Ακούστε το ηχητικό:

Σφοδρές αντιδράσεις

Η Κύπρια Βουλευτής και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ειρήνη Χαραλαμπίδου, παρενέβη γράφοντας στο twitter: Case study πολιτικής ανευθυνότητας και γελοιότητας οι δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη! Τα είπε, μας πρόσβαλε, μετά τα μάζεψε διαψεύδοντας το ηχητικό της ΕΡΤ που ακούγεται να τα λέει! Ίσως να τους στείλουμε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη (σ.σ. ο αρμόδιος ελεγκτής της κυπριακής κυβέρνησης) να τους δείξει πως περιορίζεται η αισχροκέρδεια!”. Ο κ. Μιχαηλίδης σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: “Το πώς οι τιμές του PCR από 150€ στον ιδιωτικό τομέα και 110€ για το κράτος, μειώθηκαν σε δύο μήνες στα 50€, φαίνεται στην Έκθεσή μας με ημερομηνία 13/10/20. Έκτοτε ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές έριξε τις τιμές στα 15€. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της Ε.Ε.”. Στη συνέχεια παρενέβη και ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλα αναφέροντας: “1. Όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19, πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. 2. Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας. 3. Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες”.

Οργή Νίκου Αναστασιάδη που αναζήτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το θέμα εξόργισε και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη που αναζήτησε στο τηλέφωνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Δημοκρατία», ο Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Χατζηπαντέλα τηλεφώνησε στον Θάνο Πλεύρη και ζήτησε εξηγήσεις για τους απαράδεκτους ισχυρισμούς Γεωργιάδη. Οι απαντήσεις όμως που έλαβε από τον Έλληνα υπουργό Υγείας θύμιζαν τη γνωστή δικαιολογία προς τον απατημένο σύζυγο, “δεν είναι αυτό που νομίζεις”, με αποτέλεσμα την εμπλοκή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου αλλά δεν κατάφερε να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν στον Αϊ Στράτη για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Φυσικά αυτό ήταν δικαιολογία, διότι θα μπορούσε σε λίγα λεπτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανταποδώσει το τηλεφώνημα, όπου κι αν βρισκόταν. Ο παράγοντας του Μαξίμου όμως γνώριζε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου θα απαιτούσε την άμεση αποπομπή του Άδωνι Γεωργιάδη από την κυβέρνηση. Εάν λοιπόν υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο για το συγκεκριμένο θέμα, θα εξελισσόταν σε μείζονα εθνική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες για τον Ελληνισμό. Αυτό, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να αποπέμψει τον Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς του “οφείλει” πάρα πολλά. Άρα θα ερχόταν σε ευθεία ρήξη με τον Νίκο Αναστασιάδη. Έτσι, ανέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου να επικοινωνήσει με τον Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να ανασκευάσει τα όσα είχε πει, με αποτέλεσμα να ζήσουμε την παρανοϊκή κατάσταση όπου ο Άδωνις Γεωργιάδης όχι απλώς διέψευσε τους ισχυρισμούς του, διέψευσε ακόμα και το γεγονός ότι τους είχε εκφράσει! 

Έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter: “Να το ξεκαθαρίσουμε: Τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα 50€ αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές”.

Αποτέλεσμα, η πλήρης γελοιοποίηση του, που προφανώς στα μάτια μιας ομαλής πολιτικής ηγεσίας όπως η κυπριακή, είναι χειρότερη ακόμα και από την ίδια την αποπομπή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως συνεχίζει να τον διατηρεί  στην κυβέρνηση, διότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

επιμέλεια: inkomotini.news