Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ευρώπης/UNITAB, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Μουσταφά Μουσταφά (Αντιπρόεδρος) και Γιάννης Μπανιώτης (Γεωτεχνικός), ως μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας.

Κατά τις τριήμερες εργασίες του συμβουλίου, ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν οι Ευρωπαίοι καπνοπαραγωγοί προκειμένου να προασπίσουν την καπνοκαλλιέργεια ενόψει και της νέας ΚΑΠ.

887f0ad3 kapnoparagogoi parisi 3Η κυριότερη από αυτές, η οποία δεσπόζει και στο σχετικό Ψήφισμα που εκδόθηκε, αφορά την ενημέρωση των Ευρωβουλευτών των χωρών-μελών, προκειμένου αυτοί να υπερασπιστούν και να στηρίξουν την καπνοκαλλιέργεια στις συζητήσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

9aeee9d3 kapnoparagogoi parisi 2

Απώτερος σκοπός, είναι η διασφάλιση της συνέχισης της καπνοκαλλιέργειας, η οποία παρέχει εισόδημα σε χιλιάδες καλλιεργητές και εργαζόμενους στην αλυσίδα από την παραγωγή ως την τυποποίηση και την εμπορία των προϊόντων καπνού.

Στο Συμβούλιο του Παρισιού συμμετείχαν εκπρόσωποι καπνοπαραγωγών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

f3d5718a kapnoparagogoi parisi 6

Στο ίδιο Συμβούλιο, δε, δεδομένου οτι του χρόνου την Προεδρία της UNITAB αναλαμβάνει η Ελλάδα, οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης υπέβαλλαν αίτημα ώστε το Συνέδριο του 2020 να διοργανωθεί στην Κομοτηνή.

546e1519 kapnoparagogoi parisi 1Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Πρόεδρος της Καπνικής (Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ένωση Καπνού Ελλάδος) Θεόδωρος Ιορδανίδης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Καπνικής και Πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης Μιχάλης Πασχαλίδης, ο Γραμματέας της Καπνικής και Πρόεδρος Καπνικού Συνεταιρισμού Νιγρίτας Μιχάλης Τσερβίστας, ο Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Μουσταφά Μουσταφά, και ο Γεωτεχνικός του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Γιάννης Μπανιώτης, ο οποίος συμμετέχει και σε όλα τα συμβούλια και τις επιτροπές της Καπνικής, και μίλησε στην κάμερα του inkomotini.news επισημαίνοντας τον “πόλεμο” που δέχεται διεθνώς η παραγωγή καπνού.