Σε διαρκή επικοινωνία με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, βρίσκεται η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, αναφορικά με τα όσα λαμβάνουν χώρα σχετικά με τον κορωνοϊό και το θέμα της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων.

Εν τω μεταξύ, τόσο η Ολομέλεια όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ενημερώνονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Υγείας, οτι μέχρι στιγμής δεν έχουν συντρέξει τα αλγοριθμικά δεδομένα που απαιτούνται από τα εφαρμοζόμενα από τον ΕΟΔΥ Ιατρικά Πρωτόκολλα ώστε να αποφασιστεί το κλείσιμο των δικαστικών σχηματισμών.

Πάντως, σήμερα το απόγευμα απεστάλη επιστολή από τον ΔΣΑ στους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης με αίτημα την αναστολή εκείνων των λειτουργιών των Δικαστηρίων της χώρας που κρίνουν απαραίτητο να ανασταλούν, οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες για την αποφυγή διάδοσης του κορωναϊού.

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί. Σε συνέχεια της προηγούμενης από 29.2.2020 επιστολής μας προς Υμάς με αντικείμενο τη λήψη των αναγκαίων προληπτικών και προστατευτικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού στους χώρους όλων των δικαστηρίων της Ελλάδος, επειδή πλέον αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα στη χώρα μας, γι’ αυτόν άλλωστε το λόγο αποφασίστηκε από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και των λοιπών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ευλόγως δε, εντείνεται η αγωνία των συναδέλφων με δεδομένη την παρουσία χιλιάδων πολιτών, δικηγόρων και δικαστών καθημερινώς στους χώρους των Δικαστηρίων, παρακαλούμε όπως εξετάσετε αμελλητί το ενδεχόμενο άμεσης αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων της χώρας ως προς εκείνες τις λειτουργίες που ήθελε κριθεί απαραίτητο από τις υγειονομικές υπηρεσίες, τις οποίες εμπιστευόμεθα λόγω αρμοδιότητος, για το αναγκαίο χρονικό διάστημα προς προστασία της δημόσιας υγείας. Οίκοθεν νοείται ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε αφ’ ενός να μην υπάρξει απώλεια δικονομικών δικαιωμάτων των διαδίκων και αφ’ ετέρου να στηριχθούν οικονομικά οι δικηγόροι, οι οποίοι θα υποστούν μείζον οικονομικό πλήγμα, λόγω της αποστέρησης της κύριας πηγής εισοδήματός τους”.