Η χαμένη μάχη του ΔΠΘ

Προβληματική επιχειρηματολογία εντοπίζει στις αντιδράσεις για την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, Βασίλης Τσαουσίδης
tsaousidis

«Η στρατηγική απόφαση της διοίκησης να προτάξει και πάλι την γεωγραφική μας θέση και την πληθυσμιακή μας ιδιομορφία και να απαιτήσει ειδική μεταχείριση είναι, κατά την άποψή μου, λάθος», τονίζει ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης, Βασίλης Τσαουσίδης, σε παρέμβασή του με αφορμή τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις του Δ.Π.Θ. ενάντια στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής.

«Σε μια εποχή ανταγωνισμού, προβάλλει λάθος εικόνα για το Πανεπιστήμιο», επισημαίνει ο κ. Τσαουσίδης, ενώ χαρακτηρίζει προβληματική την απόφαση για αναστολή του εκπαιδευτικού έργου και ακόμα πιο προβληματική την επιχειρηματολογία της. Μεταξύ άλλων διακρίνει ότι η όλη επιχειρηματολογία «”αναδεικνύει” σε εθνικό επίπεδο το Δημοκρίτειο ως πανεπιστήμιο ειδικής μεταχείρισης που μπορεί να επιβιώσει μόνο μέσω απαγορεύσεων σε άλλα ιδρύματα», ενώ απαριθμεί μια σειρά από ερωτήματα, στα οποία αυτή η επιχειρηματολογία αδυνατεί να δώσει απαντήσεις.

Διαβάστε αναλυτικά την παρέμβαση του κ. Τσαουσίδη:

«Η χαμένη μάχη του ΔΠΘ

Το ΔΠΘ αποφάσισε την αναστολή του εκπαιδευτικού έργου λόγω της ανακοίνωσης του Πανεπιστημίου Πατρών για ίδρυση Νομικής Σχολής μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου. Η απόφαση αυτή είναι προβληματική και η επιχειρηματολογία της απόφασης ακόμα πιο προβληματική καθώς:

“Αναδεικνύει” σε εθνικό επίπεδο το Δημοκρίτειο ως πανεπιστήμιο ειδικής μεταχείρισης που μπορεί να επιβιώσει μόνο μέσω απαγορεύσεων σε άλλα ιδρύματα
Δεν απαντά στο καίριο ερώτημα γιατί η “απειλή της επιβίωσης” δεν ισχύει για όλες τις σχολές που ιδρύονται σε άλλα πανεπιστήμια και ισχύει μόνο για την Νομική.
Δεν απαντά στο επιχείρημα γιατί η ίδρυση 9 νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο δεν βλάπτει με όμοιο τρόπο τα άλλα Πανεπιστήμια.
Δεν απαντά στο ερώτημα πώς η επίκληση του κρατικού παρεμβατισμού συνδυάζεται με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
– Δεν απαντά στο ερώτημα πώς αντιλαμβάνεται το Δημοκρίτειο την αυτοδυναμία των ανώτατων ιδρυμάτων.

Η στρατηγική απόφαση της διοίκησης να προτάξει και πάλι την γεωγραφική μας θέση και την πληθυσμιακή μας ιδιομορφία και να απαιτήσει ειδική μεταχείριση είναι, κατά την άποψή μου, λάθος. Σε μια εποχή ανταγωνισμού, προβάλλει λάθος εικόνα για το Πανεπιστήμιο.

Η λογική της ενωμένης Θράκης, στην οποία η ακαδημαϊκή άποψη διαμορφώνεται από τους τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της εκκλησίας, δίνει το στίγμα ενός Πανεπιστημίου που δεν θεραπεύει επιστήμες αλλά ανησυχίες τοπικών παραγόντων. Η σωστή στρατηγική θα έπρεπε να είναι να ενισχυθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Πανεπιστημίου ώστε αυτό να αποτελεί επιλογή των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο τμήμα μελών ΔΕΠ του ΔΠΘ που δεν το εκφράζουν οι αποφάσεις αναστολής, η αφορμή των αποφάσεων και η επιχειρηματολογία τους.

Ελπίζω η διοίκηση και οι φορείς να αντιληφθούν το πρόβλημα που δημιουργούν στο ΔΠΘ επιχειρώντας καλοπροαίρετα να το βοηθήσουν».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood