Η ιστοσελίδα https://www.evropaikes-ekloges.eu/ του ευρωκοινοβουλίου σχεδιάστηκε έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να βρουν εύκολα όλες τις πληροφορίες που μπορεί να χρειαστούν ενόψει των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου.

  • Οδηγίες ανά χώρα σε 24 γλώσσες
  • Πώς μπορούν να ψηφίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατοικούν στην Ε.Ε.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας βήμα-βήμα

Η εθνική νομοθεσία για κάθε κράτος εξηγείται σε μορφή απλών ερωτήσεων και απαντήσεων, όπως για παράδειγμα το πότε ψηφίζουμε, τα ηλικιακά όρια συμμετοχής, τις οδηγίες εγγραφής σε εκλογικούς καταλόγους. Παρέχονται επίσης πληροφορίες για τα ελάχιστα όρια ψήφων για την εκλογή ευρωβουλευτών από κάθε κόμμα, τον αριθμό βουλευτών που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα, και σύνδεσμοι για τις ιστοσελίδες των αρμόδιων αρχών. Με δεδομένο ότι αυτές οι πληροφορίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα, η ιστοσελίδα περιέχει απαντήσεις για κάθε κράτος-μέλος στην επίσημή του γλώσσα αλλά και στα αγγλικά.

Ψηφίζοντας από το εξωτερικό

Στην ιστοσελίδα οι πολίτες μπορούν να βρουν πληροφορίες για το πώς ψηφίζουμε από το εξωτερικό (είτε από άλλη χώρα της Ε.Ε., είτε από τρίτα κράτη), αλλά και δια αντιπροσώπου όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Για παράδειγμα, αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στους πολίτες που κατοικούν στη Βρετανία.

Η ιστοσελίδα επίσης παρέχει:

  • ειδική σελίδα με ερωταπαντήσεις για το Ευρωκοινοβούλιο, τους υποψηφίους για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τα επόμενα βήματα μετά τις εκλογές.
  • τη δυνατότητα στους πολίτες να αναμιχθούν ενεργά με την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τις ευρωεκλογές.
  • νέα για τις εκλογές από την κεντρική ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου.
  • συνδέσμους για τη σελίδα με τα εκλογικά αποτελέσματα και τις ιστοσελίδες των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων και κομμάτων.

Σύνδεσμοι

Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019 – Ελλάδα

Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019 – Κύπρος