Από τις 14 Μαρτίου θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο εκείνα τα καταστήματα (καφετέριες, μπαρ, αναψυκτήρια, εστιατόρια, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία) που θα παρέχουν αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες take-away και delivery.

Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με διευκρινιστικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη και του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τις οποίες έκανε γνωστές ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σερρών, κ. Σωτήρης Κοτσαμπάς, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν ΚΑΔ που προβλέπει τη λειτουργία τους χωρίς παροχή καθίσματος. Εάν δε διαθέτουν σχετικό ΚΑΔ, θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες στην οικεία ΔΟΥ, όπως και έχουν δικαίωμα να κάνουν.

Προϋποθέσεις

Πέρα από τον ΚΑΔ, η λειτουργία των επιχειρήσεων θα πρέπει να πληροί τρεις βασικές προϋποθέσεις:
α) να έχουν απομακρύνει όλα τα τραπεζοκαθίσματα, stools, πάγκους ορθίων, ομπρέλες κ.λπ.
β) η ουρά για την αναμονή εντός και εκτός του καταστήματος να μην ξεπερνά τα πέντε άτομα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να περιμένουν όρθια και σε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ τους και από τον barista.
γ) όλο το προσωπικό (περιλαμβανομένων των διανομέων) να φορά γάντια, να τηρεί σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και να έχει πιστοποιητικό υγείας σε ισχύ. Το ίδιο το κατάστημα θα πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά και να απολυμαίνεται τακτικά με πιστοποιημένα διαλύματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, όσα καταστήματα εστίασης παραμείνουν κλειστά, θα μπορούν να μεταφέρουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος (ΦΠΑ, φόροι, εισφορές) για τον προσεχή Ιούνιο. Αυτό το μέτρο δεν θα ισχύσει για όσα καταστήματα παραμείνουν ανοιχτά, παρέχοντας υπηρεσίες σε πακέτο.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση θα αποσαφηνιστεί ποια υπηρεσία θα αναλάβει την επιτήρηση και τον έλεγχο των επιχειρήσεων, καθώς και ποιες θα είναι οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις, αλλά και οι ποινικές ευθύνες των καταστηματαρχών.

Υπενθύμιση

Οι ΚΑΔ που προβλέπουν την παροχή ροφημάτων, ποτών ή γευμάτων χωρίς παροχή καθίσματος:

  • 10.19.02 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως χωρίς παροχή καθίσματος
  • 10.19.08 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, ουζερί, καφέ ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο, ζυθοπωλείο, χωρίς παροχή καθίσματος
  • 10.19.12 Υπηρεσίες που παρέχονται από καταστήματα αναψυκτηρίων, χωρίς παροχή καθίσματος
  • 10.19.14 Υπηρεσίες που παρέχονται από καταστήματα πώλησης παγωτών ή άλλων γλυκών, χωρίς παροχή καθίσματος