Η μοναξιά του Κυριάκου

Το μεγαλύτερο δράμα του Κυριάκου είναι ότι θα αναγκαστεί αυτός και οι βουλευτές του να σηκώσουν το χέρι και να υπερψηφίσουν όλα τα θετικά μέτρα στη Βουλή, ένα προς ένα.
Μητσοτάκης1

Η μοναξιά του Κυριάκου

  • του Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Ρίζου.

Στο πλαίσιο λοιπόν του “4ου Μνημονίου που υπογράψαμε” (έτσι δεν μας λέει η ΝΔ;), πέρα από τα αναδρομικά που ψηφίστηκαν σε ενστόλους, γιατρούς ΕΣΥ και επικουρικούς, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, κ.ά., συνολικού ύψους 820 εκατομμυρίων – ναι, αποφάσεις της Δικαιοσύνης ήταν για τους περισσότερους, αλλά αλήθεια, πόσα χρόνια εκκρεμούσαν; – έχουμε:

1) Νομοσχέδιο Υπουργείου Εργασίας για μείωση Ασφαλιστικών Εισφορών: Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που συζητείται τώρα στις Επιτροπές της Βουλής, προβλέπει (βασικά σημεία) από 01/01/2019: α) μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς για ελεύθερους επαγγελματίες (από το 20% στο 13,33%), και αγρότες (από 18% σε 12%), β) η ασφαλιστική εισφορά των νέων επιστημόνων μέχρι και το 5ο έτος υπαγωγής τους στην ασφάλιση, πέφτει επίσης στο 13,33%, γ) για μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται πια αναδρομικά από την 01/01/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.

2) Μη περικοπή συντάξεων – Σώζονται 2 δισ. €: Η νίκη της Κυβέρνησης με την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων που είχε ψηφιστεί – γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες συνταξιούχοι δεν θα δουν να περικόπτεται ένα ποσό που θα πλησίαζε στο σύνολο τα 2 δισ. ευρώ – είναι εξόχως σημαντική. Αυτή η νίκη δεν θα ήταν καθόλου αυτονόητη αν στο τιμόνι της χώρας βρίσκονταν ακόμη οι “Σαμαροβενιζέλοι”. Μπορούμε όλοι να σκεφτούμε τους λόγους: αναξιοπιστία, διαρκής εκτροχιασμός των οικονομικών, μη επίτευξη των στόχων, πελατοκρατία, κ.τ.λ. Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός, ότι από το 2010 έως το 2014, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκοψαν τις συντάξεις οριζόντια 12 φορές, με τις περικοπές να αγγίζουν τα 44 δισ. € (!), παρ΄ όλα αυτά κατάφεραν να αφήσουν το ασφαλιστικό σύστημα στη σημερινή Κυβέρνηση το 2015 με έλλειμμα ύψους 1 δισ. €! Τρομερό είπατε;

3) Τα θετικά “αντίμετρα” που θα εφαρμοστούν – Πάνω από 900 εκατομμύρια προς όφελος της κοινωνίας: Η Κυβέρνηση, επειδή ακριβώς δούλεψε με σχέδιο όλο το προηγούμενο διάστημα, εξορθολογίζοντας το κράτος και περικόπτοντας σπατάλες και αχρείαστες δαπάνες, διευρύνοντας τη φορολογική βάση ώστε να μην πληρώνουν τα γνωστά υποζύγια, κατάφερε όχι μόνο να αναχαιτίσει το αρνητικό μέτρο της περικοπής των συντάξεων, αλλά να επιβάλλει και την εφαρμογή όλων των θετικών μέτρων που προβλέπονταν ως αντιστάθμισμα, των λεγόμενων “αντίμετρων”, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ανακουφίσουν την ελληνική κοινωνία αλλά και να τονώσουν την εσωτερική ζήτηση. Ενδεικτικά αναφέρω το μέτρο της επιδότησης ενοικίου, ένα καινούριο μέτρο για την ελληνική κοινωνία, με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα, που θα είναι της τάξης των 300-400 εκατομμυρίων €. Επιπλέον έχουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, κ.ά.

4) Κοινωνικό Μέρισμα και το 2018 για πάνω από 1 εκ. νοικοκυριά – Επιπλέον 900 εκατομμύρια για τους οικονομικά ασθενέστερους: Όπως έγινε και το 2016 και το 2017, η Κυβέρνηση, ακριβώς λόγω του “συμμαζέματος” του κράτους και της αναδιοργάνωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, θα καταφέρει και το 2018 να αποδώσει πίσω στην κοινωνία ένα μεγάλο μέρος από την “υπεραπόδοση” των στόχων, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 900 εκατομμύρια. Ελπίζω μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην μπλεχτεί πάλι σε εσωτερικές παλινωδίες και ψηφίσει “παρών” για το κοινωνικό μέρισμα, όπως έπραξε το 2016…

5) Πολιτικές για τους πολλούς και όχι για τα «συμφέροντα»: Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε – τα αναφέρω ενδεικτικά – το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τους νησιώτες μας, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, τα δωρεάν ζεστά γεύματα για χιλιάδες μαθητές στα σχολεία, το πρόγραμμα των “μικροπιστώσεων” που θα ανοίξει το 2019 και θα φέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τις 4.500 μόνιμες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και τις 3.500 μόνιμες προσλήψεις στο “Βοήθεια στο Σπίτι” που θα γίνουν μέσα στο 2019 και θα ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος, την κατάργηση του υποκατώτατου και την αύξηση του κατώτατου μισθού, και πολλά-πολλά ακόμη.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν γιατί ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται τέτοια μοναξιά: τον έχει αφήσει μόνο του ακόμη και το αφήγημά του. Πως, με όλα τα παραπάνω να υποστηρίξει ότι έρχονται λιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί, το μοναδικό πράγμα που λέει αυτός και το κόμμα του τρία χρόνια τώρα; Πως, αλήθεια, να συνεχίζει να υποστηρίζει, ότι η 21η Αυγούστου 2018, ημέρα που η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια, δεν σήμανε δα και τίποτα, τη στιγμή που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή τόσα θετικά μέτρα;

Υ.Γ. 1) Το μεγαλύτερο δράμα του Κυριάκου είναι ότι θα αναγκαστεί αυτός και το κόμμα του, αυτός και οι βουλευτές του, να σηκώσουν το χέρι και να υπερψηφίσουν όλα αυτά τα θετικά μέτρα στη Βουλή, ένα προς ένα. Επειδή ακριβώς δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Υ.Γ. 2) Να μην ξεχάσω και το επίδομα τέκνου που δίνεται ήδη από πέρυσι σε 900.000 οικογένειες (προηγουμένως δινόταν σε 800.000 οικογένειες), στη συντριπτική πλειονότητα αρκετά αυξημένο, και δεν μπορώ να μη θυμηθώ όλους αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια τσίριζαν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα “πετσοκόψει” τα επιδόματα για τα παιδιά…!

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood