Πανηγυρική ομιλία του Καθηγητή Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανασίου Μαυρομάτη, με θέμα «Μηνύματα του λόγου και του έργου των Τριών Ιεραρχών στον άνθρωπο της σύγχρονης εποχής», οργάνωσαν στην αίθουσα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και ο Σύνδεσμος Θεολόγων Ροδόπης την παραμονή του εορτασμού των Τριών Αγίων Προστατών της Ελληνορθόδοξης Παιδείας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων, Ιωάννης Ψήφας, καλωσόρισε τους παρισταμένους και επισήμανε τη σημασία της εκδήλωσης τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους νέους. Ακολούθως η χορωδία του συλλόγου φίλων Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Γρηγορίου Παπαγιάννη, Καθηγητή του ΔΠΘ, απέδωσε επίκαιρους ύμνους από την υμνολογία των Αγίων. Εν συνεχείᾳ ο επίσκοπος αναφέρθηκε εν συντομίᾳ στις προσωνυμίες των Τριών Ιεραρχών, στη σύνδεσή τους με τα Ελληνικά Γράμματα, και στην πολιτιστική τους ακτινοβολία. Επίσης, υπενθύμισε το γεγονός οτι “η εορτή τους ως Προστατών της Παιδείας καθιερώθηκε το 1841 από το τότε νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Αθηνών”, καθώς και το “χρέος όλων να μαθητεύουμε κοντά τους και να ρυθμίζουμε τη ζωή μας σύμφωνα με όσα μας υποδεικνύουν, όχι μόνο με τα φωτισμένα συγγράμματά τους, αλλά και με την ίδια την αγία ζωή τους, ώστε να είναι και η δική μας πορεία ασφαλής, απλανής και Θεάρεστη”. Ο μητροπολίτης ακόμη ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο Θεολόγων, τους Διευθυντές της Εκπαίδευσης, και τη Συντονίστρια των Θεολόγων, και παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή. Ο κ. Μαυρομάτης, με μεστό λόγο, και δανειζόμενος ρήσεις των τιμωμένων Αγίων, αναφέρθηκε στην πνευματική τους υπέρτατη αξία και στο μοντέλο που θα έπρεπε να υιοθετηθεί από την εκπαιδευτική διαδικασία, στοιχιζόμενη στα φωτεινά παραδείγματά τους. Ακολούθησε διάλογος του ομιλητή με το ακροατήριο και καταληκτικά εψάλη ο πολυχρονισμός του Μητροπολίτη.

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, την οποία παρακολούθησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, χοροστατούντος του Μητροπολίτη. Προ, δε, της απολύσεως εψάλη η ακολουθία της Αρτοκλασίας υπέρ φωτισμού και προόδου των νέων, ενώ κατόπιν ανεπέμφθη επιμνημόσυνος δέηση υπέρ αναπαύσεως των Ευεργετών της Παιδείας.