Λέει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι «η κυβέρνηση φέρνει άρον-άρον την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου και δεν ψήφισε τη σχετική τροπολογία της ΝΔ πριν δύο εβδομάδες». Είναι έτσι; Όχι. Κάθε άλλο.

Και δύο γεγονότα αποδεικνύουν την υποκριτική “ευαισθησία” της ΝΔ για το θέμα:

1ον) Η χρονική στιγμή κατά την οποία η ΝΔ προχώρησε στην τροπολογία της. Ήταν την πρωτομαγιά, δεκαπέντε μέρες μετά την κατηγορηματική δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η μείωση του αφορολογήτου για το 2020 δεν θα ισχύσει· οτι θα ακυρωθεί· όπως ακριβώς ακυρώθηκε πέρυσι και η περικοπή στις συντάξεις.

Δείτε τη σχετική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου στις 15 Απριλίου:

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης είχε τονίσει ότι η ακύρωση του μέτρου θα γίνει πριν τις εθνικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Οι πολιτικές εξελίξεις όμως, που έφεραν τις εθνικές εκλογές νωρίτερα, στις 7 Ιουλίου, επέφεραν και τη νωρίτερη κατάργηση του εν λόγω μέτρου για το αφορολόγητο. Άρα δεν υπάρχει «άρον-άρον ακύρωση του μέτρου». Είναι τόσο απλό. Είχε προαναγγελθεί, και απλώς λόγω των πολιτικών εξελίξεων έρχεται άμεσα στη Βουλή όπως είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός.

2ον) Η πασιφανής προσπάθεια της ΝΔ να χρησιμοποιήσει το αφορολόγητο ως αντιπερισπασμό για το αντικοινωνικό της πρόγραμμα. Διότι πριν κάποιους μήνες, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε παραδεχτεί πως η μείωση του αφορολόγητου συμπεειλαμβάνεται στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε «μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από το 22% που ισχύει μέχρι σήμερα». Όμως σήμερα, για εισοδήματα μέχρι 9.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής είναι 0%, το λεγόμενο «αφορολόγητο»!