• της Γεωργίας Κακή*. 

Και να, λοιπόν, που μετά το πέρας της πρώτης – θα έλεγα σκληρής – δοκιμασίας της ζωής σου, αυτής των πανελληνίων εξετάσεων, κατακτάς τον πολυπόθητο «τίτλο». Τον τίτλο του φοιτητή. Ναι. Είσαι φοιτητής και η φοιτητική ζωή σου ξεκινάει τώρα. Με ό,τι αυτή περιλαμβάνει. Χαλαρές περιόδους και έντονες εξεταστικές, νέες φιλίες και νέα επιστημονικά πεδία, αλλά κυρίως νέα πόλη. Την πόλη αυτή στην οποία θα αφιερώσεις τα τέσσερα πιο ανέμελα χρόνια της ζωής σου. Την πόλη στην οποία θα ερωτευτείς. Την πόλη στην οποία θα απογοητευτείς. Την πόλη στην οποία θα ενηλικιωθείς. Αυτή την πόλη που θα αναπολείς πάντα με συγκίνηση. Την πόλη στην οποία σπούδασα κι εγώ και τόσες χιλιάδες ακόμη νέοι και νέες, που σπούδασαν και θα σπουδάσουν. Την Κομοτηνή.

Η Κομοτηνή είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Θράκης. Πρόκειται για μια κοινωνία μεγάλη και μικρή ταυτόχρονα. Μεγάλη λόγω του πολυπολιτισμικού της χαρακτήρα, και μικρή γιατί δεν παύει να είναι μια επαρχιακή πόλη.

Φημίζεται για τα εκλεκτά λουκούμια της και τον παραδοσιακό ελληνικό φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ της, που τον οσμίζεσαι καθώς διασχίζεις την οδό Ερμού. Φημίζεται, επίσης, για τα σιροπιαστά–μπακλαβαδωτά γλυκά της, που συναγωνίζονται σε γλυκύτητα τους φιλόξενους και εγκάρδιους Κομοτηναίους της. Μία είναι, ωστόσο, η φήμη που την ακολουθεί πιστά εδώ και χρόνια. Η φήμη της ιδανικής φοιτητούπολης! Φυσικά, στέκεται πάντοτε αντάξια των προσδοκιών.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελείται από πολλά και διαφορετικά τμήματα, σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συγκεκριμένα, στην Κομοτηνή λειτουργούν οι εξής σχολές:

  • Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού,
  • Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών,
  • Νομική Σχολή,
  • Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, 

με τα επί μέρους τμήματα κάθε μίας εξ αυτών.

Καθώς, λοιπόν, η πόλη βρίθει από πανεπιστημιακές σχολές, αναμενόμενο είναι να υπάρχει και πληθώρα φοιτητών. Τι καλύτερο;

Στο μέρος αυτό δεν θα σου λείψει τίποτα. Οι επιλογές που προσφέρει αφορούν όλες τις προτιμήσεις. Είτε σου αρέσει η ξέφρενη διασκέδαση μέχρι τις πρωινές ώρες, είτε ο εναλλακτικός τρόπος ψυχαγωγίας, πάντοτε θα σε ικανοποιήσει. Κινηματογράφος, θέατρο ή Μέγαρο Μουσικής; Ιππασία ή κλασσικό μπαλέτο; Κολυμβητήριο ή γυμναστήριο; Μπουζούκια ή μπαράκι; Play House ή μεζεδοπωλείο με ζωντανή μουσική; Bowling ή μπιλιάρδο; Ή μήπως όλα τα παραπάνω; Γιατί όχι; Η πόλη έχει τον τρόπο της να σε γεμίζει. Σε γεμίζει με δραστηριότητες. Σε γεμίζει με εικόνες, ήχους, μυρωδιές και γεύσεις. Σε γεμίζουν οι άνθρωποί της που είναι εκεί να σε βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή. Οι ρυθμοί μπορούν να είναι ξέφρενοι και ταυτόχρονα χαλαροί. Εσύ επιλέγεις. Οι αποστάσεις είναι ιδανικές. Είναι πολύ δύσκολο να τη βαρεθείς. Αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί, από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν έχεις έρθει, τώρα είναι η ευκαιρία σου να γνωρίσεις τη Θράκη και τις ομορφιές της. Οι αποστάσεις από και προς τις γειτονικές πόλεις είναι κοντινές. Η Αλεξανδρούπολη, η Ξάνθη, η Καβάλα, έχουν και αυτές το δικό τους ενδιαφέρον. Ένα μονοήμερο ταξίδι «αστραπή» θα σε πείσει.

*Τη λένε Γεωργία Κακή αλλά είναι πολύ καλή! Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ιστορική Τρίπολη, σπούδασε και εργάζεται στην πολυπολιτισμική Κομοτηνή. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ασκούμενη δικηγόρος. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Διαβάζει οτιδήποτε και ταξιδεύει οπουδήποτε. Τραγουδά από μικρή. Αγαπά τη μόδα ως τέχνη. Αν μια φράση τη χαρακτηρίζει, αυτή είναι: «Ζήσε το Σήμερα!».