Εν όψει τη αντίστροφης μέτρησης για την επιστροφή στα θρανία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, μαθητών και μαθητριών της Γ’ Λυκείου, και του σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο που αυτή θα συμβεί, ο έμπειρος εκπαιδευτικός και γενικός γραμματέας της ΕΛΜΕ Ροδόπης, Ευάγγελος Λίτσος, καταθέτει τη δική του πρόταση:
“Σχετικά με την επιστροφή των παιδιών της Γ΄ Λυκείου στα σχολεία, υπάρχουν τα εξής δεδομένα:
1. Έως τώρα τα παιδιά αυτά προστατεύτηκαν με τα περιοριστικά μέτρα.
2. Στη συντριπτική πλειοψηφία των Λυκείων, η μειωμένη εξεταστέα ύλη που ανακοινώθηκε έχει ήδη διδαχθεί.
3. Όλο αυτό το διάστημα τα παιδιά διάβαζαν συστηματικά και παρακολουθούσαν τα διαδικτυακά μαθήματα τόσο του σχολείου τους όσο και των φροντιστηρίων.
4. Τα Λύκεια της χώρας που είναι ταυτόχρονα και εξεταστικά κέντρα είναι πολλές εκατοντάδες και οι υποψήφιοι σχεδόν 100.000.
5. Η επιστροφή στα θρανία όλων αυτών των παιδιών μόνο για μερικές εβδομάδες επαναληπτικής διδασκαλίας είναι ένα αχρείαστο ρίσκο.
6. Σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα σε μερικές δεκάδες σχολείων, θα τεθούν σε καραντίνα και ενδεχομένως θα χάσουν τις εξετάσεις αρκετές χιλιάδες μαθητές. Ταυτόχρονα θα τεθούν εκτός λειτουργίας εξεταστικά κέντρα και θα μετακινούνται υποψήφιοι σε άλλα σχολεία.
ΛΙΤΣΟΣΛαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω, προτείνω:
1. Σε περίπτωση που ανοίξουν τα Λύκεια για τη Γ Λυκείου, να είναι υποχρεωτική η παρουσία των παιδιών μόνο στα σχολεία εκείνα που δεν ολοκλήρωσαν την ανακοινωθείσα εξεταστέα ύλη. Στα υπόλοιπα σχολεία η παρουσία των μαθητών να είναι προαιρετική και να μη λαμβάνονται υπ’ όψη οι απουσίες. Δεν υπάρχει κανένας πρακτικός και ουσιαστικός λόγος να εκτεθούν στον ιό τα παιδιά που έως τώρα κατάφεραν να προστατευτούν.
2. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που διασφαλίζουν την υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού (σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες) των σχολικών μονάδων. Αυτό σημαίνει: ελάχιστος δυνατός αριθμός παιδιών σε κάθε αίθουσα, απολύμανση όλων των χώρων μετά από κάθε ημέρα διδασκαλίας ή εξέτασης, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά”.