Συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ζητά η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, προκειμένου να του θέσει και αναλύσει δέκα σοβαρά αιτήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Η ΠΕΚ επικροτεί τη σύσταση της ΕΔΟΦ και συγχαίρει για την εξέλιξη τον υπουργό, ωστόσο υπενθυμίζει δέκα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τα μέλη της και ειδικά τους αιγοπροβατοτρόφους, τα οποία και απαριθμεί σε ανοιχτή επιστολή της προς τον κ. Βορίδη, η οποία έχει ως εξής:

“Κύριε Υπουργέ. Μετά την επιτυχή κατάληξη της σύστασης ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΦΕΤΑΣ για την οποία επιτυχία σας αξίζουν συγχαρητήρια για τον όλο χειρισμό του θέματος, παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και δη της αιγοπροβατοτροφίας είναι πολλά και για την επίλυσή τους ζητάμε τη συνδρομή σας. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

1ον. Άμεση εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης με παράλληλη κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, και όλη η Ελλάδα μια περιφέρεια.

2ον. Άμεση χορήγηση deminimis για απώλεια εισοδήματος για το έτος 2019 στο γάλα και στο κρέας.

3ον. Επίλυση του θέματος των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με διαδικασίες fast track, και παράταση του Ν. 4056/2012 που έληξε στις 30-6-2019.

4ον. Πάταξη των ελληνοποιήσεων και εντατικοποίηση των ελέγχων σε προϊόντα ζωικής προέλευσης και προϊόντα ΠΟΠ–ΠΓΕ από την παραγωγή ως την εστίαση.

5ον. Διαχωρισμός του ΕΛΓΑ σε ασφαλιστικό φορέα ζωικής και φυτικής παραγωγής, προαιρετικότητα ασφάλισης, και τροποποίηση του καταστατικού του ΕΛΓΑ ούτως ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερες ασθένειες.

6ον. Εργόσημο για όλους τους εργάτες που απασχολούνται σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και όχι ΕΦΚΑ.

7ον. Καταβολή των δόσεων κτηνοτρόφων που έχουν ενταχθεί σε υπαγωγή ρυθμίσεων 120 δόσεων για χρέη σε δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία, είτε μηνιαίως είτε εφάπαξ από την παρακράτηση των επιδοτήσεων.

8ον. Παλιές πληρωμές εξισωτικών 2013 και 2014 που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα, και πληρωμή καταρροϊκού πυρετού σε όσους δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί λόγω λαθών.

9ον. Άμεση εκπόνηση νέων προγραμμάτων βιολογικών και νέων αγροτών.

10ον. Συμμετοχή των κτηνοτρόφων στους οργανισμούς του ΥΠΑΑΤ (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΓΑ).

Τέλος, ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας για να σας εκθέσουμε πιο αναλυτικά τα τεράστια προβλήματα του κλάδου μας, και είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε”.