Η Χρύσα Παπά στο inkomotini.news για την παράσταση “Σέρρα”: “Είναι ένα ταξίδι που κάνουμε μαζί με τους θεατές”

Η ηθοποιός ερμηνεύει δώδεκα ρόλους με ένα κοστούμι - Ποια σκηνή τη συγκινεί περισσότερο.
Σέρρα 3

Μετά την καλλιτεχνική επιτυχία της περασμένης χρονιάς, με το κοινό να γεμίζει τις θεατρικές αίθουσες όπου και αν παρουσιάστηκε, η παράσταση-μονόλογος «Σέρρα», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου, σε ερμηνεία της Χρύσας Παπά, συνεχίζει το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα και έρχεται και στην Κομοτηνή στις 25 Μαΐου, στις 21:00, στο Κινηματοθέατρο ΡΕΞ.

Η Χρύσα Παπά, που ερμηνεύει επί σκηνής δώδεκα ρόλους, απάντησε στις ερωτήσεις του inkomotini.news:

  • Γεννηθήκατε στη Θεσσαλονίκη· πώς επηρέασαν οι ρίζες σας την επαφή σας με το έργο;

Πάρα πολύ. Είμαι Πόντια κατά το ήμισυ, με έντονο το ποντιακό στοιχείο στο ευρύτερο φάσμα της οικογένειάς μου, με ποντιακά τραγούδια, χορούς και ακούσματα στις κουβέντες. Κάποια χρόνια πριν κάνω αυτή την παράσταση σκεφτόμουν ότι θα ήθελα να κάνω μια παράσταση που να έχει να κάνει με τον Πόντο. Όταν ήρθε αυτό το έργο με αυτή την πρόταση, ήταν για μένα κάτι μεγαλειώδες.

Η Χρύσα Παπά στο inkomotini.news για την παράσταση "Σέρρα": "Είναι ένα ταξίδι που κάνουμε μαζί με τους θεατές"

  • Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου. Πόσο δύσκολο είναι να αποδώσετε μόνη σας αυτό το έργο;

Δεν θα σας πω ότι είναι εύκολο, αλλά πρεσβεύω ότι όλα γίνονται με πολύ δουλειά και με αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Μου έχει δοθεί να ερμηνεύσω ένα σπουδαίο κείμενο του Γιάννη Καλπούζου, ο οποίος έχει κάνει και τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματός του. Μέσα σε αυτή την παράσταση-μονόλογο ερμηνεύω δώδεκα ρόλους. Αυτή η παράσταση είναι ένα ταξίδι που κάνουμε μαζί με τους θεατές. Πρόκειται, λοιπόν, για μια ερωτική και οικογενειακή ιστορία που ξεκινά το 1915 και ολοκληρώνεται το 1962. Βλέπουμε τη ζωή αυτών των ανθρώπων μέσα από τα ιστορικά γεγονότα εκείνων των χρόνων, δηλαδή τη Σφαγή των Αρμενίων, τη Γενοκτονία των Ποντίων, και τα βασανιστήρια των Ποντίων στη Σοβιετική Ένωση. Είναι μια ιστορία γεμάτη αγάπη, έρωτα, τρυφερότητα, και παράλληλα βίας, σκληρότητας και πόνου. Και, για να επανέλθω στην ερώτησή σας, εύκολο δεν είναι να αποδίδεις τίποτα στο θέατρο και γενικότερα στην τέχνη της υποκριτικής, αλλά με δουλειά, αγάπη και πηγή έμπνευσης, όλα γίνονται.  

Η Χρύσα Παπά στο inkomotini.news για την παράσταση "Σέρρα": "Είναι ένα ταξίδι που κάνουμε μαζί με τους θεατές"

  • Η παράσταση έχει ως θέμα της τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ποια είναι τα στοιχεία που φωτίζονται περισσότερο και σας συγκινούν;

Πρόκειται για μια ερωτική και οικογενειακή ιστορία που ξεκινά το 1915 και ολοκληρώνεται το 1962. Μια ιστορία γεμάτη αγάπη, έρωτα, τρυφερότητα, αλλά βία και σκληρότητα, διότι εκείνα τα χρόνια έχουμε πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα, ξεκινώντας από τη Σφαγή των Αρμενίων, συνεχίζοντας με τη Γενοκτονία των Ποντίων, και μετά με τα βασανιστήρια των Ποντίων στη Σοβιετική Ένωση. Έτσι βλέπουμε την ιστορία αυτών των ανθρώπων και πώς προχωρά και πόσο επηρεάζεται η ζωή τους από όσα συμβαίνουν γύρω τους. Ο κόσμος συγκινείται και ταξιδεύει μαζί μου και με την ιστορία, σε όλη την παράσταση. Άνθρωποι που έχουν δει την παράσταση περισσότερες από μία φορές, μου έχουν πει ότι κάθε φορά άλλο σημείο τους αγγίζει περισσότερο. Είναι σπουδαία η ιστορία που έγραψε ο Γιάννης Καλπούζος. Εμένα η σκηνή που με συγκινεί κάθε φορά είναι η συνάντηση του πατέρα με την κόρη μετά από δεκαεννέα χρόνια.

Η Χρύσα Παπά στο inkomotini.news για την παράσταση "Σέρρα": "Είναι ένα ταξίδι που κάνουμε μαζί με τους θεατές"

  • Ερμηνεύετε επί σκηνής δώδεκα διαφορετικούς ρόλους αποδίδοντας τον πολιτισμό και την ιστορία του Πόντου. Πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο;

Πρεσβεύω ότι όλα γίνονται με πολύ δουλειά και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Δεν θα σας πω ότι είναι κάτι εύκολο, το αντίθετο. Έχω δουλέψει και εξακολουθώ να δουλεύω πολύ. Υποδύομαι δώδεκα διαφορετικούς ρόλους: άντρες, γυναίκες, παιδιά, Έλληνες και ξένους… Με ρωτούν συχνά αν αλλάζω κοστούμια· όχι, παίζω με ένα κοστούμι. Δουλέψαμε όμως πάρα πολύ με τον σκηνοθέτη, τον Σωτήρη Χατζάκη.

Η Χρύσα Παπά στο inkomotini.news για την παράσταση "Σέρρα": "Είναι ένα ταξίδι που κάνουμε μαζί με τους θεατές"

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood