Τους διασχίζουμε καθημερινά. Άλλοτε με βήμα σιγανό κι άλλοτε με γοργό.
Ορισμένων τα ονόματα μάς είναι γνωστά και οικεία. Όπως του δικού μας. Ή αυτών που βρίσκονται στη γειτονιά μας. Ή κοντά στη δουλειά μας. Ή σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Για άλλους, πάλι, αμφιταλαντευόμαστε. Δεν είμαστε σίγουροι. Ενίοτε θυμόμαστε, ενίοτε ξεχνάμε τα ονόματά τους. Και πολλών, βέβαια, δεν τα γνωρίζουμε καν. Δεν έτυχε… δε χρειάστηκε ποτέ…
Πρόκειται για τα ονόματα των δρόμων της πόλης! Τα οδωνύμια, όπως είναι ο ακριβής όρος…
Κεντρικές αρτηρίες ή στενά σοκάκια…
Ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι ή χωματόδρομοι…
Πεζόδρομοι και καλντερίμια…
Όλα τους έχουν από ένα όνομα! Από ένα οδωνύμιο…
Κάθε οδωνύμιο, με τη δική του ιδιαίτερη ιστορία! Την ιστορία ενός προσώπου, την ιστορία ενός τόπου, την ιστορία ενός γεγονότος… Καθεμιά ιστορία, σημαντική που αξίζει να παραμείνει ζωντανή στη συλλογική μας μνήμη.
Σε ποιο βαθμό άραγε επιτυγχάνεται αυτό στην Κομοτηνή; Σε ποιο βαθμό γνωρίζουμε τις ιστορίες πίσω από τα οδωνύμια της πόλης μας;
Σημαντική διευκόλυνση για την απόκτηση μίας στοιχειώδους γνώσης, μάς προσφέρουν οι υπότιτλοι που αναγράφονται πλέον σε όλες τις πινακίδες με οδωνύμια.
Σημειωτέον ότι η Κομοτηνή πρωτοπόρησε πανελλαδικά στη χρήση υποτίτλων κάτω από τα οδωνύμια. Ήταν το έτος 1992, όταν επί Δημαρχίας Γιώργου Παπαδριέλλη και με πρωτεργάτη τον τότε Αντιδήμαρχο Τεχνικών Κώστα Κατσιμίγα, αντικαταστάθηκαν όλες οι πινακίδες στις οδούς της πόλης και έκτοτε περιλαμβάνουν σύντομους υπότιτλους.
Με την ενότητα «Η τοπική ιστορία βήμα – βήμα!», που εγκαινιάζουμε στο Inkomotini.news, φιλοδοξούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα και να «φωτίσουμε» κατά τι περισσότερο τις – λιγότερο γνωστές ή άγνωστες στο ευρύ κοινό – ιστορίες των δρόμων της πόλη μας…
Βήμα – βήμα, λοιπόν…

…στην οδό Χρήστου Τσούντα

tsounta5 e1552836610118Ο Χρήστος Τσούντας ήταν Έλληνας κλασικός αρχαιολόγος που ακολούθησε τον Ερρίκο Σλήμαν και ολοκλήρωσε τις σημαντικότερες έρευνες στην αρχαιολογική θέση των Μυκηνών – ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η αναγνώριση του ανακτόρου.

Γεννήθηκε το 1857 στη Στενήμαχο της Βόρειας Θράκης, νυν Ασσένοβγκραντ, και πέθανε το 1934 στην Αθήνα.

Σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου του, περιγράφει η Αρχαιολόγος Σταυρούλα Μασουρίδη, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο «Θέματα Αρχαιολογίας».

 

 

[pdf-embedder url=”https://cdn.inkomotini.news/2019/03/christos_tsountas_2017_1_148-149_mc.pdf”]