Η ταπεινή Φάτνη μας υπενθυμίζει τα προσωπικά Χριστούγεννα του καθενός μας

Η Φάτνη ας μη λείπει από κανένα γιορτινό διάκοσμο.
ΦΑΤΝΗ
  • Γράφει η Γεωργία Ανδρέου.

Με χαρά και φέτος υποδεχόμαστε τη γιορτή των Χριστουγέννων και η λαμπρή διακόσμηση καθώς και οι ευχές ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας. Όμορφες αναμνήσεις ξετυλίγονται μπροστά μας και οι προσδοκίες για μια ελπιδοφόρα καλύτερη εποχή, μια καλή νέα χρονιά, φουντώνουν μέσα μας.

Η Φάτνη, όπως πάντα στο κέντρο των ημερών του γιορτινού Δωδεκαημέρου, έρχεται να προβάλλει το θαυμαστό γεγονός της γιορτής των Χριστουγέννων.

  • «Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει, και η γη το σπήλαιον, τω απροσίτω προσάγει. Άγγελοι μετά Ποιμένων δοξολογούσι, Μάγοι δε, μετά Αστέρος οδοιπορούσι, δι’ ημάς γαρ εγεννήθη, Παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός».

«Την εικόνα της Γεννήσεως την βλέπουν εκείνοι που δεν είναι μπασμένοι στο πνεύμα της ορθοδόξου λατρείας φορτωμένη με περιττές λεπτομέρειες», σύμφωνα με τον Λεωνίδα Ουσπένσκυ (ένας από τους μεγαλύτερους εικονογράφους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, “Η Θεολογία της Εικόνας στην ορθόδοξη Εκκλησία”, εκδόσεος Αρμός, Αθήνα 1993). «Η σύνθεσή της τους φαίνεται κάπως παιδαριώδης, άταχτη, περισσότερο απλοϊκή παρά σοβαρή. Εν τούτοις, αυτή η αφέλεια κι αυτή η απλοϊκότητα είναι κάτι πολύ βαθύ, κάτι που μας κάνει να θυμηθούμε τα λόγια του Κυρίου: «Αμήν λέγω υμίν, ος εάν μη δέξηται την βασιλείαν του Θεού ως παιδίον, ου μη εισέλθη εις αυτήν». Η εικόνα αντιστοιχεί στο κοντάκιον: «Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει και η γη το σπήλαιον τω απροσίτω προσάγει. Άγγελοι μετά ποιμένων δοξολογούσι, Μάγοι δε μετά αστέρος οδοιπορούσιν. ∆ι’ ημάς γαρ εγεννήθη παιδίον νέον ο προ αιώνων Θεός».

Η αναπαράσταση της Φάτνης σύμφωνα με την εικόνα της Γέννησης του Χριστού, μας αποκαλύπτει όλη τη σημασία της γιορτής των Χριστουγέννων. Με αυτή την έννοια η Φάτνη ας μην λείπει από κανένα γιορτινό διάκοσμο, ακριβώς υπενθυμίζοντάς μας τι γιορτάζουμε.

“Χριστός Γεννάται!”, ακούμε στις Χριστουγεννιάτικες Καταβασίες.

Χριστός Γεννάται, και όχι γεννήθηκε μια φορά, αλλά γεννήθηκε για να γεννιέται. Μια που γεννήθηκε για την δική μας αναγέννηση, αναμόρφωση. Πέραν από ιστορικό γεγονός η Γέννηση είναι η δυνατότητα για την αναγέννησή μας συνεχώς, παρά τις όποιες πτώσεις μας, και αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα μας υπενθυμίζει η γιορτή των Χριστουγέννων.

Η ταπεινή Φάτνη μας υπενθυμίζει τα προσωπικά Χριστούγεννα για τον καθένα μας, όσο επιτρέπουμε τον Χριστό και έναν ανακαινισμένο τρόπο ζωής να φωλιάσει μέσα μας και τελικά να βελτιωθούμε σαν άνθρωποι, να αναγεννηθούμε.

Με την ευχή του Αγίου Παΐσιου για τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων και του Αγίου Δωδεκαημέρου, “εύχομαι η καρδιά σας να γίνει Αγία Φάτνη και το Πανάγιο Βρέφος της Βηθλεέμ να σας δώσει όλες τις ευλογίες Του”, Χρόνια Πολλά!

 

Η ταπεινή Φάτνη μας υπενθυμίζει τα προσωπικά Χριστούγεννα του καθενός μας

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood