—η προσήλωσή μας στην πράξη κατά την άσκηση των αυτοδιοικητικών καθηκόντων. Καθήκοντα στα οποία έχουμε αποδείξει ότι ανταποκρινόμαστε χωρίς επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς, συμμεριζόμενοι απολύτως, κι αντιπαλεύοντας επιτυχώς, τις ιδιόρρυθμες συνθήκες της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Έχοντας αξιολογήσει κριτικά το παρελθόν μας και έχοντας μάθει πώς να λειτουργούμε αποτελεσματικά, παρά τις διαρκείς και ανασχετικές της πορείας μας άτεγκτα γραφειοκρατικές διαδικασίες, με πίστη στην αξία της αποτελεσματικότητας και πρόθυμοι να εργαστούμε με συνέπεια και αφοσίωση, πορευόμαστε προς τη νέα τετραετία, με ένα ρεαλιστικά συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο, με συγκεκριμένους άξονες και προτάσεις δράσεων, προκρίνοντας μια στρατηγική προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των καιρών και ανοικτή στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής – «Κοινωνία Πολιτών»

Γιάννης Γκαράνης

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου Κομοτηνής είναι ήδη πολύπλευρη και καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, κυρίως λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Με βάση την αρχή ο Δήμος να προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί, και με σεβασμό πάνω από όλα σε όσους το έχουν ανάγκη, προετοιμαζόμαστε και τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο να αντιμετωπίσουμε τα συνεχώς ανακύπτοντα προβλήματα. Έχουμε σχεδιάσει:

 • Την ενοποίηση και τη μεγαλύτερη συστηματοποίηση των κοινωνικών δομών του Δήμου Κομοτηνής.
 • Τον εμπλουτισμό με νέες δράσεις και ενέργειες στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής όπου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη παρέμβασης.
 • Τη διατήρηση και ενίσχυση – ακόμη και με πόρους του Δήμου αν χρειαστεί – δομών που αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, όπως τα Κέντρα Κοινότητας, η Στέγη Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας, κ.ά.
 • Την ενίσχυση της συνεργασίας με εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών. Για τον λόγο αυτό – ενθαρρύνοντας περαιτέρω τη συμμετοχή νέων, εργαζόμενων, μαθητών και φοιτητών – θα μετατρέψουμε το Σύμφωνο Συνεργασίας των Εθελοντικών Ομάδων σε κοινωνική πραγματικότητα με συστηματικές και τακτικές δράσεις.
 • Τη δημιουργία Δομής Υποστήριξης ανέργων συνδημοτών, προκειμένου να προωθούνται στην αγορά εργασίας με βάση τις δυνατότητές τους αλλά και τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα.
 • Τη στεγαστική αποκατάσταση των κατοίκων της έκτασης στο Τέρμα Αδριανουπόλεως (Αλάν Κογιού), αφού έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι ενέργειες για τη χωροθέτηση του τόπου μετεγκατάστασης μέσω του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου το 2012, καθώς και η αγορά 100 στρεμμάτων για τον νέο χώρο, και η προκήρυξη της μελέτης για την πολεοδόμηση της περιοχής.
 • Έργα ενίσχυσης της προσβασιμότητας, τόσο σε κτίρια ευθύνης του Δήμου Κομοτηνής, όσο και σε κομβικά σημεία στο παραλιακό μέτωπο, προκειμένου η Κομοτηνή να γίνει πλήρως προσπελάσιμη και να εξελίσσει διαρκώς τη δραστηριότητα που την έχει κατατάξει ως μια από τις πιο φιλικές πόλεις στην Ελλάδα για τους συμπολίτες με αναπηρίες.
 • Πλήρη ανάπτυξη προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε όλη την έκταση του Δήμου και των οικισμών, μέσω δράσεων και προγραμμάτων, σε συνεργασία και με άλλους φορείς.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ

Η οικονομική σταθερότητα που επιτεύχθηκε στον Δήμο Κομοτηνής μας επιτρέπει να ανασχεδιάσουμε μια πολυδιάστατη πολιτική στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και της παιδείας.

