Έντονο προβληματισμό προκαλεί πλέον η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στον Νομό Ροδόπης. Σήμερα Κυριακή, για τέταρτη συνεχή ημέρα καταγράφηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, και ήδη η Ροδόπη φιγουράρει στο τέταρτο επίπεδο του χάρτη επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για το τελευταίο δεκαήμερο. Είναι δηλαδή ένας από τους 10 περισσότερο επιβαρυμένους επιδημιολογικά νομούς της χώρας, με παραπάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Εξάλλου, μόνο το τελευταίο 4ημερο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον νομό ήταν 64.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι σε ποιο βαθμό κινδυνεύουμε να περάσουμε στο 3ο επίπεδο συναγερμού, από το 2ο που βρισκόμαστε σήμερα. Ως γνωστόν, στο επίπεδο 3 ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, από τις 12.30 ως τις 5 το πρωί, και μια σειρά από άλλα προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης».

Ένα λοιπόν από τα κριτήρια για τη μετάβαση στο επίπεδο συναγερμού 3 είναι ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, που όπως αναφέραμε, είμαστε ανάμεσα στους «πρωταθλητές».

Το δεύτερο έχει να κάνει με τις διαθέσιμες κλίνες Εντατικής Θεραπείας, που στο Νοσοκομείο Κομοτηνής είναι “μετρημένα κουκιά”, δηλαδή 4 αυτή τη στιγμή και μία που θα λειτουργήσει από την 1η Νοεμβρίου. Από αυτές μόνο μία προορίζεται για περιστατικό με κορωνοϊό και προς το παρόν είναι κενή, αφού ο νομός μας εξυπηρετείται από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς. Βέβαια, στην Αλεξανδρούπολη κατευθύνονται και όλα τα περιστατικά από τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας.

Το τρίτο κριτήριο αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημιολογικής κατάστασης, τα οποία προφανώς δε γνωρίζουμε με ακρίβεια. Το γεγονός, όμως, ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφονται διαρκώς κρούσματα σε σχολεία, αυτό σίγουρα δεν είναι καλό σημάδι, καθώς προδίδει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και όχι συγκέντρωση σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο ή τόπο, που θα καθιστούσε την κατάσταση ευκολότερα διαχειρίσιμη.