Η Κομοτηνή, πρώτη “Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας”!

Κατόπιν αξιολόγησης, σε τελετή που έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, στο Μουσείο της Ακρόπολης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε ότι η Κομοτηνή είναι η νικήτρια πόλη που επελέγη, καθώς πληρούσε όλα τα κριτήρια.
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΝΕΩΝ2

Η Κομοτηνή ανακηρύχθηκε “Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024” – στην ουσία πρώτη “Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας” – που αποτελεί έναν νέο θεσμό της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος,  και της  Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. 

Ο Δήμος Κομοτηνής ήταν ένας από τους πέντε που είχαν προκριθεί στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης, μαζί με τους Δήμους Θέρμης, Λαρισαίων, Νεάπολης Συκεών και Ορεστιάδας.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης που ήταν παρών στην εκδήλωση, δήλωσε: “Η πρώτη μας θητεία ολοκληρώνεται με μια πολύ ευχάριστη είδηση, καθώς η πόλη μας ανακηρύχτηκε Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024. Η δυναμική της, χάρη στην ενεργό και ουσιαστική παρουσία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και όλου του μαθητικού και νεανικού πληθυσμού, είναι γνωστή στους ντόπιους, και μένει ταυτόχρονα ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη κάθε επισκέπτη. Στην Κομοτηνή, στους νέους της Κομοτηνής, στους φοιτητές αλλά και τους νέους εργαζόμενους, αξίζει αυτός ο τίτλος. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με όλους τους φορείς που συνδέονται με τη νεολαία, όπως είναι το “exagono” και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, για να γίνουν εκείνες οι παρεμβάσεις που αξίζουν στην τιμητική αυτή ανακήρυξη. Η συμπερίληψη νέων από διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και νέων με αναπηρίες, είναι ένα στοίχημα που διεκδικούμε να κερδίσουμε βήμα-βήμα, μαζί με τους νέους μας. Με συνέπεια και σταθερό σχεδιασμό δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε η Κομοτηνή μας να αποτελεί μια πόλη αναφοράς για τη νεολαία. Επενδύουμε με όραμα και σοβαρότητα στη νεολαία μας“.

Η σχετική αίτηση του Δήμου Κομοτηνής υποβλήθηκε μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την ουσιαστική συμβολή του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού «exagono», και φέρει τον τίτλο “Όραμα Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024″
Ο Δήμος Κομοτηνής  συνδιαμόρφωσε από κοινού, τόσο με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής (ΔΗΣΥΝ Κομοτηνής), αλλά και ευρύτερα με νέες και νέους, και με τη σύμπραξη αριθμού ρεκόρ 48 συνολικά φορέων, οργανώσεων και συλλόγων (μεταξύ των οποίων η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜ-Θ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, το Πειραματικό Δ.ΙΕΚ Κομοτηνής, το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβούλων Νέων, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), ένα πρόγραμμα που στοχεύει:
  • Nα ενθαρρύνει τη   συμμετοχή των νέων στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας, δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα μέσω ενός προγράμματος δράσεων και παρεμβάσεων, ούτως ώστε να καταστούν ενεργοί πολίτες και να συμβάλουν με τη δική τους νεανική, ουσιαστική συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της ζωής της πόλης.
  • Να  ενδυναμώσει τους νέους  και να συμβάλλει στην ενσωμάτωση κυρίως νέων ευάλωτων  ομάδων.
  • Να προβάλει τον Δήμο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού μέσα από τις προτεινόμενες δράσεις θα επιδιωχθεί η συνεργασία τόσο σε τοπικό, σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Να αναδείξει τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του τόπου μας, του πολιτισμού μας, της ιστορίας μας, της πολυπολιτισμικότητάς  μας, της προσβασιμότητας,  καθώς και των στοιχείων που αποτελούν ορόσημα για την περιοχή μας.
  • Να καταστήσει  τον Δήμο μας  ανταγωνιστικό, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες έγκρισης επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων μέσα από  ευρωπαϊκά προγράμματα  για τη Νεολαία, (Erasmus+, Erasmus+youth, CERV, European Solidarity Corps), καθώς και από διάφορα ιδρύματα (Μποδοσάκη, Σταύρος Νιάρχος) κ.τ.λ.
  • Να γίνει πιο ελκυστικός ο Δήμος μας σχετικά με  τον  σεμιναριακό τουρισμό, προσελκύοντας  φορείς και δομές –όπως, για παράδειγμα, το Ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης- για τη διοργάνωση σεμιναρίων για θέματα που αφορούν τη Νεολαία.
  • Kαι τέλος, να  βάλει για άλλη μια φορά  τον Δήμο στον χάρτη με τους Δήμους της  Ελλάδας που έχουν  ψηλά  στην ατζέντα τους τα θέματα Νεολαίας, συμβάλλοντας στη  χάραξη της  τοπικής  στρατηγικής  για τη Νεολαία και  στοχεύοντας στη δημιουργία μιας πόλης  φιλικής και εναρμονισμένης με τις ανάγκες των νέων.

Η Κομοτηνή, πρώτη "Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας"! Η Κομοτηνή, πρώτη "Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας"! Η Κομοτηνή, πρώτη "Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας"!

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood