Η νέα πρόκληση του “μικρού Αϊνστάιν” από την Κομοτηνή [+video]

Ο μαθητής Λυκείου Σπύρος Τερλεμές, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη 2η Βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής.
120767294_673889086872860_4646620836472582102_n - Αντιγραφή

Ένας εκκολαπτόμενος σπουδαίος επιστήμονας, μαθητής-φαινόμενο από την Κομοτηνή, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη 2η Βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής. 

Ο λόγος, για τον Σπύρο Τερλεμέ, που αναδείχθηκε πρώτος στην Ελλάδα μαθητής της Α’ Λυκείου, στον 30ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής Λυκείου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ο οποίος διεξήχθη στις 19/9/2020 σε εξεταστικά κέντρα όλης της χώρας.

Ο Σπύρος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας μαζί με τους τρεις πρώτους της Β’ Λυκείου στον ίδιο διαγωνισμό – τον Ηλία Αλεξανδρίδη και τον Γιώργο Σουκαρά από την Αττική, και την Αναστασία Νεράιδα από τη Φθιώτιδα.

Η 2η Βαλκανιάδα Φυσικής φιλοξενείται φέτος στην Κραϊόβα Ρουμανίας και θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως λόγω κορωνοϊού στις 24 Οκτωρβίου. Η ελληνική ομάδα θα μεταβεί στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, από όπου θα συνδεθεί διαδικτυακά.

Ποιος είναι ο Σπύρος Τερλεμές

Από πέρυσι φοιτά στο ιδιωτικό σχολείο “ΑΞΙΟΝ” στην Ξάνθη λόγω της ιδιαίτερης κλίσης του στη Φυσική. Ασχολείται με τη Φυσική και τα Μαθηματικά από τα μισά της Γ’ Γυμνασίου, δηλαδή περίπου τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Διακρίσεις στη Φυσική και στα Μαθηματικά

 • 8η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής Γ’ Γυμνασίου (2019).
 • Προκριματικά του Διεθνή Διαγωνισμού ΙΥΝΤ (2020).
 • Α’ Φάση Μαθηματικών «Θαλής» (2020).
 • Β’ Φάση Μαθηματικών «Ευκλείδης» (2020).
 • Πρόκριση στην τελική φάση «Αρχιμήδης» (2020).

Συγγραφικό έργο

Η βασική του ενασχόληση είναι η συγγραφή πανεπιστημιακών αναλύσεων, καθώς και ασκήσεων, τόσο πανεπιστημιακού επιπέδου όσο και επιπέδου Λυκείου. Στο ενεργητικό του έχει:

 • Περισσότερες από 80 πανεπιστημιακές δημοσιεύσεις σε επιστημονικό ιστότοπο.
 • Περισσότερες από 50 δημοσιευμένες ασκήσεις στον ίδιο ιστότοπο.
 • Από τις αρχές του Ιουνίου του 2020 ξεκίνησε την συγγραφή ενός εκτεταμένου πανεπιστημιακού βιβλίου αναλυτικής Μηχανικής (αφορά κυρίως τη χρήση της Hamiltonian για την εύρεση των διαφορικών κίνησης μη μηχανικών στερεών, και το κατά πόσο ο συνδυασμός της Hamiltonian με τις εξισώσεις Euler-Lagrange αποτελεί μια διαφορετική όψη της ελαχιστοποίησης του ολοκληρώματος δράσης).
 • Με την ολοκλήρωση του πρώτου βιβλίου θα ξεκινήσει τη συγγραφή δεύτερου τόμου, για ηλεκτρομαγνητικά πεδία (χωρικές συναρτήσεις ή μη).
 • Συν-συγγραφή εργασίας Μηχανικής με τον διδάκτορα Φυσικής (PhD) Εδουάρδο Λαγανά.
 • Συγγραφή κεφαλαίου πανεπιστημιακής Φυσικής σε βιβλίο φυσικής (αφορά τον Διεθνή Διαγωνισμό IYPT).
 • Συγγραφή περισσότερων από 40 πανεπιστημιακών ασκήσεων, δημοσιευμένων σε ομάδες Φυσικής του Facebook.

Δείγματα Εργασιών

Συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια 

 • Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής στη Χαλκίδα (2020). Στο συνέδριο γίνονται δεκτές μόνο παρουσιάσεις καθηγητών πανεπιστημίου. Ωστόσο η οργανωτική επιτροπή του επέτρεψε τη συμμετοχή δεδομένου του υψηλού επιπέδου της εργασίας του, καθιστώντας τον έτσι τον μοναδικό μαθητή ανάμεσα σε διακεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές! Η εργασία του αφορούσε στον τρόπο αλληλεπίδρασης ομογενών ρευματοφόρων καμπυλών και στην απόδειξη του αξιώματος δράσης-αντίδρασης. Δείτε το βίντεο της παρουσίασης:

 • Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικών στη Λάρισα (2019). Παρουσίασε μια έρευνά του που αφορούσε στο κατά πόσο η μαθηματική συνείδηση είναι εκ γενετής ικανότητα ή καλλιεργείται μέσω κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, μελετώντας συγκεκριμένες φυλές ιθαγενών του Αμαζονίου!
 • Προσομοίωση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2020).

Αθλητισμός

Από την ηλικία των τεσσάρων ετών ασχολείται με το τένις. Από τα επτά του χρόνια και μέχρι πρότινος έκανε πρωταθλητισμό. Έχει δώσει εκατοντάδες αγώνες εντός Ελλάδας αλλά και δεκάδες σε διεθνή πρωταθλήματα. Παράλληλα έχει λάβει μέρος σε πρωταθλήματα πινκ-πονκ και μπάντμιντον. Συνολικά έχει δώσει το “παρών” σε περισσότερα από 60 πρωταθλήματα εντός Ελλάδας και σε περισσότερα από 15 πρωταθλήματα εκτός συνόρων (Γαλλία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, κ.α.).

Διακρίσεις στον αθλητισμό

 • Δύο φορές 3η θέση σε πανελλαδικό πρωτάθλημα μονών.
 • Τρεις φορές 3η θέση σε πανελλαδικό πρωτάθλημα διπλών.
 • 2η θέση σε πανελλαδικό πρωτάθλημα μονών.
 • 2η θέση σε πανελλαδικό πρωτάθλημα διπλών.
 • Επτά φορές 1η θέση σε περιφερειακά πρωταθλήματα.
 • Οκτώ φορές 2η θέση σε περιφερειακά πρωταθλήματα.
 • Νο2 καλύτερος Έλληνας σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε ηλικία 12 ετών.

Λοιπές ασχολίες

Παράλληλα ασχολείται με τη ζωγραφική, τη μουσική, τη φωτογραφία και το σκάκι. Παίζει κλασική και ακουστική κιθάρα. Διαβάζω επίσης λογοτεχνικά βιβλία και του αρέσει η φιλοσοφία.

Ο Σπύρος Τερλεμές – που απ’ ότι φαίνεται, γεροί να είμαστε, θα μας απασχολήσει στο μέλλον με τα επιτεύγματά του – είναι γιος του Νεοπτόλεμου Τερλεμέ, απόφοιτου Πολυτεχνείου και εμπνευστή του μοναδικού στην Ελλάδα και δις βραβευμένου, “FirstAidShop”, και της φαρμακοποιού Βένιας Πυργίδου. Ο μεγάλος του αδερφός, Κωστής, σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, έχοντας πετύχει στις πανελλαδικές την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των υποψηφίων από τη Θράκη.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood