Η κυβέρνηση αρνείται να δημοσιοποιήσει τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που της διαβίβασε η ΡΑΕ!

Φάμελλος-Πέρκα: "Προκλητική και αντιδημοκρατική απόκρυψη των υπερκερδών από τη Βουλή".
SKREKAS-1_cr

Να γνωστοποιήσει στη Βουλή τα στοιχεία των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών που της έχει διαβιβάσει η ΡΑΕ μετά από Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καλεί την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, επειδή όπως τονίζει κάθε κυβέρνηση πρέπει να ελέγχεται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο”. 

“Σε αντίθετη περίπτωση θα απευθυνθούμε εμείς απ΄ευθείας στη ΡΑΕ για να ενημερώσουμε την εθνική αντιπροσωπεία και τους καταναλωτές“, διαμηνύουν με κοινή δήλασή τους ο τομεάρχης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, αντιστοίχως, κάνοντας λόγο για προκλητική και αντιδημοκρατική απόκρυψη των υπερκερδών από τη Βουλή”.  

Η κυβέρνηση αρνείται να δημοσιοποιήσει τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που της διαβίβασε η ΡΑΕ!

Ολόκληρη η δήλωσή τους:

“Στις 29 Δεκεμβρίου, λίγο πριν την εκπνοή του 2022, η κυβέρνηση, και προσωπικά ο κ. Σκρέκας, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά τη στήριξη που παρέχει στα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας και ενώ η κοινωνία υποφέρει.

Αυτό αποδεικνύει η άρνησή του να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία και τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Οκτωβρίου 2021–Ιουνίου 2022, τα οποία και της έχει διαβιβάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μετά από σχετική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Χρειάστηκαν μάλιστα πάνω από δύο μήνες για να αποφασίσει ότι τελικά δεν θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τα στοιχεία για τα υπερκέρδη, αφού η ΡΑΕ τα είχε διαβιβάσει στο ΥΠΕΝ ήδη από τις 21 Νοεμβρίου!

Η άρνηση αυτή του ΥΠΕΝ έρχεται σε συνέχεια του “μαγειρέματος” των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή, αφού το υπουργείο Οικονομικών βεβαίωσε μόλις 373,5 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη εισφορά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουλίου 2022 αποκάλυψε με στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, ότι αυτά ανέρχονταν σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ! Μετά το “δώρο” 1,8 δισ. ευρώ με χρήματα των καταναλωτών στο καρτέλ ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθεί η απόκρυψη των στοιχείων υπολογισμού των υπερκερδών.

Η επίκληση, δήθεν εμπορικού απορρήτου, με σκοπό την απόκρυψη των σχετικών με τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή στοιχείων, αποτελεί ξεκάθαρη ευθύνη και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

Επειδή όμως κάθε κυβέρνηση πρέπει να ελέγχεται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν θα επιτρέψουμε να απαξιώσει για άλλη μία φορά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, και άρα τον δημοκρατικό έλεγχο, και θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία του κράτους δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ στις 12 Μαΐου 2022 είχε παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022 χωρίς να επικαλεστεί κανένα θέμα εμπορικού απορρήτου, όπως κάνει τώρα η κυβέρνηση.

Ζητάμε λοιπόν από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει εδώ και τώρα τα στοιχεία που έχει διαβιβάσει η ΡΑΕ στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Σε αντίθετη περίπτωση θα απευθυνθούμε εμείς απ΄ευθείας στη ΡΑΕ για να ενημερώσουμε την εθνική αντιπροσωπεία και τους καταναλωτές“.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood