Την τιμητική της έχει σήμερα η Κομοτηνή στην έντυπη, αλλά και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Έθνος».

Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας, το οποίο υπογράφεται από τον Βασίλη Ιγνατιάδη, παρουσιάζει την περιοχή μας ως «ευρωπαϊκή… Μέκκα του aqua aerobic», εστιάζοντας στη σχετική δράση που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην παραλία Αρωγής και έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις «Καλοκαίρι με θέα» της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερες γυναίκες.

Στον Βασίλη Ιγνατιάδη μιλούν για τη δράση η γυμνάστρια Κυριακή Συνοδινού και η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, Νατάσα Λιβεριάδου.

Ακολουθεί το αφιέρωμα στην «Ευρωπαϊκή… Μέκκα του aqua aerobic»:

Δεκάδες γυναίκες κάθε ηλικίας από τους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, αλλά και τουρίστριες από τις βαλκανικές χώρες που κάνουν τις διακοπές τους στις ακτές του Θρακικού Πελάγους στην Αρωγή Ροδόπης, γυμνάζονται και χορεύουν συγχρονισμένα μέσα στο νερό της θάλασσας.
Ακολουθούν τον ρυθμό της μουσικής, αλλά και τα παραγγέλματα της γυμνάστριας του Δήμου Κομοτηνής, Κυριακής Συνοδινού, που βρίσκεται στην ακτή και προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της. Μια ιδέα της τελευταίας, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια ως ευκαιρία εκτόνωσης μιας παρέας παραθεριστριών στην παραλία της Αρωγής, έγινε αγαπημένη συνήθεια και εντάχθηκε στις επίσημες εκδηλώσεις του θρακικού δήμου.
Στα ομαδικά προγράμματα Aqua Aerobic, που διοργανώνονται δύο φορές την εβδομάδα, συμμετέχουν πλέον από 50 μέχρι και 100 γυναίκες, από 18 ως και άνω των 70 ετών, ενώ κάποιες φέρνουν και τις ανήλικες κόρες τους. Η Κυριακή Συνοδινού εργάζεται τα τελευταία 14 χρόνια ως συμβασιούχος γυμνάστρια στα προγράμματα εκγύμνασης του Δήμου Κομοτηνής τους χειμερινούς μήνες. Τα καλοκαίρια παραθερίζει στη συγκεκριμένη περιοχή και αναζητούσε τρόπο να οργανώσει κάτι που θα βοηθούσε τόσο την ίδια όσο και τις δημότισσες να παραμείνουν δραστήριες.
«Ξεκίνησε ως ιδέα δική µου και το άρχισα πριν από τέσσερα χρόνια παρέα µε 5-6 φίλες µου. Πήρα το φορητό κασετόφωνο από το σπίτι και µια μεγάλη μπαλαντέζα, και αρχίσαμε να κάνουμε κάποιες ασκήσεις μέσα στο νερό. Ο κόσμος άρχισε να µας βλέπει και να µας προσεγγίζει. Σιγά σιγά η παρέα μεγάλωσε» λέει η ίδια στο «Έθνος» και συμπληρώνει: «Σταδιακά η δράση απέκτησε μεγάλη απήχηση και αποδοχή. Στο μεταξύ, εκσυγχρονιστήκαμε µε σύγχρονα μηχανήματα που µας παρέθεσε ο δήμος, ενώ η πρωτοβουλία εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων “Καλοκαίρι µε θέα” της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής».
Η ιδέα που έγινε θεσμός ανήκει στη γυμνάστρια Κυριακή Συνοδινού και ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια
Η άσκηση στη θάλασσα είναι πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη από αυτή στο γυμναστήριο. Λόγω της άνωσης που μειώνει τη βαρύτητα, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να αναπηδούν χωρίς να καταπονούν τις αρθρώσεις τους, ενώ η ίδια η επαφή του σώματος µε το νερό παρέχει ευεργετικά οφέλη στο σώμα, στο δέρμα και στην ψυχολογία. Η γυμνάστρια προσαρμόζει το πρόγραμμά της κάθε φορά ανάλογα µε τη σύνθεση της ομάδας.
«Ανεβάζω ή κατεβάζω την ένταση, δίνω συμβουλές σε όποιες αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα µε τη μέση τους να αποφύγουν τη συγκεκριμένη άσκηση. Ο στόχος µου γενικά είναι να μεταδίδω τη χαρά και τη θετική διάθεση που δίνει η άσκηση. Η κίνηση µε μουσική δίνει ευφορία και ανεβάζει τις ενδορφίνες» λέει. Τα προγράμματα ομαδικής εκγύμνασης έχουν γίνει κάτι σαν τουριστική ατραξιόν για την παραλία της Αρωγής και συμβάλλουν στην προβολή της. Ο ρυθμικός συγχρονισμένος χορός δεκάδων γυναικών μέσα στη θάλασσα, υπό τους ήχους του Ζορμπά, είναι κάτι που αξίζει να δει κανείς, σύμφωνα µε τους ανθρώπους της δράσης.
«Δίνει µια διαφορετική, ευχάριστη νότα. Προσπαθούμε να δώσουμε ζωή και ζωντάνια στο παραλιακό µας μέτωπο. Έτσι, πρωτοβουλίες σαν και αυτή βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει, από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Νατάσα Λιβεριάδου, προσθέτοντας: «Έρχονται και γυναίκες από την Ξάνθη για να συμμετάσχουν, όπως και τουρίστριες από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».
Πηγή: Ethnos.gr
Επιμέλεια: Inkomotini.news