Στον τομέα του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 • Την οργάνωση, πλήρη καταγραφή, και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου αυτή να αξιοποιηθεί από τον Δήμο αλλά και τους ενδιαφερόμενους φορείς, και να λειτουργήσει ως εργαλείο προσέλκυσης τουριστών.
 • Τη δημιουργία θεματικών κύκλων πολιτισμού με την ενίσχυση των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από τον Δήμο Κομοτηνής, ή υπό την αιγίδα και τη συνεργασία του Δήμου.
 • Την πλήρη αξιοποίηση, με την ολοκλήρωση των σχεδίων επαναλειτουργίας τους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, εμβληματικών κτιρίων της πόλης, όπως η Τσανάκλειος Αστική Σχολή και το Αρχοντικό Ταμαρέση (πρώην Δημοτική Βιβλιοθήκη).
 • Τη μεταφορά και επέκταση των δραστηριοτήτων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο ανακαινισμένο κτίριο της Τσανακλείου.
 • Την επανασύνδεση με τη «μνήμη του τόπου» μέσω δράσεων που τροφοδοτούνται και προκύπτουν από τα μνημεία του ιστορικού πυρήνα της πόλης μας, τα έργα ανάπλασης του οποίου ήδη υλοποιούνται. Με προγράμματα περιήγησης και ξεναγήσεων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Υπουργείο Πολιτισμού κ.ά.
 • Τη διεύρυνση της πολιτιστικής δραστηριότητας στις γειτονιές της πόλης και στους οικισμούς, μέσω του προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης, που θα επεκταθεί και πέραν των δικαιούχων του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής Ζωής».

Στον τομέα του ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 • Την ενίσχυση των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερες δραστηριότητες και στους οικισμούς του Δήμου.
 • Την αξιοποίηση, λειτουργία και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, μειώνοντας τα λειτουργικά τους κόστη και τις ανάγκες συντήρησης.
 • Την ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων του Δήμου.

Στον τομέα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 • Τη διεύρυνση της λειτουργίας του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης με χρηματοδότηση και από πόρους του Δήμου Κομοτηνής πέραν αυτής του ΕΣΠΑ, και παράλληλη οργάνωση νέων τμημάτων με βάση τις τοπικές ανάγκες.
 • Την επέκταση της σταθερής συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ώστε να αναπτυχθούν νέες δράσεις στον τομέα της παιδείας που θα απευθύνονται τόσο στους δημότες όσο και στη φοιτητιώσα νεολαία της πόλης.
 • Τη δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης και Δικτύωσης Νεολαίας, αξιοποιώντας υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και προβολή των δράσεων που αφορούν στους νέους του Δήμου.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιδιώκοντας να παραμείνουμε ως Δήμος Κομοτηνής, μαζί με τα νομικά μας πρόσωπα, στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά ως προς τις εντάξεις και απορροφήσεις κονδυλίων ΕΣΠΑ, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και εθνικών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα Φιλόδημος, όσον αφορά στα έργα υποδομής για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο έχουμε σχεδιάσει:

