Συνάντηση και εποικοδομητικό διάλογο με τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, συζήτηση με κατοίκους του παραλιακού οικισμού Φαναρίου για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τους, επισκέψεις στους οικισμούς Ρομά της Κομοτηνής, Ήφαιστο και Αλάν Κογιού, και σύσκεψη με τουριστικούς φορείς, περιλάμβανε το πρόγραμμα της περιοδείας που πραγματοποίησε στη Ροδόπη η Υφυπουργός Εσωτερικών/Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Αρχικά η Υφυπουργός επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής μετά από αίτημα των ιδίων των μαθητών, όπου συζήτησε μαζί τους και απάντησε σε όλα τα ερωτήματά τους για θέματα δημοκρατίας, ισότητας, αλλά και αρμοδιοτήτων του ΥΜΑΘ ως φορέα προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, ενώ προγραμματίστηκε και επίσκεψη των μαθητών στο Υπουργείο και στην έκθεση διατηρητέων κτιρίων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο εκδρομής τους.

Στη συνέχεια η κ. Χατζηγεωργίου επισκέφτηκε την παραθαλάσσια περιοχή του Φαναρίου, έχοντας στο πλευρό της την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ουφούκ Μουσταφά. Εκεί συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος για θέματα ανάπτυξης του τουρισμού. Οι κάτοικοι ανέλυσαν όλα τα ζητήματα που επιβραδύνουν ή και εμποδίζουν την τουριστική αναβάθμιση, θέτοντας ζητήματα ελλιμενισμού σκαφών και αξιοποίησης της παραλίας, ζητώντας τη συνδρομή της Υφυπουργού η οποία άκουσε λεπτομερώς τους κατοίκους και υποσχέθηκε να εξετάσει όλα τα ζητήματα και να επισκεφτεί και πάλι το Φανάρι.

Ακολούθησε συνάντηση της κ. Χατζηγεωργίου με μέλη των Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ροδόπης και του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δημήτρης Δολιανίτης, έθεσε λεπτομερώς τα ζητήματα που επηρεάζουν την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή. Ο κ. Δολιανίτης παρουσίασε ως σημαντικές τομές στην τουριστική αναζωογόνηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την ανάπτυξη των υποδομών για την προσέλκυση του τουρισμού κρουαζιέρας, την ανάγκη προβολής των αρχαιοτήτων, των σπηλαίων της Μαρώνειας αλλά και των οθωμανικών μνημείων της Κομοτηνής. Ωστόσο τόνισε ότι προσκόμματα στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής όπως οι μονοπωλιακές πρακτικές των αεροπορικών εταιριών, το υψηλό κόστος μεταφοράς με λεωφορείο αλλά και η κατάργηση του intercity, καθιστούν απαγορευτικό προορισμό την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι προτάσεις που κατέθεσε είναι να λυθεί το θέμα της 48ωρης βίζας που έχει λυθεί για τα ελληνικά νησιά και θα βοηθήσει τους Τούρκους τουρίστες να επισκέπτονται την περιοχή. Επίσης, να αξιοποιηθεί το Φανάρι, που όπως είπε είναι πλήρως αναξιοποίητο, σημειώνοντας πως πρέπει να δημιουργηθεί μια μαρίνα για τα σκάφη. ‘Υπάρχουν αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως στη Μαρώνεια, αλλά δεν υπάρχει οδικό δίκτυο σωστό και χώρος στάθμευσης για αυτοκίνητα και λεωφορεία. Δεν μπορούν να προσεγγίσουν λεωφορεία το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δολιανίτης. Από την πλευρά του ο Γιώργος Χρυσοχοΐδης, εκπρόσωπος των Ξενοδόχων, ανέφερε ότι αν γίνουν υποδομές θα ακολουθήσει η ανάπτυξη του τουρισμού. Είμαστε χαμηλά σε θέματα καινοτομίας και δεν έχει αναδειχτεί η πολυπολιτισμικότητα της Κομοτηνής, είπε προς την Υφυπουργό ο κ. Χρυσοχοΐδης. Η Υφυπουργός ευχαρίστησε για την ευκαιρία που της δόθηκε να ενημερωθεί για τα θέματα, και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει όλα τα ζητήματα.

Ακόμη η κ. Χατζηγεωργίου είχε ενημερωτική σύσκεψη με φορείς και σωματεία για το πρόγραμμα του ΥΜΑΘ “Δημιουργώ”, για την επιχορήγηση και προβολή δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας στη Μακεδονία και τη Θράκη.