Αριστερά η οδός Σοφούλη, όπως θα είναι μετά από την ανάπλασή της που βρίσκεται σε εξέλιξη, και στο βάθος το Βυζαντινό Τείχος και το κτίριο της Λέσχης Κομοτηναίων
Τη δημιουργία ενός πόλου έλξης για μικρούς και μεγάλους στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, προβλέπει η μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης για την ανάπλαση της έκτασης που βρίσκεται εντός του Βυζαντινού Φρουρίου, από τη Λέσχη Κομοτηναίων μέχρι το Μητροπολιτικό Μέγαρο και το Πολιτιστικό Κύτταρο (τέως ΡΕΞ).
Πρόκειται για την έκταση όπου σήμερα υπάρχουν ο άτυπος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και η παιδική χαρά.

 

Η μελέτη, την εκπόνηση της οποίας ολοκλήρωσε ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ευφραιμίδης, θα κατατεθεί προς έγκριση τις επόμενες ημέρες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Από τις αναπαραστάσεις της ανάπλασης που επισυνάπτονται, μπορείτε να πάρετε μια πρόγευση της εικόνας που θα αποκτήσει το εσωτερικό του Βυζαντινού Φρουρίου μετά από την ολοκλήρωση του έργου.

Ειδικότερα, η μελέτη προβλέπει την κατάργηση του υπάρχοντος χώρου στάθμευσης, τη δημιουργία περιπάτων και στάσεων, υπαίθριου χώρου πολιτιστικών συναθροίσεων και μη, θεματικού παιδικού πάρκου και ζωνών πρασίνου, και φύτευση πολλών δέντρων.