Τη Βασιλόπιτά του σε μια εορταστική συνεστίαση μελών και φίλων, με φιλοξενούμενο τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη ο οποίος πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία, έκοψε ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής.

Τη Βασιλόπιτα ευλόγησε και έκοψε ο π. Χρυσοβαλάντης Δήμου εκ μέρους του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, μεταφέροντας τις ευχές του Επισκόπου “για υγεία, ενότητα, συνεργασία και προκοπή, για μια χρονιά που αποτελεί ορόσημο για την πόλη καθώς γιορτάζει τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης και ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό”. 

Τα μέλη και τους φιλοξενούμενους υποδέχτηκε θερμά ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής, Νίκος Μπεναβίδης, ο οποίος μετά την κοπή της Βασιλόπιτας κάλεσε τον δήμαρχο στο βήμα.

Ακολούθησε η βράβευση των νέων που πέτυχαν να εισαχθούν σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι συγγενείς Ροταριανών. Οι φοιτητές έλαβαν τιμητικό έπαινο και συμβολικό δώρο, μαζί με τις ευχές όλων για καλή σταδιοδρομία.

Οι επιτυχόντες:

 • Γιώργος Κανιμάς, Νομική Κομοτηνής.
 • Ιωάννης Κανιμάς, Πολυτεχνική Ξάνθης.
 • Απόστολος Μαλαμίδης, Πολυτεχνική Κρήτης.
 • Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Ιατρικής Αλεξανδρούπολης.

Τους επαίνους επέδωσαν: ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης στον Γιώργο Κανιμά,
η πρόεδρος του ΡΟΚ «Ροδόπη» Νίκη Λιβεριάδου στους γονείς του Ιωάννη Κανιμά, ο πρόεδρος του ΡΟΚ Νίκος Μπεναβίδης στον Δημήτρη Διαμαντόπουλο, και ο πρώην πρόεδρος του ΡΟΚ Μενέλαος Συκάκης, στους γονείς του Απόστολου Μαλαμίδη.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων πως “το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου Κομοτηνής αλλά και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη δυσκολία ως προς τη διοίκησή του, είναι η ποικιλομορφία του φυσικού του τοπίου: ορεινός όγκος, πεδινές περιοχές και ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων, συνυπάρχουν με τον αστικό δομημένο χώρο”. Σημείωσε ακόμη πως “ο Δήμος Κομοτηνής, σε εποχές μεγάλης κρίσης, καλείται να διαχειριστεί τις αυξημένες και εντελώς διαφοροποιημένες μεταξύ τους ανάγκες”, και επεσήμανε τα προβλήματα της έλλειψης πόρων και τις συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού ταυτόχρονα με την απαγόρευση προσλήψεων. “Με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε καταβάλλουμε τις μεγαλύτερες δυνάμεις μας προκειμένου να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των δημοτών μας”, τόνισε, και θύμισε ότι “η Κομοτηνή είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με συνέπεια να αποτελεί ένα σπουδαίο διοικητικό και επιστημονικό κέντρο”. Ακολούθως, ο Γιάννης Γκαράνης έκανε αναφορά στην πλούσια και πολύ σημαντική ιστορία της Κομοτηνής. “Με ίχνη ζωής ήδη από τα Ρωμαϊκά χρόνια, εμφανίζεται ιστορικά ως χτισμένος οικισμός τον 4ο μ.Χ. αι. Τότε λέγεται ότι χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο τον Α΄ το Βυζαντινό μας κάστρο, που μέσα του δημιουργήθηκε ένα μικρό πόλισμα, με το όνομα Κουμουτζηνά, Κομοτηνά ή Κομοτηνή. Από ‘κει και πέρα, η ιστορική διαδρομή της πόλης μας είναι μακραίωνη, με πολλές ταραχές, αλλά και πολύ σημαντικές στιγμές”.

Ο Δήμαρχος συνέδεσε την ιστορική διαδρομή της πόλης με τη φετινή συμπλήρωση εκατό χρόνων ελεύθερης ζωής και προσάρτησης στον ελληνικό, εθνικό κορμό. Δήλωσε πως ο Δήμος Κομοτηνής σχεδιάζει μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια του 2020 και συνδέονται με το σπουδαίο ιστορικό γεγονός. “Διότι πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να θυμηθούμε ή και να γνωρίσουμε την ιστορία της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσής μας. Είναι χρέος της δημοτικής αρχής προς τους πολίτες της. Κυρίως, όμως, είναι χρέος όλων μας απέναντι στα παιδιά μας”, επεσήμανε με έμφαση, και πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ο αναλυτικός σχεδιασμός για το εορταστικό πλαίσιο με σκοπό να τιμηθεί η ιστορία του τόπου και να αποδοθούν οι οφειλόμενες τιμές στους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν τότε για την ελευθερία και ανεξαρτησία των επόμενων γενιών. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος συνέδεσε την ιστορική φετινή χρονιά με τη θετική έκβαση σημαντικών έργων ανάδειξης και προβολής της ιστορίας της πόλης. “Η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Βυζαντινού Φρουρίου προχωρά με γοργά βήματα. Είναι αποτέλεσμα της στενής και δημιουργικής συνεργασίας μας με τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Νομού Ροδόπης, και με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Το Βυζαντινό μας κάστρο, το Μητροπολιτικό μας Μέγαρο, ο Μητροπολιτικός μας ναός, αλλά και οι διαδρομές γύρω από αυτήν την περιοχή, θα συντηρηθούν, θα ανακατασκευαστούν, και θα προβληθούν με τον καλύτερο και τον ομορφότερο τρόπο. Η Τσανάκλειος Αστική Σχολή, που είναι το ωραιότερο και μεγαλύτερο κτήριο που διαθέτουμε ως πόλη, οδεύει προς την ολοκλήρωση της συντήρησής της. Η εικόνα της πόλης θα διαμορφωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια και η Κομοτηνή θα αποκτήσει ένα εξαιρετικό, δομημένο και συντηρημένο ιστορικό κέντρο που θα αποτελέσει τουριστικό συγκριτικό πλεονέκτημα”, κατέληξε, και ευχήθηκε σε όλους να είναι υγιείς και δημιουργικοί.

Παρόντες εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΟΚ ήταν:

 • Ο πρόεδρος Νίκος Μπεναβίδης.
 • Ο αντιπρόεδρος και εισερχόμενος πρόεδρος Νίκος Χατζόπουλος.
 • Ο ταμίας Ευστράτιος Αλβανός.
 • Ο αντιπρόεδρος Χρήστος Βαρελάς.
 • Ο προπρόεδρος Γιώργος Χρυσοχοΐδης.
 • Ο κοσμήτορας Ευδόκιμος Καραγιώργης.
 • Το μέλος Γιάννης Μαλαμίδης.

Το φλουρί βρέθηκε στο κομμάτι του Νίκου Μπεναβίδη και το δώρο του, ένα βιβλίο του Κομοτηναίου μαθηματικού και συγγραφέα Ανδρέα Λύκου, παρέδωσε ο Νίκος Χατζόπουλος.