Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουνίου 2023 διοργανώνεται υβριδικό συνέδριο στο Λιδωρίκι Δωρίδας με θέμα “Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία – αειφορία του περιβάλλοντος”.
Εισηγητές και συμμετέχοντες θα δώσουν το παρών, τόσο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Δωρίδας στο Λιδωρίκι, όσο και διαδικτυακά, το Σάββατο 10/6 κατά τις ώρες 12:00-20:00 μέσω του συνδέσμου https://us02web.zoom.us/j/86992836792?pwd=NEh6eFVzd2puRVh6TGl5Y1BuM1NFUT09, και την Κυριακή 11/6 κατά τις ώρες 10:30-14:00 μέσω του συνδέσμου https://us02web.zoom.us/j/86816529416?pwd=TWFpdTY5ZEs4Vk1sZkgzTlliaTF3QT09. Ταυτόχρονα όποιος θέλει να ακούει, να βλέπει και να θέτει ερωτήματα, μπορεί να συνδεθεί μέσω facebook στο προφίλ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
Το συνέδριο συνδιοργανώνουν:
- Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου
- Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δωρίδας
- Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής
Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από τους:
- Πρόεδρος: Αργυρώ Λαγγουράνη, κτηνοτρόφος,
- Αντιπρόεδρος: Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος
- Γραμματέας: Αθηνά-Ελπίδα Μιχαηλίδου, εταιρεία “Πρόβειο Κορδαλής”
- Μέλη: Νίκος Ασημακόπουλος, κτηνοτρόφος, και Δημήτρης Μιχαηλίδης (ΑγροΝέα, AgroBus).
“Περιβάλλον, είναι τόσο το φυσικό όσο και το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το τεχνολογικό, το οικονομικό, το πολιτικό, και γενικότερα ό,τι μας περιβάλλει ολιστικά, αειφόρα, σε ισόρροπη σχέση”, σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης, και προσθέτει:
“Το συνέδριο έχει ως κύριο στόχο την εστίαση στη συγκέντρωση και ζύμωση στοιχείων που τεκμηριώνουν τη συμβολή της κτηνοτροφίας στην αειφορία του περιβάλλοντος, που οι κτηνοτρόφοι το ζουν καθημερινά, και αξίζει να συνθέσει προωθητικό-ενημερωτικό υλικό για όλους. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να συγκεντρωθεί υλικό που θα μπορούσε να υποστηρίξει την εκστρατεία ενημέρωσης σε μαθητές σχολείων, γυμνασίων, λυκείων, σε φοιτητές, αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μας, προετοιμάζοντας το «ΟΡΑΜΑ 2040» και το νέο «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2040» για μια νέα κατάσταση σεβασμού της συμβολής της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον μας, στην συνολική υγεία και στην εθνική οικονομία. Εμμέσως, θα μπορούσε να συμβάλλει στην αναγνώριση του ρόλου των κτηνοτρόφων ως ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ του Περιβάλλοντος και του πολυλειτουργικού ρόλου των κτηνοτρόφων.
Οι κτηνοτρόφοι δεν ξεχνούν ότι όταν τα βουνά της Ελλάδας τα διαχειρίζονταν τα τσελιγκάτα, το περιβάλλον της υπαίθρου στην Ελλάδα ήταν αειφόρο και δεν καιγόταν… Οι σύγχρονες «αποστειρωμένες» επιστημονικές προσεγγίσεις, με τους γραφειοκράτες δημόσιους υπαλλήλους, δημιούργησαν τα σημερινά περιβαλλοντικά αδιέξοδα και εξώθησαν την κτηνοτροφία σε καταστροφή.
Το συνέδριο συνθέτει το διεθνές ενδιαφέρον για:
- την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας (22 Μαΐου),
- την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (1 Ιουνίου),
- την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου),
- την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Ερημοποίησης & Ξηρασίας (17 Ιουνίου),
- την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας (18 Ιουνίου), και
- την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών (1 Ιουλίου)”.