- Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, AgroBus.
Αγκαλιάστε ένα αρνί-πρόβατο…
Πραγματοποιήθηκε στις 19/12/2022 η Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής “Άγιος Γεώργιος” σε Δημοτικό Σχολείο της Αττικής. Αντί να πάνε όλα τα παιδιά του σχολείου στον επί 57 χρόνια αδειοδοτημένο στάβλο της Μάγδας και του Γιάννη Κοντογιάννη «Βουστάσιο Κοντογιάννη» στο Μενίδι Αττικής, πήγε ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης και η κ. Μάγδα Κοντογιάννη στο Δημοτικό Σχολείο, και καθώς κινούνταν για να βοσκήσουν τα αρνάκια ανάμεσα στις πολυκατοικίες, τα έδειξαν για λίγο στους μικρούς μαθητές.
Με μότο «Αγκαλιάστε ένα πρόβατο αφού δεν μπορείτε να αγκαλιάζετε ανθρώπους», παρουσιάστηκε σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι το ρεπορτάζ του κ. Μάνεση στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» για τη θεραπευτική διαδικασία με το αγκάλιασμα προβάτων στη Γερμανία, όπου οι φάρμες προσφέρουν οργανωμένα αυτήν την εμπειρία.
Την εποχή της περιβαλλοντικής πρόκλησης πρέπει να κάνουμε χώρο για τις φωνές από τη φύση. Τι έχουν να μας πουν οι πέτρες, τα φυτά, τα δέντρα, τα ποτάμια, ο ουρανός, τα πουλιά, τα έντομα, τα ζώα, τα αρνάκια, τα ερίφια, κ.λπ.; Είναι ένας μαγικός και αρχαίος τρόπος μάθησης. Είναι δοχεία ιερής γνώσης που μπορούν να φέρουν ελπίδα και να μας βοηθήσουν να βρούμε τον δρόμο μας. Το παιχνίδι σε υπαίθρια περιβάλλοντα με φυσικά χαρακτηριστικά μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση των παιδιών, την αυτοπεποίθηση, την αυτορύθμιση και την επίγνωση των αναγκών των άλλων (Μ. Καπάνταης, Δασολόγος).
Η κ. Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, περιέγραψε το επάγγελμα του κτηνοτρόφου στα παιδιά του σχολείου. Ο κτηνοτρόφος έχει τον δικό του τρόπο ζωής μαζί με τα ζώα που φροντίζει, μαζί με τις παραδόσεις, μαζί με την αναγνωρισμένη άυλη πολιτιστική κληρονομιά και μαζί με την επαγγελματική φροντίδα της ισορροπίας στο περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, κ.λπ.).
Η κ. Μάγδα Κοντογιάννη εξήγησε ότι οι κτηνοτρόφοι ζουν μαζί με τα ζωντανά τους (όχι μακριά από τον στάβλο), τα φροντίζουν 365 μέρες τον χρόνο, τα βοηθάνε στην καθημερινότητά τους, καλλιεργούν κτηνοτροφικά φυτά, συλλέγουν και αποθηκεύουν τις τροφές τους, τα φροντίζουν στην φυσική οχεία (ζευγάρωμα), τα ξεγεννάνε, τα ταΐζουν με μπιμπερό τις πρώτες ώρες, τα βοηθούν στα πρώτα τους βήματα, τα κουρεύουν για να μην υποφέρουν το καλοκαίρι, τα ταΐζουν κάθε μέρα (χωρίς να μπορούν να σταματήσουν σε αργίες και γιορτές), και αξιοποιούν κάθε δυνατότητα (πρωτόγαλα, γάλα, δέρμα, μαλλί, κρέας, προϊόντα διατροφής, κ.λπ.), ακολουθώντας τον φυσικό δρόμο της ζωής.
Η Ελλάδα είναι ένας βράχος ριγμένος στη θάλασσα, με το 76% τους εδάφους της να είναι πάνω από 600 μέτρα υψόμετρο, χωρίς τεράστιες επίπεδες πεδιάδες (εκτός ίσως της Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Ηλείας, Κομοτηνής), με μεγάλες διαφοροποιήσεις στα μικροκλίματα λόγω των 15.600 χιλιομέτρων ακτογραμμής.
