Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ αναφορικά με τη δημόσια διοίκηση, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπενθύμισε το παρελθόν του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

  • Τις 3.000 απολύσεις, μεταξύ των οποίων και καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και σχολικών φυλάκων, τους οποίους επανέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
  • Το καθεστώς διαθεσιμότητας που οδηγούσε σε απολύσεις και το οποίο κατήργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
  • Το τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης του υποχρεωτικού 15% ανεπάρκειας των δημοσίων υπαλλήλων που οδηγούσε στη δημιουργία σε μόνιμη βάση μιας δεξαμενής απολύσεων, και το οποίο ο ίδιος αναγκάστηκε να αποσύρει λόγω των σφοδρών αντιδράσεων.
  • Τον ορισμό τον Δεκέμβριο του 2014 με διοικητική πράξη και χωρίς κρίσεις, όλων των Προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης ενώ η χώρα βάδιζε σε εκλογές, ενέργεια που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναχαίτισε αποκαθιστώντας τις αξιοκρατικές κρίσεις στο δημόσιο με τη συμμετοχή μάλιστα του ΑΣΕΠ και του ΝΣΚ, που δεν είχαν γίνει δέκα χρόνια.
  • Την επί δέκα χρόνια απουσία προσλήψεων στα ΚΕΠ και τη μηδενική πρόνοια αναβάθμισης των υποδομών και των πληροφοριακών συστημάτων τους, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει σήμερα δρομολογήσει 155 προσλήψεις μονίμων στα ΚΕΠ της χώρας καθώς και το εμβληματικό έργο του Ψηφιακού ΚΕΠ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει δώσει προσωπικά ο ίδιος μεταρρυθμιστικά δείγματα γραφής ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έκανε καμία μεταρρύθμιση προς όφελος της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών. Αντίθετα, είναι νωπές οι μνήμες της πολιτικής του και ορατά τα αποτελέσματά της. Στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και του Κοινωνικού Κράτους είναι σαφείς και ορατές οι διαφορές ανάμεσα στην προοδευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στο συντηρητικό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ, τόνισε η κ. Ξενογαννακοπούλου, και συμπλήρωσε: “Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για “επανίδρυση του κράτους”. Ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές πως το εννοεί:

  • ιδιωτικοποιήσεις δομών του Κοινωνικού Κράτος και του ΕΣΥ.
  • μεταβιβάσεις ευαίσθητων κοινωνικά υπηρεσιών του δημοσίου σε κρατικοδίαιτα εργολαβικά συμφέροντα.
  • επιστροφή στον μνημονιακό κανόνα 1:5 στις προσλήψεις στο δημόσιο, που σημαίνει καμία πρόσληψη στην Υγεία, στην Παιδεία, και στο Κοινωνικό κράτος, καμία πρόσληψη νέων επιστημόνων, που είναι αναγκαία για την αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου”.