 • Την ολοκλήρωση των έργων υδροδότησης και αποχέτευσης της πόλης και των οικισμών από τη ΔΕΥΑΚ, τα έργα της οποίας έχουν επιφέρει τη βελτιστοποίηση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου μας, χωρίς να επιβαρύνουμε οικονομικά τους δημότες.
 • Την ωρίμανση μελετών για την ένταξη νέων έργων που θα οδηγήσουν στην πλήρη ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα της πόλης.
 • Την ένταξη του έργου ανάπλασης της περιοχής της Ιστορικής Αγοράς Κομοτηνής, με επόμενο στόχο την ενοποίηση του ιστορικού της πυρήνα με στοχευμένες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις.
 • Την ωρίμανση μελετών για την υλοποίηση έργων επικεντρωμένων στις γειτονιές της πόλης, ώστε να διαμορφωθούν άρτιοι δημόσιοι χώροι αναψυχής για ενήλικες και παιδιά.
 • Την υλοποίηση έργων συντήρησης και υποδομής σ’ όλους τους οικισμούς του Δήμου, με επιμέρους ολοκληρωμένα προγράμματα παρεμβάσεων.
 • Την ολοκλήρωση υλοποίησης του προγράμματος ανακατασκευής των παιδικών χαρών στην Κομοτηνή και τους οικισμούς, με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, σε ορίζοντα διετίας και την πιστοποίησή τους, σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς ασφάλειας.
 • Την αειφόρο ενεργειακή διαχείριση του Δήμου, μέσω της εκπόνησης ολοκληρωμένου σχεδίου, που θα μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου, με στοχευμένες δράσεις, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων και του οδοφωτισμού, και η ολοκληρωμένη διαχείριση των αντλιοστασίων μέσω τηλεμετρίας και αυτόματου ελέγχου.
 • Την ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των σχολικών μονάδων του Δήμου, και συγχρόνως, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της εκπαίδευσης, την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων.
 • Την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας.
 • Τη θωράκιση της πόλης και των οικισμών της από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων πρόληψης και αντιμετώπισης των έντονων καιρικών φαινομένων.
 • Την επέκταση της περιβαλλοντικής διαχείρισης των απορριμμάτων, με την κατασκευή πράσινων σημείων και τη δημιουργία υποδομών συλλογής στην πηγή και διαχείρισης οργανικών αποβλήτων.
 • Την καθιέρωση συστηματικών εκδηλώσεων-δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στον τομέα της ανακύκλωσης.
 • Τη βελτίωση των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την επέκταση των προγραμμάτων υιοθεσιών, με παράλληλη ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού του Δήμου.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συνεχίζουμε την αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου μας με σταθερότητα και σχεδιασμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του τουριστικού τομέα, με αιχμή του δόρατος την παραλιακή ζώνη. Πιο συγκεκριμένα:

 • Υλοποιούμε το μεγάλο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Φαναρίου που αφενός επιλύει το πρόβλημα των παράκτιων οικισμών, αφετέρου «κινητροδοτεί» έμμεσα και την έναρξη επενδύσεων.
 • Αναπτύσσουμε και αξιοποιούμε σύγχρονα μέσα προβολής και δικτύωσης, σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης, προσφέροντάς τους περισσότερα εργαλεία.
 • Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα με έργα υποδομής, κοινές δράσεις, καθώς και την παροχή όποιας βοήθειας ζητηθεί από τους επαγγελματικούς φορείς. Ταυτόχρονα αναζητούμε και υποβάλλουμε προτάσεις προς χρηματοδότηση σε οποιαδήποτε χρηματοδοτική ευκαιρία παρουσιάζεται προς ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
 • Καθορίζουμε, για πρώτη φορά στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου, την οργάνωση των χρήσεων γης, μέσω της εκπόνησης Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, αίροντας τους περιορισμούς και τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος.
 • Δημιουργούμε, σε συνδυασμό με τη δρομολογημένη εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), τις απαραίτητες συνθήκες ενιαίου σχεδιασμού για την ολοκληρωμένη και ισορροπημένη χωρική ανάπτυξη στην περιοχή του Δήμου Κομοτηνής
 • Σχεδιάζουμε την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής με στοχευμένες ενέργειες, εναρμονισμένες με τις δυνατότητες που μας παρέχονται από τον θεσμικό μας ρόλο. Παρά τη δυσκαμψία του σχετικού νομοθετικού πλαισίου:

—βελτιώνουμε την πρόσβαση στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

έχουμε ξεκινήσει την προεργασία για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου του Μητρικού και προχωράμε σε πρωτοβουλίες για την αξιοποίησή του προς όφελος των αγροτών της περιοχής.

