Η παρακαταθήκη του Μανώλη Γλέζου για το πομακικό ζήτημα

«Ο αφανισμός ενός λαού ξεκινάει από τον αφανισμό της γλώσσας του», τόνιζε στον χαιρετισμό του, στο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Γλώσσα και Εθνική Ενότητα» που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή το 2014
manolis glezos

Τον Νοέμβριο του 2014 η Κομοτηνή είχε φιλοξενήσει το Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Γλώσσα και Εθνική Ενότητα», που διοργανώθηκε από το σωματείο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά» και τελούσε υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, είχε κηρύξει ο τότε Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γιώργος Ορφανός.

Χαιρετισμούς είχαν αποστείλει στο Συνέδριο ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας, ο τότε Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, καθώς επίσης προσωπικότητες, προερχόμενες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όπως ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, η κ. Λιάνα Κανέλλη και ο αείμνηστος πια Μανώλης Γλέζος.

Μάλιστα, η επιστολή του τότε Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση, λόγω της βαρυσήμαντης τοποθέτησής του για το πομακικό ζήτημα και της θέρμης έκκλησής του για τη διάσωση της πομακικής γλώσσας.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα της επιστολής που αναγνώστηκε στην έναρξη εκείνου του Συνεδρίου, το οποίο αναμφίβολα συμπεριλαμβάνεται στην σπουδαία παρακαταθήκη που μας αφήνει ο Μανώλης Γλέζος:

«Θέλω να σας απευθύνω μια έκκληση. Το ακριτικό Πανεπιστήμιο Θράκης οφείλει να μεριμνήσει και να πρωτοστατήσει για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των μουσουλμανοπαίδων της περιοχής. Δεν επιτρέπεται η εκπαίδευση αυτής της μερίδας των Ελλήνων πολιτών να παραμένει δέσμια του Μορφωτικού Πρωτοκόλλου που υπογράφτηκε το 1968, μεταξύ της Ελλάδας των συνταγματαρχών και της Τουρκίας, το οποίο αναγνώριζε ως μόνη γλώσσα της μειονότητας την τουρκική, ρίχνοντας συλλήβδην τα παιδιά των Πομάκων, των μουσουλμάνων Ρομά της περιοχής και άλλων στα λεγόμενα «μειονοτικά σχολεία».

Αδικούμε αυτά τα παιδιά και τα εμποδίζουμε να αποκτήσουν συνείδηση της ταυτότητάς τους, στερώντας τους τόσο τις δικές τους γλώσσες, όσο και μια στέρεη και ουσιαστική γνώση της ελληνικής, εφόδιο πολύτιμο για το μέλλον τους Ειδικά τους Πομάκους τους έχω γνωρίσει καλά, έχω επισκεφθεί τα χωριά τους, μου έχουν κάνει γνωστά τα προβλήματά τους αλλά και την εμμονή τους να υπάρξουν. Εξακολουθούν να μιλούν τη γλώσσα τους, διότι, έστω κι αν δεν το γνωρίζουν, το νιώθουν και το αισθάνονται ότι ο αφανισμός ενός λαού ξεκινάει από τον αφανισμό της γλώσσας του».

*Πηγή αποσπάσματος: zagalisa.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood