Η Τουρκία απειλή για τη Δύση | Το Κατάρ χρηματοδότης του Πανισλαμικού-Παντουρκικού Οράματος «Αιώνας της Τουρκίας»

Εσρά Ερντογάν: "Λίγο έμεινε ώστε η ισλαμική ημισέληνος να σπάσει τον δυτικό σταυρό" | Τούρκοι αναλυτές το τελευταίο διάστημα έχουν μετονομάσει το Σχέδιο «Αιώνας της Τουρκίας» σε Σχέδιο «Κόκκινο Μήλο» (Kızılelma), όρος που παραπέμπει στον συμβολισμό της «απόλυτης κυριαρχίας και κατάκτησης», όχι μόνο του Τουρκισμού αλλά και του Ισλαμισμού.
Εμίρης-Κατάρ-Ερντογάν-696x392
  • Γράφει* ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.*

Το Σχέδιο «Αιώνας της Τουρκίας» το οποίο αποτελεί το νέο όραμα του Ερντογάν, φαίνεται ότι αποτελεί το ουσιαστικό σημείο αναφοράς, της, χωρίς δυτικές αγκυλώσεις, ανεξάρτητης πολιτικής που θα εφαρμόσει η νέα τουρκική κυβέρνηση.

Η τελευταία επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ σε χώρες της κεντρικής Ασίας αποδίδεται από Τούρκους αναλυτές στην πρόθεση αυτής της πλούσιας αραβικής χώρας-συμμάχου του Ερντογάν, για μελλοντική χρηματοδότηση του οράματος αυτού, του οποίου η εφαρμογή στρέφεται άμεσα εναντίον της Δύσης, απειλεί να στραγγαλίσει ενεργειακά την Ευρώπη, και θα λειτουργήσει εκβιαστικά εναντίον Οργανισμών και Χωρών, ενώ θα επιφέρει παράλληλα την αναγνώριση του Ψευδοκράτους αλλά και την αποστέρηση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα αναγκαία δυτικά ερείσματα.

Το Όραμα «Αιώνας της Τουρκίας», το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Τούρκο Πρόεδρο τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποσκοπεί στην πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και αμυντική ένωση των τουρκικών κρατών (Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν), και του Ψευδοκράτους. Στη Διάσκεψη Κορυφής των Τουρκικών Κρατών του Νοεμβρίου 2022, εγκρίθηκε ο «Οδικός Χάρτης του 2040» για την εφαρμογή του Οράματος της τουρκικής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο  δημιουργούνται παράλληλοι θεσμοί, ανταγωνιστικοί αντίστοιχων της Δύσης, και η Τουρκία καθίσταται κόμβος ενέργειας και άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών προς την Ευρώπη.

Η αποκάλυψη του οράματος αρχικά προκάλεσε τη δυσπιστία πολλών ειδικών οι οποίοι αμφισβήτησαν τις δυνατότητες χρηματοδότησης ενός τέτοιου εγχειρήματος. Επιπρόσθετα, οι καταστροφικοί σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου 2023 στην Τουρκία έδωσαν την εντύπωση ότι η Άγκυρα θα στραφεί προς τη Δύση για οικονομική βοήθεια, θα ακυρώσει το όραμα αυτό, θα μαλακώσει τη στάση της στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα θέσει στο «ράφι» τα μεγάλα αμυντικά της προγράμματα, και τέλος, θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί σε μια παθητική στάση αποφυγής εντάσεων με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι εξελίξεις όμως δείχνουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει εντοπίσει τους πόρους προκειμένου να αποφύγει τη δυτική οικονομική βοήθεια η οποία θα εξανάγκαζε την Άγκυρα σε «ανεπιθύμητα» ανταλλάγματα απειλώντας τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του Ερντογάν.

Το ύφος των δηλώσεων του Ερντογάν την τελευταία περίοδο αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να καταστεί επαίτης της δυτικής βοήθειας, καθώς ο ίδιος με τις επαφές που είχε και θα έχει με ξένους ηγέτες είτε στην Τουρκία είτε στο εξωτερικό, επιβεβαιώνει την αναφορά που είχε κάνει την περίοδο των τουρκικών εκλογών, ότι, μετά τις εκλογές θα συναντηθεί με τους ηγέτες των χωρών οι οποίες στήριξαν ώστε βραχυπρόθεσμα να σταθεί στα πόδια της η τουρκική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, κατονομάζοντας τις χώρες του Κόλπου και άλλες…

Η σημαντικότερη όμως εξέλιξη, θεωρείται αυτή της επίσκεψης του Εμίρη του Κατάρ τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου σε τέσσερις χώρες της κεντρικής Ασίας – Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Καζακστάν και Τατζικιστάν.  Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, καθώς το Κατάρ σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές δέχθηκε να χρηματοδοτήσει το Παντουρκικό Όραμα της ένωσης των τουρκικών κρατών, με το οποίο η Τουρκία καθίσταται ενεργειακός και όχι μόνο, κόμβος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου προς την Ευρώπη. Ενώ λοιπόν το Κατάρ αποτελούσε μέχρι στιγμής βασικό χρηματοδότη του Ερντογάν στο Πανισλαμικό Σχέδιο ισλαμοποίησης της Ευρώπης χρησιμοποιώντας τη ΜΙΤ, τις ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, τους ιμάμηδες της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, τώρα αποκαλύπτεται ότι θα χρηματοδοτήσει και το Σχέδιο «Αιώνας της Τουρκίας» το οποίο μέσω και της ένωσης των τουρκικών κρατών, ουσιαστικά καθίσταται το Παντουρκικό – Πανισλαμικό όραμα του Τούρκου Προέδρου.