—εισάγουμε πιλοτικά τη γεωργία ακριβείας στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

εκσυγχρονίζουμε διαρκώς τη δομή και τη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων προς όφελος των κτηνοτρόφων, των κρεοπωλών, αλλά και των καταναλωτών του Δήμου μας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Επιδίωξη του Δήμου Κομοτηνής είναι να λειτουργεί ως ένας ανοιχτός Δήμος, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, που πρώτος του στόχος είναι η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των δημοτών του. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε σχεδιάσει:

 • Την ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου με τη δημιουργία νέων εργαλείων παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης του Δημότη, με την ανάπτυξη των συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης «Έξυπνη Πόλη».
 • Την επέκταση της τηλεφωνικής Γραμμής του Δημότη, που λειτουργεί ήδη με επιτυχία, προκειμένου αυτή να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο καταγραφής και πληροφόρησης.
 • Τη συνέχιση της πορείας οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου, προκειμένου οι συνδημότες να μην επιβαρύνονται οικονομικά, αλλά να απολαμβάνουν οφέλη, όπως η διατήρηση των δημοτικών τελών σε χαμηλά επίπεδα.
 • Την ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας με τους πολίτες του Δήμου Κομοτηνής και την περαιτέρω ενδυνάμωση της συμμετοχικότητάς τους στις διαδικασίες διαβούλευσης.

Παράλληλα θα εργαστούμε συστηματικά προκειμένου να επιλύσουμε χρόνια προβλημάτα του Δήμου μας, όπως:

—η απόδοση της παραλιακής ζώνης στον Δήμο Κομοτηνής.

—η μεταφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και η απόδοση του οικοπέδου στον Δήμο.

—η στελέχωση των Υπηρεσιών του κρίσιμα υποστελεχωμένου Δήμου Κομοτηνής.

—η παραχώρηση του κτιριακού αποθέματος του Πανεπιστημίου εντός της πόλης.

ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ…

…ο μακρόπνοος δομικός, χωρικός, και κοινωνικός σχεδιασμός για τον σταθερό ανασχηματισμό της επικράτειας του Δήμου Κομοτηνής, είναι η νέα μας δέσμευση κατά την επερχόμενη αυτοδιοικητική μας θητεία. Αυτή που θα μας ορίσει εκ νέου η δρώσα και ενεργή Κοινωνία των Πολιτών του Δήμου Κομοτηνής. Μια Κοινωνία Πολιτών χαρισματική, με ιδιαίτερα πλούσιο πολιτισμό, και ιστορικό και γεωπολιτικό προφίλ εκρηκτικής δυναμικότητας.

Συνεχίζουμε με νέα πνοή για:

 • έναν Δήμο Κομοτηνής με ορθολογικό τετραετή προγραμματισμό.
 • έναν Δήμο ισχυρό που ομνύει στη σταθερότητα, στην πράξη και στη συνέπεια.
 • έναν Δήμο ανοιχτό στον διάλογο και στη διαβούλευση, με σεβασμό στις υποδείξεις και στην κριτική.
 • έναν Δήμο αφοσιωμένο στις αξίες της παιδείας, της γνώσης και της εξειδίκευσης, και

με πλήρη εμπιστοσύνη στα πολλά και αξιοζήλευτα προσόντα της νέας γενιάς της περιοχής μας.

Με νέα ορμή τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, έμπειροι και δοκιμασμένοι στην πράξη, θα δημιουργήσουμε έναν Δήμο που τολμά να σχεδιάζει, να προπορεύεται και να δημιουργεί, με την Κοινωνία των Πολιτών παρούσα και ενεργή, συνδημιουργό ΜΑΖΙ ΜΑΣ, του παρόντος και του μέλλοντος του Δήμου μας”.