Αυτή η χώρα χρειάζεται φροντίδα από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις (περίπου 150-200 προβατίνες γαλακτοπαραγωγής ή 30 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ή 30 χοιρομητέρες για κρεοπαραγωγή κ.λπ.). Τέτοιες επιχειρήσεις είναι προσαρμοσμένες στο ελληνικό περιβάλλον χωρίς να ενοχλούν το περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό, τεχνολογικό, οικονομικό, κ.λπ.), φροντίζοντας κυρίως την ισορροπία του περιβάλλοντος και ειδικότερα απαιτώντας μόνο 2,5 Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας χωρίς να απαιτούνται πρόσθετοι αγρεργάτες (από Βιετνάμ, Πακιστάν, Ινδία, Αίγυπτο, Μπαγκαλντές, Αλβανία, Βουλγαρία, κ.λπ.).
Ο συστηματικός «εγκλεισμός» των ανθρώπων μέσα σε τεχνητό τσιμεντένιο περιβάλλον δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Ήδη στην Ευρώπη συνταγογραφούν «αγκαλιές» σε πρόβατα ως μια απαραίτητη διαδικασία.
«Viral» έχει γίνει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η δημοσιοποίηση ενός κτηνοτρόφου από τον Βόλο που διαθέτει τις κατσίκες του προς «ενοικίαση» με σκοπό τη ψυχοθεραπεία. Ο κτηνοτρόφος πιστεύει πως οι κατσίκες του μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα να ηρεμήσει. Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός σημερινός κτηνοτρόφος, κ. Βασίλης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, είπε: «Το να έρθεις σε επαφή με το ζωικό βασίλειο είναι η θεαματική ωρίμανση του ανθρώπου. Όταν κάποιος έχει οικόσιτο, αποτελεί μια πνευματική ένδειξη ότι είναι κάποιος ανεβασμένος στην εξέλιξή του». Ο κ. Βασίλης διαθέτει τα κατσίκια του σε μικρή ηλικία με το απαραίτητο μπιμπερό, επ’ αμοιβή.
Άλλωστε δεν ξεχνάμε ότι το φυσικό αντικαταθλιπτικό είναι το βακτήριο Mycobacterium Vaccae που βρίσκεται στο χώμα και οι άνθρωποι καταπίνουν ή εισπνέουν όταν περνούν χρόνο στη φύση, στους στάβλους και στην κηπουρική. Το βακτήριο διεγείρει το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή σεροτονίνης. Το Mycobacterium Vaccae βελτιώνει επίσης τη γνωστική λειτουργία, έχει επίδραση στη νόσο του Crohn, ακόμη και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι φυσικές επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών βακτηρίων στο έδαφος μπορούν να γίνουν αισθητές για έως και τρεις εβδομάδες (C. Mplionis, 7/4/2022).
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής μετά από πρόταση της Κατευθυντήριας Επιτροπής του υιοθέτησε την προσπάθεια ενημέρωσης με έμφαση τα σχολεία, τόσο για τη μεγάλη σημασία του σεβασμού της ισορροπίας της φύσης και στο έδαφος, εκεί όπου αρχίζει η τροφή, όσο και στις αγροτικές επιχειρήσεις όπου παράγεται η τροφή, καθώς και στις δυνατότητες του κάθε ενός να μαγειρεύει μόνος την τροφή του.
Μέχρι σήμερα η κ. Μάγδα Κοντογιάννη έχει κάνει με τον Γιάννη, την Κατερίνα, τον Νίκο, την Αθηνά και άλλα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, παρουσιάσεις παραγωγής κρέμας, ρυζογάλακτος και τυριού, σε αίθουσες σχολείων, έχει δεχθεί στον από το 1966 στάβλο της οικογένειας στο Μενίδι επισκέψεις σχολείων, και έχει οργανώσει ακόμα και διαδικτυακές συζητήσεις-παρουσιάσεις για τη μεγάλη συμβολή της κτηνοτροφίας στην περιβαλλοντική ισορροπία και στην οικονομία της πατρίδος μας.
Και μετά τις αγκαλιές στον στάβλο ή στις αίθουσες, η κ. Μάγδα Κοντογιάννη προσκαλεί όλους σε υβριδική ανταλλαγή ευχών την Τετάρτη 18 Ιανουασρίου 2023 στις 20:30 στο https://us02web.zoom.us/j/86117592866 με αγάπη και σεβασμό σε όλο το περιβάλλον, και όχι επιλεκτικά.
Άλλωστε, ο αγρότης (γεωργός και κτηνοτρόφος), είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ της ισορροπίας του περιβάλλοντος.