Η Τουρκία απειλή για τη Δύση | Το Κατάρ χρηματοδότης του Πανισλαμικού-Παντουρκικού Οράματος «Αιώνας της Τουρκίας»
Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν στις 13 Ιουνίου δήλωσε χαρακτηριστικά με περισσή αλαζονεία, ότι, οι Ευρωπαίοι είναι αναστατωμένοι για το αέριο που θα παραλάβουν από την Τουρκία. Δεν πρόκειται για μια απλή δήλωση, αλλά για μια καθαρή απειλή, αφού Τούρκοι υποστηρικτές του Οράματος «Αιώνας της Τουρκίας» έχουν αναφέρει πολλούς μήνες πριν, ότι, η Ευρώπη μπορεί να καταστεί μελλοντικά ελεγχόμενη (από την Τουρκία) επειδή δεν διαθέτει κατάλληλες ηγεσίες, ενεργειακούς πόρους και νέο εργατικό δυναμικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη των πρώτων εκλογών στην Τουρκία, στις 15 Μαΐου, η κόρη του Ερντογάν, Εσρά, έγραψε με νόημα σε μήνυμα, ότι, λίγο έμεινε ώστε η ισλαμική ημισέληνος να…σπάσει τον δυτικό σταυρό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί Τούρκοι αναλυτές το τελευταίο διάστημα έχουν μετονομάσει το Σχέδιο «Αιώνας της Τουρκίας» σε Σχέδιο «Κόκκινο Μήλο» (Kızılelma), όρος ο οποίος παραπέμπει στον συμβολισμό της «απόλυτης κυριαρχίας και κατάκτησης», όχι μόνο του Τουρκισμού αλλά και του Ισλαμισμού.

Συμπερασματικά:

  • Η χρηματοδότηση του Οράματος «Αιώνας της Τουρκίας» από το Κατάρ αυξάνει τις πιθανότητες υλοποίησης του «Οδικού Χάρτη του 2040» για την πραγμάτωση του Πανισλαμικού-Παντουρκικού σχεδίου του Ερντογάν, το οποίο σημαίνει όχι μόνο την ολική επιθετική αποστροφή του Τούρκου Προέδρου προς τη Δύση, αλλά και την ενίσχυση των μηχανισμών ισλαμοποίησης της Ευρώπης, των οποίων στόχο αποτελεί τελευταία και το Ελληνικό Λιμενικό-Ακτοφυλακή αφού έχει καταστεί σημαντικός παράγοντας ανάσχεσης του μεταναστευτικού–προσφυγικού.
  • To Σχέδιο «Αιώνας της Τουρκίας» είναι αντιδυτικό και εμπεριέχει το Όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», καθώς ο έλεγχος των θαλάσσιων περιοχών του Αιγαίου και της Μεσογείου υποστηρίζει τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Τουρκίας για έλεγχο των θαλάσσιων οδών και κυρίως των ενεργειακών διαδρόμων προς την Ευρώπη, αποσκοπώντας μεταξύ των άλλων και στην ενεργειακή ασφυξία της Γηραιάς Ηπείρου.
  • Η Τουρκία διατηρεί κρυφή ατζέντα στις σχέσεις της με τον δυτικό παράγοντα αφού η ίδια αναπτύσσει και εφαρμόζει προγράμματα που στρέφονται εναντίον της Δύσης. Η άρση του βέτο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ (Σουηδία-Φινλανδία) εντάσσεται στο πλαίσιο της εκβιαστικής και τυχοδιωκτικής πολιτικής της Άγκυρας να αποσπάσει ωφελήματα (δυτικές επενδύσεις, F-16, κ.λπ.), καθώς κρίνονται ως άμεσου ενδιαφέροντος και ζωτικής σημασίας για την τουρκική οικονομία και την ανάσχεση της ελληνικής αεροπορικής υπεροπλίας η οποία απειλεί την τουρκική επικράτηση στην περιοχή.
  • Η αποκατάσταση των σχέσεων της Άγκυρας με τις χώρες της Μεσογείου είναι προσχηματική, αφού η εφαρμογή του οράματος αυτού μετατρέπει την ανατολική Μεσόγειο σε «ισλαμική θάλασσα» και καθιστά την Τουρκία κόμβο ενέργειας και άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών, λειτουργώντας εις βάρος των συμφερόντων όλων των χωρών της περιοχής αλλά κυρίως του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
  • Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης διέρχεται μέσω της απονεύρωσης του ενεργειακού ρόλου-κόμβου που επιδιώκει να διαδραματίσει η Τουρκία, και συνάμα μέσω της επένδυσης στα προγράμματα της εκμετάλλευσης των πηγών υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου, με την ταυτόχρονη ισχυροποίηση του ενεργειακού ρόλου-κόμβου της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακάμπτοντας τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου αλλά και ευρύτερα όλης της τουρκικής επικράτειας.

Διαβάστε ΕΔΩ λεπτομέρειες του Σχεδίου «Αιώνας της Τουρκίας» (προηγούμενο άρθρο του Αντισράτηγου Καμπουρίδη).

*Δημοσιεύθηκε στο φύλλο της εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ της Κυριακής» της 25ης Ιουνίου 2023.

**Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017, και Διοικητής της XXI ΤΘΤ Κομοτηνής την περίοδο 2017-2019.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood