Ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή η διάταξη για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, όπως εδώ και μήνες είχε δεσμευτεί δημόσια ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

“Φυσικά δεν περιμέναμε τίποτε άλλο παρά μια αμήχανη αντίδραση από τη μεριά της ΝΔ και του φιλικού της Τύπου, οι οποίοι έσπευσαν να αποπροσανατολίσουν από την πρωτοβουλία αυτή εστιάζοντας στο γεγονός ότι δήθεν με τη διάταξη αυτή καταργούνται και τα θετικά αντίμετρα”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, και απαρίθμησε τα θετικά αντίμετρα και τα επιπλέον θετικά μέτρα που εφαρμόζει ήδη η κυβέρνηση, τονίζοντας:

“Εξηγήσαμε ότι τα θετικά αντίμετρα που είχαν ψηφιστεί το 2017 και θα είχαν εφαρμογή το 2019 και το 2020, στη συντριπτική τους πλειονότητα εφαρμόζονται ήδη.

Ενδεικτικά αναφέρω:

 • τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές περιουσίες.
 • την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων.
 • το στεγαστικό επίδομα.
 • τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% ετησίως και 4% συνολικά μέχρι το 2022.

Ταυτόχρονα έχουν εφαρμοστεί και επιπλέον θετικά μέτρα όπως:

 • η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 • η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες.
 • η μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών για τις επιχειρήσεις.
 • 7.500 προσλήψεις έξω από τον κανόνα του 1 προς 1 για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής.
 • το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
 • η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα στο 13% αλλά και της ενέργειας στο 6%.

Επίσης για το 2020 προβλέπεται:

 • η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ.
 • η μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ εισοδήματα.
 • η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 20%.

και άλλα μέτρα ελάφρυνσης που ήδη έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός και η εφαρμογή των οποίων εξαρτάται βεβαίως από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Επομένως η κριτική περί δήθεν κατάργησης των αντιμέτρων είναι και άσφαιρη και παραπλανητική.

Να επισημάνω όμως και το εξής: τα μέτρα αυτά που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν επηρεάζουν κατά κανένα τρόπο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, και δεν παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες έτσι όπως αυτοί ισχύουν”.

“Τι σχεδιάζει η ΝΔ”

“Η αντιφατική κριτική της ΝΔ σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαταράσσει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας – την ίδια ώρα βεβαίως που μας κάνει κριτική για τη δήθεν κατάργηση των αντιμέτρων – στην πραγματικότητα φανερώνει τις προθέσεις της να μην εφαρμόσει τίποτα από όσα υπόσχεται, αλλά και να καταργήσει όσα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήδη υλοποιούνται“, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και συμπλήρωσε:

Προετοιμάζει δηλαδή μεθοδικά το έδαφος για να πάρει όλες τις γενικόλογες υποσχέσεις για μειώσεις φόρων πίσω, αλλά και να εξαπολύσει μια γενικευμένη επίθεση σε κάθε κατάκτηση των τελευταίων ετών εφόσον βέβαια κερδίσει τις εκλογές.

Πρόκειται για ένα προμελετημένο και προκατασκευασμένο άλλοθι. Άλλοθι για να υλοποιήσει μια πολιτική αποψίλωσης του δημόσιου τομέα με επιστροφή στη μνημονιακή ρύθμιση μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, πράγμα βεβαίως που θα οδηγήσει στο πάγωμα των προσλήψεων στη δημόσια υγεία αλλά και την παιδεία, αλλά και μια πολιτική κρυφών αυξήσεων στη φορολογία με την κατάργηση του υπερεκπτωτικού συντελεστή του 6% στον οποίο υπάγονται τα φάρμακα, το ρεύμα και το φυσικό αέριο“.