Και τη Θρακιώτικη παραδοσιακή φορεσιά θα φορούν στο εξής οι Εύζωνοι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, μετά από αίτημα και ενέργειες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, όπως διαβάσατε από χθες στο inkomotini.news.

Πρόκειται για την έκτη μόλις στολή που περιλαμβάνεται στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς.

Η επίσημη και παγκοσμίως γνωστή ευζωνική στολή, είναι η Φουστανέλα, που εμφανίστηκε με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Η Φουστανέλα καθιερώθηκε ως η επίσημη εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της επανάστασης. Η ευζωνική στολή φέρει και τον συμβολισμό της σκλαβιάς από τους Τούρκους, αφού οι δίπλες της φουστανέλας είναι τετρακόσιες τον αριθμό, όσα ήταν δηλαδή και τα χρόνια της σκλαβιάς. Η ευζωνική στολή χρησιμοποιείται μόνο τις Κυριακές, τις Αργίες και στις περιπτώσεις αποδόσεων Τιμών σε Αρχηγούς Κρατών ή σε Διαπιστευτήρια. Τις υπόλοιπες μέρες, ανάλογα την εποχή (χειμώνα ή καλοκαίρι) χρησιμοποιείται η αντίστοιχη στολή. Τον χειμώνα οι Εύζωνες χρησιμοποιούν τον Ντουλαμά που είναι αφιερωμένος στους αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα και που είναι φτιαγμένος από χοντρή τσόχα χρώματος μπλε. Κατά τους καλοκαιρινούς χρησιμοποιείται ο θερινός Ντουλαμάς, χρώματος χακί.

Η Θρακιώτικη φορεσιά.

Σε διάφορες εκδηλώσεις χρησιμοποιούνται η Κρητική και η Ποντιακή στολή, σε ένδειξη Τιμής προς τους Αγωνιστές της νησιωτικής Ελλάδας και του Πόντου.

Πλέον, κατά τις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού και των Ελευθερίων της Θράκης, οι Εύζωνοι θα φορούν τη Θρακιώτικη στολή.

Όλες οι στολές ράβονται και συντηρούνται από το πολιτικό προσωπικό της Προεδρικής Φρουράς. Τα εργαστήρια βρίσκονται μέσα στο στρατόπεδο. Η κατασκευή μια Ευζωνικής στολής (τριάντα μέτρα λευκού υφάσματος), απαιτεί ογδόντα μέρες για να κατασκευαστεί.

Δείτε περισσότερα για τις στολές της Προεδρικής Φρουράς, εδώ.